Bugetul Participativ implementat cu succes la Drochia
La 4 iunie, la Bălți, a fost organizată Masa rotundă cu genericul „Diseminarea bunelor practici în implementarea Bugetării Participative în Regiunea de Nord a Republicii Moldova”. Orașul Drochia a fost reprezentat de Elena Parasca, specialist tineret și sport în cadrul Primăriei orașului.
Întâlnirea a întrunit în cadrul ei 40 de persoane din administrațiile publice locale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, precum și cetățeni activi din toate localitățile în care a fost implementat acest program. Participanții și-au împărtășit impresiile și experiențele. Iar specialistul Primăriei Drochia a avut o prezentare specială, care a captat atenția tuturor celor prezenți. Bugetul participativ sau Bugetul civic, cum mai este numit, se implementează în oraș deja al doilea an, iar interesul cetățenilor pentru acest gen de inițiative a crescut vizibil. Dovadă este numărul de proiecte depus în acest an pentru a fi finanțate de către primărie din acest program: dacă anul trecut s-au înregistrat doar 3 proiecte, anul acesta numărul proiectelor a ajuns la 8, iar concurența, în mod evident, a fost mult mai acerbă. Ca urmare a numărului de voturi acumulate, câștigătoare au fost desemnate trei inițiative civice: modernizarea sistemului de iluminat public în curtea blocului pe bul. Independenței 47a; Drochia – oraș confortabil (îmbunătățirea condițiilor de recreere și securitate în zona lacului orășenesc prin instalarea a patru camere de supraveghere și conectarea la rețeaua de internet WI-FI); amenajarea cartierului Burebista–Lupu –Independenței, prin construirea unui mini–teren de sport multifuncțional.
Elena Parasca a menționat și faptul, că bugetul participativ reprezintă, de fapt, un parteneriat între autoritățile publice și locuitorii orașului. Asta pentru că, odată ce obiectivele vor fi finalizate și vor fi date în gestiunea cetățenilor, aceștia vor avea responsabilitatea pentru buna lor funcționare, lucrările de salubrizare, îngrijirea lor eficientă.
Vă întrebați când ne vom putea bucura de finalitatea acestor inițiative? Ca toate lucrurile bine gândite și bine făcute, și aceste lucrări au nevoie de câteva etape de pregătire. La momentul actual, a fost finalizată etapa de selectare a inițiativelor învingătoare, pregătindu-se etapa de deschidere a unui cont, în care locuitorii vor putea depune contribuția lor de 10% din totalul costurilor. Urmează apoi o vizită în teritoriu a specialiștilor avizați, la locul de amplasare a celor trei proiecte, pentru ca, mai apoi, să se contracteze agentul economic și să fie demarate lucrările.
Analiza comparativă făcută în cadrul mesei rotunde de către Elena Parasca a trezit interesul celor prezenți și prin faptul, că Drochia este singurul oraș din zona de nord, în care Bugetul civic se implementează al doilea an consecutiv, celelalte orașe fiind abia la prima inițiativă de acest gen. Tocmai din acest considerent, participanților la eveniment, celor din afara Drochiei, le-a fost trezit interesul vis-à-vis de experiența Drochiei la acest capitol, dorind să afle detalii despre bunele practici implementate în orașul nostru.
Importanța proiectului pentru locuitorii orașului și administrația publică locală a fost una crucială. În primul rând, pentru că cetățenii au aflat că pot contribui, dacă își doresc, la soluționarea problemelor orașului, că pot influența modul de cheltuire a banilor publici. Apoi, schimbul de experiență care s-a produs în cadrul mesei rotunde a fost unul deosebit de util și productiv în vederea stabilirii reușitelor viitoare. Cel mai important însă, cred că a fost faptul, că proiectul a reușit să stabilească o punte între autoritățile publice locale și locuitorii orașului și să restabilească încrederea celor din urmă în bunele intenții ale funcționarilor publici.
Reușitele proiectului se măsoară și prin experiența căpătată de cetățeni și autorități, experiență ce a putut fi „furată” și de la ceilalți participanți la întrunire. Fiecare dintre ei și-a propus, ca, pe viitor, să crească gradul de implicare a cetățenilor pentru ca orașele noastre să se apropie, cu pași mici și siguri, de standardele de viață ale țărilor civilizate.
La final, tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a proiectului în regiune le-au fost înmânate diplome de apreciere.