Cămașa națională – simbol al rezistenței naționale

0
copii4

Ziua de 23 de februarie, curent, a fost una deosebită în Biblioteca din satul Pelinia, cu miros de bucate tradiționale, casa plină de oaspeți, mărțișori prinși la piept și multă voie bună.

Activitatea propriu-zisă a adunat cei mai de vază oameni din domeniul culturii, reprezentanți ai muzeelor din localitățile raionului Drochia, ai Caselor de Cultură și bibliotecilor din localitățile vecine, reprezentanți APL, meșteri populari și Grupul Senioritelor, care au reprezentat vocea tradițiilor și meșteșugurilor locale. Evenimentul a fost organizat și dedicat culturii ucrainene, având invitați, dar și ca moderatori refugiații ucraineni, localizați temporar în s. Pelinia și mun. Bălți. Au participat 55 de persoane, dintre care 12 refugiați.
Oapeții au fost întâmpinați cu plăcinte calde, ca simbol al ospitalității băștinașilor, cu mirosul de ACASĂ, atât de necesar oaspeților noștri. La fel, ne-am axat pe discuția, referitoare la cultura ucraineană, pentru a cunoaște cultura celor, cu care conviețuim, sau a poporului din vecinătate. Am organizat și o expoziție a costumelor populare, specifice zonei noastre și culturii ucrainene. Am observant asemănări între culturile noastre, fiind acealeași culorile utilizate și cămașa națională, care se deosebește doar după semnele cusute pe ea.
Activitatea a fost organizată pe părți: în prima parte s-a desfășurat un seminar de informare despre cămașa națională și importanța ei, unde am prezentat istoricul, semnificația cămașei naționale semnele cusute și semnificația lor, cromatica specific zonei de nord. Tatiana Hiznicenco, refugiată ucraineană, statornicită temporar, împreună cu cei doi copii ai săi în satul Pelinia, a prezentat costumul popular ucrainean, culorile utilizate, simbolurile și cromatica costumelor. Am observat florile colorate, utilizate pe cămașele ucrainene: macul, trandafirul, flori de Nu-mă-Uita. Tatiana ne-a prezentat satul din care a plecat deja de un de zile, școala unde a activat, cum era și cum arată astăzi, evocând în acele momente puternice sentimente de dor și tristețe, dar și o rezistență enormă în aceste momente de grea cumpănă.
În partea a II a evenimentului s-a desfășurat un atelier de master class de confecționare a unei cămăși naționale, de țesut brâie, covoare și catrințe. Fiecare participant a fost selectat după interesul său față de un anumit meșteșug. Ghemele de lână, vopsite frumos au oferit culoare, iar atmosfera unei șezători ca în trecut a fost creată de Grupul Senioritelor, care și-au amintit cu drag și ele de copilărie, când mai țeseau acasă cu mama și bunica.
Astfel, evenimentul a adus plusvaloare Bibliotecii Publice Pelinia, care treptat devine un centru de iradiere al culturii și promotorul dezvoltării locale.
Ludmila ȚURCANU, directoare,
Biblioteca Publică Pelinia

Master class la țesut
Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *