Comuna Panaci din județul Suceava, România, a fost și anul acesta, pentru a XIV-cea oară, în mare sarbătoare. Locuitorii comunei, împreună cu oaspeții lor, au sărbătorit „Ziua Panaciului”. Timp de două zile acolo au avut loc manifestări cultural-artistice, care au reușit să ofere publicului prezent amintiri de neuitat.
Între participanții la Festivalul „Șezătorii”, căci anume așa a fost „botezată” manifestarea, au fost și băștinași de-ai noștri. Astfel, membrii ansamblului „Busuiocul” din s. Pelinia, conducător artistic Nina Râciu, deja al 10-lea an participă la Festivalul „Șezătorii” organizat la Panaci.
Cei din Pelinia au prezentat un frumos recital compus din cântece și dansuri autentice. Evoluarea artiștilor amatori din Pelinia fiind apreciată cu aplauze îndelungate.
Menționăm în mod special, că de data aceasta pelinienii au mers la Panaci ca la frații lor adevărați. Or, de curând aceste două comunități au semnat acordul de înfrățire, fapt ce le va permite o colaborare mai fructuoasă în toate domeniile.
Vasile Cozan, primarul comunei Panaci, a menționat că artiștii basarabeni sunt mereu primiți cu tot dragul de frații lor de neam, care le apreciază talentul și pasiunea pentru tradiții, folclor și, nu în ultimul rând, prețuiesc multa și sincera lor prietenie.
Trebuie să evidențiem încă un lucru frumos devenit o deosebită tradiție în cadrul Festivalului „Șezătorii”. Manifestarea despre care vrem să pomenim se cheamă „Cununia de aur”, asta însemnând omagierea cuplurilor care viețuiesc în comun jumătate de secol. Și atâtea emoții, atâta frumos este în acest relevant eveniment, că ți se pare, întreaga localitate este dominată de o gingașă și extraordinar de minunată pasiune.
Un cuvânt aparte vreau să spun despre „Busuiocul” de la Pelinia și, în mod special, despre Nina Râciu sufletul ansamblului și îngerul lui păzitor.
Pe lângă faptul că acești oameni au o dragoste aparte pentru artă, cultură, tradiții, ei își mai adoră nespus localitatea de baștină și din tot sufletul își doresc să o propage atât în țară, cât și peste hotare. Iată anume aceste doleanțe, împletite armonios de o profundă și permanentă muncă au dus faima „Busuiocului” hăt departe de meleagurile peliniene. Iar osârdia, truda și insistența conducătorului artistic Nina Râciu, puse la temelia devenirii și activității ansamblului vin să aducă artiștii amatori în albia profesionalismului.
Astfel, succesele „Busuiocului” sunt realizările conducătorului artistic și viceversa.
Cristina ȚURCANU,
specialist secția cultură Drochia