Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat
Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2025 vor constitui peste 17 miliarde de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, astăzi, 4 decembrie, de Guvern, la inițiativa Ministerului Sănătății.
Potrivit Ministerului Sănătății, creșterea veniturilor și cheltuielilor, cu 12,8% față de suma aprobată pentru anul 2024, va contribui la consolidarea sistemului de sănătate prin îmbunătățirea accesului la servicii medicale calitative, transmite Știri.md.
Astfel, principalele beneficii pentru cetățeni și sistemul medical sunt:
- extinderea listei de medicamente și dispozitive medicale compensate;
- acoperirea cheltuielilor pentru serviciile medicale la nivel de asistență de ambulator;
- procurarea serviciilor de îngrijiri paliative, inclusiv prestate de echipele multidisciplinare la domiciliu;
- achiziționarea serviciilor medicale neurologice (AVC) și cardiologice (SCA) din cadrul instituțiilor specializate;
- procurarea serviciilor de reabilitare a pacienților după AVC și SCA;
- achiziționarea serviciilor medicale aferente tratamentului medical oncologic, inclusiv chimioterapie, radioterapie și tratamentul hematologic în condiţii de staţionar şi ambulator;
- acoperirea cheltuielilor pentru proteze individuale și consumabile necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne și benigne;
- majorarea numărului de servicii de protezare a articulațiilor mari și tratament operator pentru cataractă, în vederea micșorării numărului de pacienți din listele de așteptare;
- acoperirea cheltuielilor pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie la copii;
- suportarea cheltuielilor pentru asistența medicală oferită refugiaților ucraineni etc.
„Majorarea bugetului FAOAM va asigura și creșterea salariilor cu 15%, de la 1 ianuarie 2025, pentru angajații din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală”, declară reprezentanții Ministerului Sănătății.
Totodată, membrii autorității menționează că fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale pentru anul 2025 a crescut de la 50 de milioane de lei la 92 de milioane de lei, cu 84% mai mult față de anul 2024.
„Mijloacele financiare alocate vor fi utilizate inclusiv pentru reparația și dotarea instituțiilor medicale, asigurând un sistem de sănătate mai eficient și mai accesibil”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.