„Casa Mare” - sufletul Muzeului raional de Istorie, Etnografie si Arta din Drochia

„Casa Mare” - sufletul Muzeului raional de Istorie, Etnografie si Arta din Drochia

Raionul Drochia s-a îmbogățit cu o oază culturală de mare valoare.

De ceva timp a fost inaugurat Muzeul raiional de Istorie, Etnografie și Artă. Moștenirea reală și principală s-a dovedit a fi edificiul – fosta clădire a Centrului de creație pentru copii, căci exponate, de bine de rău, erau adunate și așteptau ora să vadă „lumina zilei”.
După o reparație serioasă, cu doi ani în urmă a avut loc inaugurarea muzeului. Apoi au urmat câteva evenimente de talie raională, desfășurate în ogradă, la aer liber, or, muzeul este situat în sânul naturii, a Parcului orășenesc de la lac. Prima manifestare culturală, pe care a găzduit-o muzeul în incinta sa a fost „Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei”. Deși sărbătoarea a fost consistentă, interesantă, cu diverse implicări, culese și adaptate cu succes de muzeografa Silvia Pântea și invitații săi, cu părere de rău, evenimentul nu a avut teren liber ori spațiu larg pentru desfășurare, oaspeții s-au simțit bine strâmtorați.

„Casa Mare” - sufletul Muzeului raional de Istorie, Etnografie si Arta din Drochia
„Casa Mare” – sufletul Muzeului raional de Istorie, Etnografie si Arta din Drochia

Astfel, următorul eveniment, dedicat jertfelor Holocaustului, inițiatorii au fost nevoiți să-i schimbe reședința – în Biblioteca Publică raională „Iulian Filip”.
Clădirea muzeului dispune nu doar de săli tematice pentru exponate, el mai are două săli mari, unde s-ar putea desfășura evenimente culturale de orice talie. După cum ne-a informat Dumitru Postovanu, directorul muzeului, lucrările de amenajare a Galeriei de artă sunt în plină desfășurare, atât că mai este nevoie de timp. Administrația raionului, în frunte cu președintele Alexei Vasilean, prezentă la primul eveniment din incinta muzeului, s-a convins de necesitatea unor săli mai încăpătoare, astfel, propunând alocarea mijloacelor financiare pentru continuarea lucrărilor. Astel, la ședința Consiliului raional din 24 ianuarie, consilierii au adoptat alocarea a 225 mii lei „Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport pentru efectuarea lucrărilor de reparație și amenjare a Galeriei de Artă din incinta clădirii IP „Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă Drochia”. Așa că în viitorul apropiat, când afară se va încălzi, vor continua lucrările demarate mai devreme.
Apoi va urma amenajarea și reparația Sălii de conferințe.
Odată cu aceasta, mai bine zis, consecutiv, continuă lucrările de amenajare a sălilor de muzeu. Svetlana Pântea, cu ochi și mâini de adevărată gospodină, permanent este în continuă căutare de noi exponate și are grijă de amplasarea lor cât mai eficientă. Astfel, a găsit un loc foarte potrivit pentru un covor național moldovenesc, dăruit cu multă generozitate de către numeroasa familie a lui Trifan Bulgaru din satul Popeștii de Sus, lucrare de familie, ce are peste 100 de ani. Alte exponate vechi, veritabile, la fel, de o valoare inestimabilă, își găsesc locul potrivit în Casa Mare, ce are o înfățișare și un aspect pe potriva celor, pe care le amenajau pe vremuri mamele, bunicile și străbunicile noastre.
Echipa Muzeului de Istorie, Etnografie si Artă din Drochia, într-un timp-record de scurt, a făcut, și continuă să facă, lucruri frumoase și necesare pentru cetățeni, pentru tânăra generație.
„Să vă fie Casa Mare mereu plină de vizitatori dornici de a cunoaște tradițiile și obiceiurile neamului nostrum”, le doresc colegii de la Direcția cultură, turism, tineret și sport Drochia.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *