Cancerul de piele e ceva personal!

0

Luna Mai este luna de conștientizare a cancerului de piele – un moment crucial pentru a sublinia importanța protejării pielii și a înțelegerii riscurilor asociate cu cancerul de piele. Această inițiativă globală în domeniul sănătății se concentrează pe educarea publicului despre prevenirea cancerului de piele, depistarea precoce și pașii pe care toți îi pot lua pentru a-și reduce riscul.

Cancerul de piele este al 17-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. Este al 14-lea cel mai frecvent cancer la bărbați și al 14-lea cel mai frecvent cancer la femei. De asemenea, se numără printre primele 20 de cauze ale mortalității cauzate de cancer.
În Republica Moldova, cancerul de piele ce numără printre cele mai des întâlnite tumori maligne, fiind în creștere continuă în ultumii ani:
Dacă în anul 2023 au fost raportate 1061 cazuri de non-melanom și 162 cazuri de melanom malign ,în anul 2024 au fost înregistrate 1311 cazuri de non-melanom și 190 cazuri de melanom malign.
Tipuri de cancer:
1.Cancer de piele non-melanom
Cancerele de piele non-melanom cuprind carcinoame bazocelulare și carcinoame spinocelulare. Acestea sunt rareori letale, dar tratamentul chirurgical este dureros și adesea desfigurant. Se pot face următoarele concluzii:
• Cancerele de piele non-melanom sunt cele mai frecvente pe părți ale corpului care sunt expuse în mod obișnuit la soare, cum ar fi urechile, fața, gâtul și antebrațele.
• Aproximativ 90% dintre cancerele de piele non-melanomice sunt asociate cu expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.
• Carcinomul bazocelular (BCC) este cea mai frecventă formă de cancer de piele.
• Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele.
• Peste 5.400 de oameni din întreaga lume mor de cancer de piele nonmelanomic în fiecare lună.
• Utilizarea regulată a unei creme de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase cu aproximativ 40%.
2. Melanomul malign
Melanomul malign, deși mult mai puțin răspândit decât cancerul de piele non-melanomic, este cauza majoră de deces prin cancer de piele. De la începutul anilor 1970, incidența melanomului malign a crescut semnificativ, în medie cu 4% în fiecare an. Un număr mare de studii indică faptul că riscul de melanom malign se corelează cu caracteristicile genetice și personale și cu comportamentul de expunere la UV al unei persoane
Marea majoritate a melanoamelor sunt cauzate de soare: aproximativ 86% dintre melanoame pot fi atribuite expunerii la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.
• Doar 20 până la 30% dintre melanoame se găsesc în alunițele existente, în timp ce 70 – 80% apar pe pielea aparent normală.
• În medie, riscul de melanom al unei persoane se dublează dacă a avut mai mult de cinci arsuri solare.
• Utilizarea zilnică regulată a unei creme de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare reduce riscul de a dezvolta melanom cu 50%, atunci când este utilizată conform instrucțiunilor.
• Melanomul reprezintă 6 % din cazurile noi de cancer la bărbați și 4 % din cazurile noi de cancer la femei.
• Bărbații cu vârsta de 49 de ani și sub au o probabilitate mai mare de a dezvolta melanom decât orice alt cancer, cu excepția cancerului de colon și rect .
• De la 15 la 39 de ani, bărbații au cu 55% mai multe șanse de a muri de melanom decât femeile din aceeași grupă de vârstă.
• Femeile cu vârsta de 49 de ani și mai puțin, sunt mai susceptibile de a dezvolta melanom decât orice alt cancer, cu excepția cancerului de sân și tiroidian.
• Se estimează că 80% din îmbătrânirea pielii este cauzată de soare.
• Persoanele care folosesc zilnic protecție solară cu un SPF de 15 sau mai mare arată cu 24% mai puțină îmbătrânire a pielii decât cei care nu folosesc zilnic protecție solară.
• Daunele solare sunt cumulative. Aproximativ 23% din expunerea pe parcursul vieții are loc până la vârsta de 18 ani.
Mai mulți oameni dezvoltă cancer de piele din cauza bronzării artificiale decât dezvoltă cancer pulmonar din cauza fumatului. Cei care s-au bronzat vreodată în solar au un risc crescut cu 83% de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase și un risc crescut cu 29% de a dezvolta carcinom bazocelular.
Un studiu care a observat 63 de femei diagnosticate cu melanom înainte de vârsta de 30 de ani a constatat că 61 dintre ele (97%) au folosit bronzarea artificială.
Măsuri de prevenție
Cancerul de piele poate fi prevenit prin unele modificări de comportament. Adoptarea unei strategii complete de protecție solară poate reduce drastic riscul de cancer de piele. Cu regret unii oameni cred că nu trebuie să-și facă griji cu privire la protecția solară. Pentru ei dorința de a arăta bronzat este mai convingătoare decât potențialul de a dezvolta cancer de piele. Alții cred că cancerul de piele nu li se întâmplă persoanelor cu piele mai închisă. Mulți bătrâni ignoră necesitatea unei strategii zilnice de protecție solară, motivând că „dauna a fost deja făcută”.
Dar: daunele solare sunt cumulative! Indiferent dacă ai 16 sau 60 de ani, fără protecție solară, îți lași pielea expusă efectelor nocive ale razelor solare! De aceea ,,The Skin Cancer Foundation” recomandă tuturor oamenilor, indiferent de vârstă sau de nuanța pielii, să practice comportamente de protejare împotriva soarelui .
Luna aceasta amintim celor dragi că niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a te proteja de radiații UV solare. !O mare parte din bolile și decesele legate de UV pot fi evitate printr-un set de măsuri simple de prevenire:
– Limitați timpul de expunere la soare în orele amiezii;
– Stați la umbră atunci când razele UV sunt cele mai intense;
– Purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare cu bloc UV;
– Utilizați o cremă cu spectru larg de protecție solară (UVA/UVB) cu SPF 30 sau mai mare zilnic;
– Pentru activități prelungite în aer liber, utilizați o protecție rezistentă la apă, cu un SPF 50 sau mai mare;
– Evitați solarul (cabinele de bronzat): răspândiți vestea despre pericolele solarului și încurajați tonul natural al pielii;
– Utilizați folie de protecție pentru geam în mașină și acasă;
– Autoexaminați-vă pielea o dată pe lună. Cancerul de piele este cancerul pe care îl puteți vedea, spre deosebire de cancerele care se dezvoltă în interiorul corpului. Dacă observați ceva care nu arată corect, consultați un dermatolog cât mai curând posibil;
– Faceți un examen profesional al pielii pe întregul corp o dată pe an sau mai des dacă sunteți în grupa de risc;
– Protejarea copiilor este deosebit de importantă, deoarece expunerea excesivă la soare în acești primi ani poate crește semnificativ riscul de boli legate de UV mai târziu în viață. Folosiți protecție solară la bebeluși mai mari de 6 luni;
– Detectarea precoce salvează vieți!

CSP Soroca,
subdiviziunea DROCHIA

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *