Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Caravana „Copil şcolarizat – copil protejat” a ajuns la Drochia – Glia Drochiană

Caravana „Copil şcolarizat – copil protejat” a ajuns la Drochia

0

Caravana „Copil școlarizat - copil protejat” a adus zâmbetul pe fața a 28 de copii drochieni

În dimineaţa zilei de 18 august, curent, Caravana caritabilă naţională „Copil şcolarizat – copil protejat” a pornit din Chişinău, de pe Piaţa Marii Adunări Naţionale, spre localităţile Moldovei.

Caravana „Copil școlarizat - copil protejat” a adus zâmbetul pe fața a 28 de copii drochieni
Caravana „Copil școlarizat – copil protejat” a adus zâmbetul pe fața a 28 de copii drochieni

În aceeaşi zi ea a ajuns şi la Drochia, unde era aşteptată de 12 familii nevoiaşe, în care cresc 28 de copii cu risc de abandonare a şcolii. În sala festivă a IP Drochia mai erau prezenţi slujitori ai Sfintei Biserici din localitate, părinţi, activişti, bunici grijulii, poliţişti, dar şi alţi oaspeţi. De la ministerul afacerilor interne a fost prezent la eveniment Vasile Ivas, comandantul Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, care  a apreciat înalt suportul conducerii MAI în prevenirea abandonului şcolar.
Cu un cuvânt de blagoslovire şi cu o slujbă de binecuvântare a venit preotul Elisei Vuluţă de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din oraş. Dumnealui a menţionat, că iniţiativa s-a născut din parteneriatul dintre Biserica ortodoxă şi MAI, ce are o tradiţie de mai mulţi ani şi este în serviciul societăţii.
După aceasta au mai luat cuvântul Marin Novac, comisar-adjunct, IP Drochia, Vasile Ivas, MAI, Irina Şumilov, inspectoare superioară, Serviciul interacţiune comunitară, Secţia securitate publică IPD, Alexandra Postovanu, preşedinta organizaţiei raionale a „Bunicilor grijulii”.
Însă copiii, veniţi din satele Pelinia, Ţarigrad, Fântâniţa, Sofia, din oraşul Drochia, se arătau nerăbdători, or, în faţa lor stăteau aranjate coletele, ghiozdanele doldora cu surprize, cutii cu pungi din partea bisericii şi multe alte lucruri ademenitoare. Lor li s-au înmânat pachete individuale pentru fiecare elev, ce conţineau ghiozdane, rechizite şcolare, obiecte personale, hăinuţe, încălţăminte, dulciuri şi altele.
În toate raioanele ţării a fost estimat un număr de 1900 de copii cu risc de abandon şcolar, în cadrul caravanei naţionale la ei au mers poliţişti, preoţi, bunici grijulii, reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti. Bunurile, al căror cost se ridică la 300 de mii de lei, au fost colectate în cadrul Campaniei „Copil şcolarizat – copil protejat”, lansată de Inspectoratul General de Poliţie cu mai mulţi parteneri, printre care şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldovei, Asociaţia Obştească Clubul Sportiv de Automobilism „Terra Valahia”, Asociația „Bunicii Grijulii”, Asociația Femeilor din Poliție.
În cadrul întâlnirii oamenii legii le-au făcut cunoștință copiilor cu activitatea poliției din raion, i-au însoţit într-o excursie interesantă prin inspectorat, i-au servit cu dulciuri, cu apă şi ceai.
Atât conducerea Inspectoratului de Poliție, cât şi reprezentanţii Bisericii ortodoxe, au menţionat, că „s-au implicat în această acţiune pentru că le pasă”. Le pasă de viaţa acestor familii, care nu pot asigura copiilor o pregătire normală de şcoală. Iar aceştea, abandonând şcoala, numeresc în cercuri de copii ai străzii, unde se naşte şi se dezvoltă infracţionalitatea juvenilă. În cadrul evenimentului s-a pus accent şi pe sfaturi şi îndrumări nu doar pentru copiii cu risc de abandon școlar, ci şi pe recomandările adresate părinților pentru a le asigura un viitor sigur copiilor.
Aşa că organizatorii speră ca această acțiune va reduce maximal numărul de infracțiuni comise de către minori și rata abandonului școlar, ilegalitățile comise de minori și gravitatea acestora. Iar pe termen lung – va contribui la educarea unei noi generații de cetățeni puternici.
Scopul campaniei „Copil şcolarizat – copil protejat” este şcolarizarea copiilor cu risc de abandon şcolar şi diminuarea criminalităţii juvenile.
Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *