„Cărțile trebuie să fie oglinzile de aur ale realității”
Astăzi, modernizând bibliotecile cu tehnologii moderne, familiarizând beneficiarii cu calculatorul, cu accesul la Internet, s-a făcut un pas înainte. Însă, bibliotecile rămân responsabile pentru achiziționarea și oferirea accesului la cărți, ediții periodice și alte surse de informare.
Biblioteca Publică raională „Iulian Filip” Drochia, este una din instituțiile culturale, ce asigură accesul tuturor membrilor comunității la colecția de peste 70000 mii de documente. Chiar la începutul anului 2019 colecția bibliotecii s-a înnoit cu mai multe titluri de carte. Vreau să accentuez, că în republică s-a dat startul Campaniei Naționale de promovare a lecturii: „Să citim împreună” (ianuarie-decembrie 2019). Pentru această campanie au fost recomandate următoarele cărți: „Rebela”, de Claudia Partole, apărută la Editura Prut Internațional, 2018. „Rebela” e o dedicație băiatului meu Roman (cel mai frumos și mai reușit roman al meu! Capodopera vieții mele…), – mărturiseşte autoarea. – Fac acest gest nu ca o justificare de părinte care se culpabilizează (dar poate că…), ci înainte de toate vreau să-i spun „Mulțumesc” pentru faptul, că m-a ales să-i fiu mamă…”
O altă carte propusă pentru a fi citită este „Poeme pe trepte încinse”, de Ianoș Țurcanu, apărută cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Editura Prut Internațional, 2018. Balansând între modernism și tradiționalism, Ianoș Țurcanu îmbracă pe rând veșminte de oștean, de preot, de învățător, de filosof, fără a scăpa plugul din mână. Poemele rodesc lumină. Brazdele lui rodesc imagini. Versurile sale sunt sincere și sugestive, pătrunse de o sensibilitate debordantă.
Mai mult, ambii aceşti doi autori sunt originari din raionul Drochia.
„În cântecul lui Eugen Doga se poate trăi și visa. Trăi din plin și visa spre mai bine. În cântecul său nu te poți plictisi, nici dispera. Ca mirosul de brad în aerul munților Doga s-a topit în cântec. Nu el își spune azi cântecul, ci cântecul pe el mi-l spune, – scrie Larisa Turea în cartea „ABCDoga, un destin în Do Major”, apărută la Editura Prut Internațional.
Cartea lui Vasile Coroban „Studii. Articole. Eseuri” prezintă utilizatorului o sumară selecție din cele mai relevante studii, articole și eseuri cu referință la scriitorii noștri clasici (Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce, Dimitrie Cantemir, Vasile Alecsandri, Ion Creangă ș.a.). Cartea se adresează, în primul rănd, liceenilor, studenților filologi, profesorilor din instituțiile de învățământ de profil și tuturor utilizatorilor.
Nu pot să nu îndemn utilizatorul să facă cunoștință și să răsfoiască cartea „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin”, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov, editată la Editura Cartier. E o lucrare ce apare în premieră în Republica Moldova și a fost o provocare să găsim armonia, mariajul perfect dintre rețete vechi, aproape uitate, bucate rare, care se fac doar în anumite sate și vinurile locale, fie că aparțin marilor vinării, fie că sunt ale micilor producători. Gastronomia și vinurile Moldovei merită să fie puse în valoare și promovate împreună. Vă invit să trăiți această experiență, să cunoașteți, să potriviți, să gustați, să experimentați și să vă găsiți propria asociere, cea care vi se potrivește perfect.
Pot să vorbesc la infinit, să analizez și să recomand utilizatorilor Bibliotecii Publice raionale „Iulian Filip” Drochia să viziteze biblioteca pentru a face cunoștință cu literatura nou primită, pusă la dispoziție pentru toți membrii comunității drochiene.
Dacă avem probleme, ne cufundăm în lectură și uităm de griji. În lumea cărților totul e posibil. Citirea lor nu numai că te dezvoltă intelectual, dar te bucură. Lectura este o plăcere. Ea dă cursul imaginației.
Zinaida CATAN,
Biblioteca Publică raională „Iulian Filip”, Drochia