„Ce are omul sfânt pe lume? O vatră unde s-a născut…”
„Ce are omul sfânt pe lume?
O vatră unde s-a născut…
Dar pentru el – un simplu nume,
Un grai, un dor – nimic mai mult.
Prin ce persistă fiecare?
Balada arzător răsună
Şi inima înflăcărat adună
Veşnicia născută la sat.”
O frumoasă tradiție se înveșnicește la sat – se întețesc festivalurile populare, lansate în localitățile rurale acum câțiva ani. Fiecare sat își alege propriul generic, care devine motto-ul sărbătorii, urmându-l apoi cu fidelitate.
Satul Antoneuca, unul din localitățile mici ale raionului, s-a lansat în iureșul acestui gen de sărbători cu tematica: „Festivalul plăcintelor și sarmalelor”, cele mai populare și mai tradiționale bucate din bucătăria moldovenească. Acest adevăr a fost confirmat în cadrul sărbătorii cu prisosință: nu exista nicio gheretă sau cort, să nu propună oaspeților aceste două feluri de bucate, însoțite, desigur, de babă obișnuită, de babă neagră, de tort sau biscuiți de casă. Evident, mesele erau doldora și de alte gustări, toate foarte apetisante și aromate. M-am dat cu părerea despre măiestria autoarelor acestor bucate deosebite, la care autoarele m-au informat, nu fără mândrie, că la Hramul satului fiecare gospodină gătește atât de variat și de gustos, că liber poate participa la orice expoziție. Urmează să ne convingem, hramul se apropie repede…
La 14 august, satul Antoneuca s-a înviorat. Îmbrăcând straie de sărbătoare, primenindu-se și pregătind toate cele necesare, administrația și cetățenii au invitat oaspeți de pretutindeni. Gazda, angajații primăriei s. Antoneuca, în frunte cu primara Svetlana Vacaru, plini de griji și de emoții, au aranjat terenul din fața instituției pentru expoziții de confecții populare și de artizanat, pentru bucate, pentru comoditatea spectatorilor veniți să savureze din spectacolul de zile mari, oferit de artiștii locali și de cei invitați din raion.
Sărbătoarea a început, tradițional, cu parada portului popular, demonstrat de colectivele locale și de cele sosite la sărbătoare, însoțite de doi călăreți. Coloana a fost întâmpinată cu pâine și sare.
Cristina Țurcanu, moderatoarea evenimentului, a oferit cuvânt preotului Adrian Cepoi, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din localitate, care a blagoslovit începutul sărbătorii cu un „Doamne ajută!” creștin. Un cuvânt de felicitare pentru consăteni și oaspeții sosiți a adresat primara Svetlana Vacaru, urmată de Petru Bărbieru, primarul de Țarigrad, și de Vasile Țurcanu, agent economic din localitate.
Start concertului l-au dat artistele amatoare din localitate cu interpretarea Imnului satului Antoneuca, apoi corul bisericesc a propus câteva cântări creștine. În continuare scena a aparținut atât artiștilor individuali, ca Anastasia Zaporojan, Solomeia Șumilova, Valeria Postovan, Maxim Dumitraș, toți din Țarigrad, cât și colectivelor de artiști, sosite să aducă cu sine veselia și buna dispoziție: Ansamblul folcloric „Talancuţa”, Antoneuca, conducător artistic Valentina Şevciuc, Ansamblul folcloric „Sofianca”, conducător artistic Zinaida Brânzei, Ansamblul Folcloric „Busuioc”, Drochia, (Galina Pavalenco), Ansamblul folcloric „Vatra”, Șuri, (Veronica Gradinaru), Ansamblul folcloric „Busuiocul”, s. Pelinia, (Nina Râciu), Ansamblul folcloric „Ceata de bărbaţi „Buciumul”, (Alexei Pânzari), Ansamblul folcloric „Reuţel”, s. Miciurin, (Ala Chirioglo), Casa de cultură s. Pervomaiscoe, Casa de cultură s.Ţarigrad, Ansamblul folcloric „Țărăncuțele”, s. Fântâniţa, (c. a. Valentina Babuci). Grație lor, publicul prezent la festival a avut parte de un spectacol deosebit. Colectivele folclorice au cântat, spectatorii, împreună cu artiștii liberi, au dansat, astfel că veselia a durat ore în șir.
Svetlana Vacaru a adresat cuvinte de recunoştinţă meşterilor populari, meşterilor culinari, instituţiilor publice din localitate, argumentându-și spusele cu diplome și premii bănești, menționând faptul, că în procesul de organizare a avut susținere fundamentală din partea tuturor instituțiilor din localitate: biserica și corul bisericesc, instituția de educație temporară, școala primară, angajații primăriei, dar și a oaspeților, care au venit cu bucatele lor, cu expoziții de articole confecționate de meșterii populari: satul Pelinia, Fântânița, Pervomaiscoe, împreună cu primara Raisa Vacari. Succesul evenimentului a fost posibil, în mare măsură, și partenerilor: Consilul raional Drochia și Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, care i-au fost alături cu fapta și cu sfatul, dar care au și menționat ingeniozitatea și activismul ei pentru buna organizare şi desfăşurarea cu succes a festivalului.
– Doar împreună, având acelaşi scop comun de a promova, valorifica şi păstra tradiţiile şi obiceiurile străbunilor noștri, vom rezista ca neam, ţară, identitate, – a declarat Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură. – Atâta timp, cât într-o localitate mică, cum este satul Antoneuca, vor mai răsuna cântece folclorice, se vor mai aduna oamenii la şezători povestind despre vremurile de altă dată, la sărbători ca festivalurile actuale, unde își vor demonstra măiestria în meșteșugurile populare, în arta culinară, se vor mai coace plăcinte şi pâine, ţara noastră va dăinui în veci, – a conchis moderatoarea.
Evenimentul s-a desfășurat într-o zi cu foarte mult soare, dar atât artiștii, dansatorii, spectatorii, cât și organizatorii nu mai simțeau razele lui, toți erau cuprinși de emoții de nedescris, cauzate de întâlniri frumoase, de suflet…
Valentina CEBOTARI
În imagini: secvențe de la „Festivalul plăcintelor și sarmalelor” din Antoneuca