Cancerul cervical poate fi tratat
Anul curent Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin se desfășoară în perioada 20-27 ianuarie, având drept scop informarea și sensibilizarea populaţiei privind modul de prevenire a cancerului cervical. Interlocutoarea noastră este Svetlana NICOV, şefa Centrului prietenos tinerilor, deschis în cadrul Centrului pentru sănătatera femeilor “Ana” din Drochia.
– Doamna doctor, este corectă afirmaţia, că aproape toate cazurile de cancer de col uterin pot fi tratate?
– Este adevărat. Statistica este una îmbucurătoare – 97%. Dar acest indicator este precedat de o muncă foarte mare, în care sunt încadraţi mulţi actori: pacientul, medicul de familie, medicul specialist, laborantul etc.
– Cum se depistează posibilitatea apariţiei acestei maladii?
– Prin examen ginecologic, cu prelevarea unei probe de frotiu pentru analiza de laborator.
– Analizele se fac în anumite perioade de timp?
– Este recomandată o dată la trei ani, începând cu vârsta cuprinsă de 25 şi până la 61 de ani. Noi am elaborat şi un grafic special, în ce an şi care femei trebuie să fie supuse examenului de laborator.
– Care femei sunt înscrise în programul de examinare?
– La examenul profilactic vin femeile sănătoase şi care nu se află în evidenţă cu patologia dată. Scopul nostru este de a depista patologiile precanceroase pentru a preveni cancerul cervical.
– Sunt anumite reguli ce trebuie respectate înainte de prelevare?
– Desigur. Medicul-specialist, asistentele medicale au grijă să informeze femeile cum trebuie să se comporte în aceste situaţii.
– Calitatea este una dorită, așteptată?
– Noi prelevăm testul cu referirea ulterioară la examinarea citologică. Rezultatele revin la medicul de familie. Cele anormale, cu suspecții de patologii mai apoi sunt referite în cabinetul de patologii coloului uterin, unde se efectuează colposcopia cu prelevarea biopsiei pentru stabilirea diagnosticului.
– Şi se examinează în laboratorul local?
– Toate patologiile precanceroase sunt referite la Centrul de Referinţă în colposcopie de la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău. Iar după confirmarea patologiei persoanele sunt direcţionate la Institutul Oncologic.
– De ce testul are o frecvenţă atât de rară?
– Pentru că cancerul cervical se dezvoltă în timp, afecţiunile precanceroase sunt de lungă durată. Perioada medie de evoluţie a cancerului dat este de 5-8 ani, în această perioadă se reuşeşte examinarea de două ori.
– Ce caracteristici speciale mai are această categorie de cancer?
– Cancerul de col uterin nu se transmite ereditar, dar este provocat de tipul 16 şi 18 a virusului Papiloma Uman (HPV). Reieşind din acest considerent, un test de calitate în momentul depistării schimbărilor precanceroase ar fi genotiparea HPV.
– Adică, doamna doctor, din discuţia noastră rezultă, că profilaxia reduce riscul de depistare a stărilor avansate de cancer cervical.
– Cancerul de col uterin, în stadiile primare, nu manifestă nicio acuză de durere, discomfort de secreţie, schimbări de stare generală. Toate schimbările se manifestă, când maladia e ajunsă deja în stare avansată şi boala nu poate fi complet tratată.
– Adică, în concluzie: ca femeia să nu aştepte această etapă, regulat trebuie să se adreseze la medicul obstretician-ginecolog, să facă examinarea?
– Corect, cancerul de col uterin poate fi prevenit totalmente. Şi tratat în cazurile primare.
A dialogat Valentina CEBOTARI