Cam acesta ar fi sloganul Ministerului Sănătății din Republica Moldova.
Din mare grijă pentru viața și buzunarul cetățenilor, instituția dată a decis actualizarea Catalogului tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare. Din această lună, toate serviciile medicale au devenit de câteva ori mai scumpe. (De câteva, înseamnă de la 2 la 10 ori mai scumpe).
Cel mai mult aceste modificări-majorări vor fi simțite de către persoanele care nu au primă de asigurare obligatorie de asistență medicală (poliță). Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), modificarea tarifelor vizează în special serviciile medicale prestate, contra plată, cetățenii care nu sunt asigurați sau nu respectă pașii de acces în sistem: bilet de trimitere de la medicul de familie, medic specialist, etc.,
Conform noilor reguli, taxa pentru ziua/pat a fost majorată considerabil. Astfel, costul unei zile în serviciul terapeutic, a crescut de la 144 la 209 lei, în serviciul chirurgical de la 218 la 345 lei, iar o zi de reanimare va costa aproape 1000 de lei, ci nu 533, cum era până acum. La fel, s-au scumpit și intervențiile. Spre exemplu, înedepărtarea chirurgicală a amigdalelor va costa 1007 lei, în loc 82. (Deci, dacă vrei „să-ți scoți glandele”, mai întâi trebuie să-ți vinzi un rinichi). Totodată, au fost incluse taxe și pentru o serie de investigații de înaltă performanță, ce vor costa de la câteva mii, până la câteva zeci de mii de lei…
Totuși, conform unei expertize a Centrului Național Anticorupție, în unele cazuri majorarea serviciilor medico-sanitare este excesivă și neargumentată. (Cum ar fi costul analizei generale a sângelui sau a pansamentului stomatologic, care s-au mărit cu 300, respectiv, 400 de procente). Iar pentru o serie de servicii s-a remarcat o creștere a tarifelor de 700, 900 și chiar peste 3000%, comparativ cu cele existente.
Cei de la CNAM, însă, dau de înțeles că au bani doar pentru a acoperi cheltuielile pentru persoanele asigurate. Deși, în 2015, instituția a procurat (pentru treburi de lucru) trei mașini, în valoare totală de 1 milion de lei. Adică, echivalentul a 246 de polițe de asigurare…
Ministerul Sănătății nici până astăzi nu a reacționat la aceste achiziții. Și nici nu va reacționa. Pentru că ministerul își bate capul de sănătatea oamenilor, ci nu de procurarea automobilelor de serviciu de către tot felul de „subdiviziuni”… Este mai convenabil să-i taxezi pe neasigurați, decât să-i sancționezi pe „asiguratori”. Deși, la noi ori cu poliță, ori fără — tot un… tarif…
Unde mai pui că Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă (care, conform site-ului oficial, acționează pe întreg teritoriul Republicii Moldova și „oferă servicii de calitate celor 3.553.056 de locuitori”) are în dotare numai 350 de autosanitare… (Adică, 10151 de oameni per ambulanță). Iar, din spusele viceministrului sănătății „peste 80% din aceste mașini, au uzura ce depășește 100% în mod normal, în Serviciul de Urgență”…
Dar, aparent, asta-i o chestiune mai puțin relevantă pentru „reforma în medicină”. Vorba rusului „меньше народу — больше кислороду”. Important este ca suferindul să-și golească punga…
Așa că, moldovenii care și-au planificat o consultare la medic sau, Doamne ferește, au de gând să se îmbolnăvească și nu „beneficiază” de poliță de asigurare medicală, nu au decât să-și „dezlănțuiască” portmoneele de pe acum. Nu de alta, dar renumita „stabilitate” devine din ce în ce mai scumpă…
P.S.: „În Republica Moldova, singurii care se tratează în baza poliței de asigurare medicală sunt demnitarii cărora li se face rău după ce sunt reținuți pentru luare de mită…”.
Andrei BULGARU