Cazul Niculinei Bulat l-a lipsit pe un medic de funcţia deţinută
Niculina Bulat, o tânără de 20 de ani din satul Drochia, care se afla la hemodializă de 11 ani, a decedat, în această toamnă, la Spitalul de urgenţă din Chişinău. Cazul a avut o rezonanţă deosebită în toată republica.
Primele investigaţii din noiembrie 2017 au fost urmate de altele, mai recente. O comisie creată de Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului, a constatat, că în acest caz au fost încălcate drepturile Niculinei Bulat la accesul serviciilor de sănătate, la protecția socială și la informare. În opinia Avocatului Poporului, acest caz scoate în evidență unele probleme de sistem, inclusiv de ordin legislativ, atât în domeniul asistenţei sociale, cât şi în cel al alocaţiilor pentru deplasările la şedinţele de hemodializă în afară de transportul public.
La Spitalul raional Drochia s-au conformat indicaţiei Ministerului Sănătăţii şi, la ordinul Galinei Maximciuc, directoare, IP „Spitalul raional Drochia”, au iniţiat Comisia de etică şi deontologie, preşedinte fiind Petru Mogoreanu, vicedirector medical al instituţiei. Comisia a examinat în detalii cazul dat, efectuând o anchetă internă ce a demonstrat, că medicul care a consultat-o pe Niculina Bulat, a încălcat codul de deontologie medicală, dar a scos în evidenţă şi alte lacune în procesul de acordare a primului ajutor Niculinei Bulat.
„Comisia a stabilit, că Igor Martânov, medicul de gardă, trebuia, în primul rând, să prezinte informația pacientului respectiv şi nu tutorilor ei, care o însoțeau. Iar semnătura în registru privind refuzul spitalizării trebuia să o facă nu persoana însoțitoare, ci pacienta, care era conştientă, în capacitate de exerciţiu şi cu judecată clară. A doua greşeală a medicului ţine de încălcarea ordinului existent al Ministerului Sănătăţii, ce prevede spitalizarea obligatorie a pacientului, ce s-a adresat pe timp de noapte în instituţie în stare gravă. Documentul stipulează spitalizarea până la ora 8 dimineaţa şi revederea circumstanţelor, ceea ce în cazul Niculinei Bulat nu s-a făcut”, a spus Petru Mogoreanu, preşedintele Comisiei de Etică şi Deontologie. Reieşind din aceste constatări, membrii comisiei au votat în unanimitate concluziile şi propunerea de demitere a lui Igor Martânov din funcţia de şef al Secţiei de internare a Spitalului raional Drochia, documentul fiind înaintat Galinei Maximciuc pentru a semna ordinul de demitere.
Amintim cititorilor, că la 21 octombrie, 2017, Niculina Bulat ajunse la Spitalul raional Drochia. Igor Martânov, medicul de gardă, împreună cu echipa de lucrători medicali, au examinat-o și i-au propus internarea. Niculina, însă, a refuzat, pe motiv că vrea să fie îngrijită de doctorii de la Centrul Mamei și Copilului, unde de 11 ani făcea şedinţe de hemodializă. Dar starea ei se agrava şi de la Centrul Mamei şi Copilului li s-a propus să se oprească la Bălţi pentru asistenţă urgentă.
Cercetările şi investigaţiile la diferit nivel au scos în prim plan foarte multe erori ale medicilor şi lacune în legislaţie. Dar, totuşi, mie una, nu-mi este clar, de ce din cronologia desfăşurării evenimentului a fost lăsată să “cadă” perioada, când Niculina a mers la hemodializă la Chişinău. La Spitalul raional Drochia fata s-a adresat imediat, a doua zi, după o şedinţă ordinară de hemodializă de la 19 octombrie, în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2017. După aceasta, la 24, 27 şi 30 octombrie, Niculina a avut alte şedinţe de hemodializă la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău, unde, cred, trebuiau să observe starea grea a pacientei. Dar medicii doar au constatat în fişa de însoţire, că pacienta „se află în stadiul terminal”. Şi numai după ce situaţia fetei s-a agravat de-a binelea, a fost bătută alarma.
Valentina CEBOTARI