Bunătatea și generozitatea fac omul mai armonios
Vedem cum, în ultimul timp, se înmulţesc păcatele şi răutăţile în lume, criza umanitară pe fondalul războiului din Ucraina. Oamenii au ajuns pe drumuri nu că și-ar fi dorit, dar au fost nevoiți să fugă de bombe, din calea războiului, au fost supuși de frica ce domină poporul ucrainean, părăsindu-și familia, casa, apropiații. Cetățenii pașnici din Moldova au sărit în ajutor refugiaților din Ucraina. Despre un act caritabil am discutat cu Iurie Melinte, director, IPLT „B.P.Hasdeu”, Drochia.
– Datoria civică a noastră, a cetățenilor, este să ne implicăm, să ajutăm aproapele, să le acordăm un sprijin, o bucată de pâine și o cană cu apă. Colectivul DVS, domnule director, printre primii a „sărit în ajutor” refugiaților din țara vecină.
-Noi nu am putut rămâne indiferenți. M-am documentat și am colectat informație despre aflarea refugiaților la vama Costești-Stânca de la Nicolae Moscalu, director la Pensiunea „Hanul cu noroc” din raionul Râșcani. Ne-am consultat, și împreună cu Ana-Maria Oșovschi, președinta Consiliului elevilor, am anunțat în instituție colectarea de fonduri pentru a merge să ajutăm cetățenii care au intenția să treacă hotarul spre Europa.
-S-au implicat atât pedagogii, cât și elevii?
-Desigur. Am discutat și cu Adriana Grozavu, șefă, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, Drochia, responsabilă și de Centrul de ajutor pentru refugiați. Am decis să procurăm cele necesare conform recomandărilor lui Nicolae Moscalu.
-Aceste recomandări v-au fost de folos, v-au ajutat să vă orientați în tot de ce au nevoie bieții oameni, ajunși pe drumuri?
-Fără o consultație, un sfat, o îndrumare din patea celor implicați direct și concret în organizarea adăpostirii ucrainenilor e dificil să te orientezi. Nicolae Moscalu ne-a comunicat, că în pensiune rămân pentru o singură noapte cetățenii, care au ajuns la vama Costești-Stânca, dar nu au reușit să treacă frontiera. Aici, în fiecare seară, vreo 20 de persoane găsesc tot de ce au nevoie pentru a se odihni, a se spăla, a lua cina și dejunul.
-Și ați procurat „de toate pentru toți”?
-Ne-am orientat mai întâi la produse alimentare, cum ar fi cașcaval, salam, pâine, porționate pentru tartine, care urmau a fi servite nu doar la cină și la dejun, dar și la drum pentru o perioadă de timp. Apoi suc și iaurt, banane și apă, biscuiți și fructe, șervețele umede și uscate, pampersuri și produse de igienă personală etc. Am lăsat și o treime din suma de bani colectați, fiindcă necesități pentru mame cu copii de diferite vârste sunt multe, ele apar pe parcurs.
-Dar la frontieră sunt voluntari?
-Sunt, fac schimb de informație, oferă produse și apă la drum celor ce au decis să plece în România și de acolo mai departe.
-Cu cine ați mers să duceți ajutoarele?
– Cu Vlad Conea, elev, clasa XI, ne-am dorit să fie transparență în toate acțiunile noastre.
– Discipolii DVS cum se comportă într-o astfel de situație concretă?
– Știți, noi în procesul educativ-instructiv le vorbim mereu de caritate, de educație civică. Însă acum, când ne-am lovit de această criză umanitară, acțiunile noastre colective, ale maturilor și elevilor este un exercițiu practic pentru ei, este o situație reală, o durere comună, pe care o trăiește poporul țării vecine, dar fiind afectate și alte popoare. Privind la fețele acestor persoane, ajunse de mai mute zile pe drumuri, mergând în neant, în gol, în lumea largă, în incertitudine, neștiind ce se face la ei acasă, unde le-au rămas bărbații lor, te pătrunzi de o compasiune și o milă ce nu necesită explicație.
-Domnule director, acțiunile caritabile pentru refugiați vor continua?
-Fluxul de cetățeni ce fug din calea bombelor nu scade, ei vor mai veni, și mereu vor avea nevoie de susținere și ajutor.
– Bunătatea sufletului face omul frumos, iar o veche zicală spune: „Tot ce faci, primești înapoi”. Acum noi toți suntem testați la acest subiect. Sănătate și pace tuturor și cât mai multe acțiuni caritabile acolo unde este nevoie.
-Mulțumim, asta și-o dorește fiecare.
A dialogat Valentina CEBOTARI