Bursier al Fundației Regale Margareta
După cum v-am comunicat în numărul precedent al „GD”, tânărul interpret, originar din Drochia, Damian Spinei a devenit bursier al Fundației Regale Margareta a României. Mai jos vă propunem un interviu cu proaspătul bursier, student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
– Damian, ce prezintă această fundație?
– Fundaţia Regală Margareta a României este o organizaţie non-guvernamentală de elită, ce contribuie la dezvoltarea societăţii civile din România, înfiinţată de principesa Margareta în anul 1990 cu sprijinul tatălui ei, regele Mihai I.
– Ea a lansat mai multe programe, pe care le susține și le promovează?
– Noi ne-am încadrat în Programul „Tinere Talente”, ce susține și promovează tineri artiști talentați din familii cu venituri mici, ca un suport în dezvoltarea talentului. El este derulat din 2008 pentru susţinerea tinerilor talentaţi care studiază la licee şi universităţi din România, oferindu-le burse pentru promovarea artei şi talentului acestora, şansa de a interacţiona cu artişti consacraţi prin intermediul sesiunilor de discuţii şi ateliere de creaţie, de a participa la diverse evenimente culturale. Programul „Tiinere Talente” este considerat cel mai bun program de cultură şi artă din România.
– Ca la orice concurs, a fost concurență, doritori de a câștiga s-au înscris mulți?
– Concurenţa pentru acest concurs a fost una foarte strânsă, au participat 150 de candidaţi dintre care au fost selectaţi doar 30 de bursieri, 15 muzicieni şi 15 artişti plastici.
– Când revii de la festival cu trofeul principal, cu diplome și cupe, realizezi ce înseamnă concurența scenică, cât de aprigă e lupta. Cum a fost aici, la acest concurs?
– Faptul că am reuşit să câştig această bursă este o mare realizare din viaţa mea. Este o perspectivă nouă pentru viitor ce îmi oferă posibilitatea de a-mi focusa forţele şi mai mult în promovarea culturii româneşti.
– A fost un concurs foarte dificil?
– Desigur. Procesul de preselecţie cuprinde 4 etape: transmiterea dosarului cu privire la situaţia socială, evaluarea din punct de vedere muzicală, realizată de către un juriu competent format din muzicieni şi artişti valoroşi cu o bogată experienţă în domeniul artistic şi academic, ancheta socială şi interviul.
– Devenind bursier al acestei fundații, probabil, ți-ai revăzut și programul de activități.
– Mi-am structurat un plan de dezvoltare pe anul 2021 cu obiective realizabile, ce îmi garantează atingerea adevăratului potenţial artistic.
– Doar în domeniul muzicii?
– Primordial – da. Mi-am propus să valorific tezaurul folcloric românesc de creaţii muzicale nemuritoare prin înregistrarea unor piese vechi din arhiva naţională a Institutului de Folclor „Constantin Brăiloiu” din Bucureşti, să particip în continuare la concursuri, masterclass-uri, programe de mentorat, concerte, etc.
– Dar în alte domenii?
– În tot ce fac sunt ajutat de mai mulţi oameni cu suflet mare. Și atunci eu am decis să-mi îmbogăţesc practica și să-mi extind activitatea de interes public în folosul altora. Astfel, m-am încadrat în diverse domenii de activitate şi am devenit membru în cadrul mai multor organizaţii non-profit de tineret şi pentru tineret ca: Federaţia Tinerilor Români de Pretutindeni; Organizaţia Studenţilor Economişti; Experience Geography Explore Europe; Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Cluj-Napoca; Momentum din Republica Moldova.
– Activitatea ta de student și de tânăr interpret nu va suferi, nu va fi mai puțin promovată?
– Nu, desigur, toate au o interacțiune benefică și frumoasă pentru mine. Mă pot mândri cu faptul, că sunt printre finaliştii Galei Liga Studenţilor Români din Străinătate 2021 „De la viziune la acţiune”, categoria Arte. În perioada aceasta dificilă am încercat să fiu productiv în sfera artistică, câştigând astfel Marele Trofeu la Festivalul-Concurs Internaţional „Din bătrâni, din oameni buni” din Iaşi, premiul II la Concursul Naţional de Folclor „Tamara Ciobanu” organizat în Chişinău şi Titlul „Cel mai tânăr duet” la concursul Duetelor Muzicale intitulat „Două inimi poetice” din Anenii Noi. Cu o bucurie mare în suflet vă împărtăşesc noutatea că am obţinut Premiul Special la categoria Arte din cadrul Concursului Naţional „Gala Studenţilor din Republica Moldova” pentru excelenţa academică şi potenţialul demonstrat de implicare în proiecte de dezvoltare din R.M.
– Și cum le reușești pe toate, Damiane?
– Ceea ce fac este ceea ce-mi place mult. Și îmi place ceea ce fac. Mă conduc după cuvintele înţelepte ale lui Albert Einstein „Ce faci pentru tine este trecător, ce faci pentru ceilalţi rămâne pentru eternitate”. Îndemn pe fiecare tânăr să se implice activ în dezvoltarea comunităţii din care face parte!
– Multe succese în viitor!
– Mulțumesc.
A dialogat
Valentina CEBOTARI