Cătălina TÂRNOVSCHI: „Atunci, când îţi propui să excelezi într-o meserie, începi cu cea mai bună instituţie de profil”
— Cătălina, de ce ai decis să te faci neapărat stomatolog?
— Dintotdeauna am fost pasionată de zâmbete şi de oameni. Iar meseria de medic dentist îmi oferă posibilitatea să readuc zâmbetele pe chipul oamenilor. Pentru că, ştiţi, zâmbetul este unul dintre primele lucruri observate atunci, când doi oameni se întâlnesc. Iar un zâmbet frumos transmite informații importante despre personalitatea posesorului. Trebuie de ţinut cont de acest adevăr.
— De ce ai ales să studiezi anume în România şi anume la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti?
— În materie de universităţi de medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” este cea mai bună din România.
Atunci când îţi propui să excelezi în meseria pe care ţi-ai ales-o, începi cu cea mai bună instituţie de profil.
— Din câte am dedus studiindu-ţi activitatea, preferi să lucrezi mai mult sau în special cu copiii.
— Nu muncesc mai mult cu copiii. Din contra, adulţii sunt pacienţii mei, de altfel, într-un număr destul de mare. Însa consider că un adult devine sănătos din punct de vedere dentar în urma unei educaţii despre igiena orală începută timpuriu. Un copil care vine cu regularitate la medicul dentist, deprinde obiceiuri sănătoase, astfel are şanse ca prin procedurile stomatologice de prevenție să menţină un zâmbet sănătos pe tot parcursul vieţii.
— Care este lucrul cel mai important pentru un medic dentist?
— Orice medic trebuie să fie foarte calificat, un bun profesionist, constant la curent cu noile metode de tratament. Însă cel mai important, un medic dentist trebuie să fie empatic şi deschis către pacient şi către nevoile lui, iar implicarea în rezolvarea cazului să fie 100%.
— Cât de importantă este cultura generală în domeniul stomatologic?
— În ultima perioadă observ o mai bună informare a pacienţilor cu privire la tratamentele stomatologice, la necesitatea unei igienizări profesionale de două ori pe an, la diversitatea metodelor de menţinere a igienei orale. Din păcate, însă, puţini pacienţi se prezintă la vizitele anuale în lipsa unor probleme sau urgenţe.
— Reieşind din ultimul gând, un medic dentist îşi doreşte…
— Cel puţin, eu îmi doresc să ofer servicii dentare moderne, raportate la tendințele tehnologice curente, luându-ne un angajament în a excela. Pentru mine personal, fiecare pacient este important și, respectiv, tratat cu cea mai mare grijă. Atenția este îndreptată spre confortul pacientului, spre timpul lui și spre nevoile lui. Tind să creez o atmosferă în care vizitele la medicul dentist să devină o joacă pentru copii și o plăcere pentru adulți.
— Să revenim la „Carol Davila”. De rând cu studiile profesionale, ce te-au mai învăţat dascălii România?
— Am absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” acum trei ani, în 2014. De rând cu studiile de profil, instituţia ne-a învăţat să creştem, să prosperăm, să ne extindem cunoştinţele, să le aprofundăm.
— Astfel, acum Cătălina Târnovschi este…
— Este membru a Colegiului Medicilor Dentiști din București și al Societății de Stomatologie Estetică din România.
— Asupra ce insişti în mod special, profesând stomatologia?
— Activitatea practică pe care o desfășor se concentrează pe domeniul parodontologiei și proteticii, cu o viziune îndreptată spre a concilia obiectivele estetice și funcționale, participând în continuare la diverse cursuri și congrese de specialitate. Spre exemplu, în iulie 2017 am participat în cadrul Școlii de Vară Internaționale de Parodontologie ce a avut loc la Timișoara şi a fost condusă de prof. Ștefan-Ioan Stratul și prof. Holger Jentsch. În calitate de invitaţi au fost şi profesorii Peter Eickholz (Germania), Jamal Stein (Germania), Sigrun Eick (Elveția). Oamenii din domeniul stomatologiei, la sigur, au auzit despre aceste personalităţi.
— Vreau să-mi spui şi despre acţiunile de voluntariat pe care le practici.
— O parte din timpul meu liber îl dedic voluntariatului stomatologic, fiind parte din echipa de medici dentiști în Policlinica Socială „Regina Maria”, care s-a angajat înca din 2011 să ofere gratuit servicii medicale integrate persoanelor fără venituri şi fără asigurări medicale. Dar din 2015 această instituţie oferă servicii medicale şi persoanelor asigurate medical, dar cu venituri mici şi foarte mici. Totodată, colegii voluntari sunt angajaţi în egală măsură şi în a oferi suport copiilor, în special celor din familii sau zone defavorizate.
— Pe final de interviu, ce ai mai avea de spus?
— O rugăminte, să-mi fie permis a-mi saluta părinţii, Lidia şi Nicolae Târnovschi, şi socrii, Svetlana şi Valeriu Culibaba, cărora le urez sănătate şi putere de muncă.
— Îţi mulţumesc pentru acest dialog. Succese continuie.
A intervievat Liuba BULGARU