Ce-am ales, aceea vom avea patru ani înainte
Au finalizat alegerile locale generale din 20 octombrie/3 noiembrie 2019. Scrutinul a prevăzut alegerea primarilor şi a consilierilor de nivelurile I şi II, ale căror mandate au expirat la începutul verii curente.
În primul tur de alegeri au fost aleşi consilierii orăşeneşti, comunali şi săteşti, astfel că toate primăriile raionului s-au făcut cu echipe reînnoite de consilieri. Şi raionul Drochia are 33 de consilieri, dintre care peste 2/3 din ei sunt aleşi pentru prima dată. Mai nou este, că legislaţia modificată prevede alegerea preşedintelui raionului din rândul consilierilor recent aleşi. Organele administrative urmează să fie constituite după validarea mandatelor aleşilor locali din ultimul scrutin electoral. Listele, făcute iniţial publice, nu sunt definitive, ele vor suporta anumite modificări, deoarece unii consilieri au fost aleşi şi în calitate de primari, iar alţii deţin funcţii incompatibile cu cea de consilier şi vor fi nevoiţi să refuze mandatul de consilier, cedând locul altor colegi.
Din candidaţii, ce s-au avântat în lupta pentru fotoliile de consilieri raionali, nu au trecut pragul electoral: PP „PUN”, PP „DA”, Partidul Liberal şi 7 candidaţi independenţi din 8 înscrişi în cursă. În Consiliul orăşenesc nu au acces PP „PUN”, PP „DA”, Partidul Liberal, PLDM şi 7 candidaţi independenţi din 8 înregistraţi.
În turul I, 14 primării şi-au ales primarii „dintr-o pălitură”, în 13 au fost realeşi primarii ce au activat în anii 2015-2019, şi doar în satul Drochia alegătorii şi-au dorit să vadă în fruntea primăriei o doamnă, pe Vera Dascăl, alegerea fiind făcută în detrimentul fostului primar Dumitru Marcu, care a candidat de la PSRM.
La 3 noiembrie, curent, s-a desfăşurat turul II al alegerilor locale generale, pentru care au fost selectate 14 perechi de candidaţi, care au întrunit cel mai mare număr de voturi. În cadrul scrutinului au fost aleşi încă 14 primari, care în primul tur nu acumulase numărul suficient de voturi pentru a trece pragul electoral. Conform logicii, a presupunerilor, dar şi a pronosticurilor, candidaţii înscrişi primii pe listă au avut mai mari şanse de a câştiga, după cum şi s-a întâmplat în 13 din 14 primării. Şi doar la Fântâniţa, unde în turul II au ajuns Veaceslav Babuci (PDM) cu 33,90% şi Vitalie Palii (PP „ŞOR”) cu 26,43 %, alegătorii şi-au încredinţat voturile celui de-al doilea candidat, lui Vitalie Palii, care şi-a învins contracandidatul cu scorul de 264 de buletine împotriva la 239 (Veaceslav Babuci).
În echipa de primari a raionului Drochia au fost alese 8 femei, 4 – în turul I şi 4 – în turul II, unele din ele având deja această experienţă: Nina Cereteu (or. Drochia), Svetlana Vacaru (Antoneuca), Raisa Vacari (Pervomaiscoe), Rodica Porcescu (Baroncea) şi Tatiana Bologa (Hăsnăşenii Mari), ultima cu o pauză de 4 ani. Pentru prima dată vor activa în localităţile unde alegătorii le-au dat prioritate faţă de candidaţii-bărbaţi Vera Dascăl (s. Drochia), Aliona Eşanu (Chetrosu) şi Vera Cutrani (Moara de Piatră).
Dintre primarii ce au activat în perioada precedentă şi şi-au înaintat candidatura pentru un nou mandat, în turui II nu au acumulat numărul necesar de voturi: Fiodor Vortolomei, PDM (Cotova), Mihail Focşa, PSRM (Dominteni), Veaceslav Babuci, PDM (Fântâniţa), Valeriu Varmari, PDM (Hăsnăşenii Mari), Pavel Bejenari, PDM (Palanca), Iurie Grosu, PDM (Popeştii de Sus).
Unii din edilii aleşi în cadrul acestui scrutin sunt nu doar la al doilea mandat, dar chiar la al treilea sau al patrulea. Consătenii le-au încredinţat puterea, ca să poată continua ori finisa lucrurile bune şi utile începute pentru localitatea dată pentru care vor purta răspundere în următorii patru ani.
Valentina CEBOTARI