Ce este probaţiunea
Într-o societate modernă legea penală trebuie să prevadă diverse opţiuni punitive pentru cei care încalcă legislaţia.
În majoritatea ţărilor pedeapsa închisorii a fost şi este una dintre cele mai importante pedepse penale.Totodată, se ştie că acest tip de pedeapsă are consecinţe grave asupra infractorului. Privaţiunea de libertate trebuie aplicată doar atunci, când este strict necesar şi nu în alt fel. Pentru categoriile de infracţiuni care nu cad sub incidenţa pedepsei cu închisoarea Serviciului de probaţiune joacă un rol foarte important.
Probaţiunea înseamnă şansa de a rămâne în libertate şi evitarea influenţelor din penitenciar, unde viaţa condamnatului este controlată până în cele mai mici detalii. Limita dintre normalitate şi delicvenţă este uneori extrem de subţire, este ca o linie. Trăieşti normal, ai grijă să respecţi legile şi regulile şi apoi se întâmplă ceva, faci ceva şi te trezeşti cu un proces şi o condamnare. O parte dintre consilierii de probaţiune sunt jurişti, o altă parte sunt psihologi sau sociologi. Pentru fiecare dintre ei, orice condamnat pe care îl are în grijă şi cu care se va întâlni timp de câţiva ani, cel puţin o dată pe lună, nu este un caz, ci un om. Pentru fiecare dintre cei care trec prin şocul arestării, prin primul proces din viaţa lor, probaţiunea este o şansă nesperată.
Serviciul de probaţiune este responsabil de efectuarea supravegherii în comunitate a modului în care persoanele condamnate îşi respectă măsurile şi obligaţiile impuse de către instanţa de judecată.
Maria ROBINSON spunea: „Nimeni nu poate să se întoarca în timp şi să fabrice un nou început, dar oricine poate începe azi şi să fabrice un nou sfârşit”.
Aliona Lenţa, consilier de probaţiune superior,
Biroul de Probaţiune Drochia