Ce înseamnă doza de vaccin BOOSTER?

Hand in blue medical gloves holding a vaccine vial with Covid 19 Vaccine Booster text, for Coronavirus booster shot.
Din 29 noiembrie, curent, Republica Moldova a întrodus aplicarea dozei suplimentare și a dozei booster de vaccin împotriva COVID-19. La acest subiect am discutat cu Ion MEDVEȚCHI, medic-epidemiolog, Centrul de sănătate publică, Drochia.
— Domnule doctor, de când sunt întroduse aceste două doze de vaccin?
— De la sfârșitul lui noiembrie, curent, este aplicată doza suplimentară și doza booster de vaccin împotriva COVID-19.
— Ce înseamnă doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19?
— Doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit și nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic.
— Cine are dreptul la doza suplimentară de vaccin?
— Doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 va fi administrată persoanelor din categoria menționată, cu vârsta de peste 18 ani, după 28 de zile de la administrarea dozei a doua de vaccin. Precizăm, că administrarea dozei suplimentare se va efectua doar în baza recomandării medicului la care pacientul se află la evidență. Recomandarea medicală de administrare a dozei va fi anexată la consimțământ.
— Dar doza booster de vaccin împotriva COVID-19 ce înseamnă?
— Doza booster de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă doza administrată persoanelor care au finalizat schema primară de vaccinare. După o anumită perioadă, imunitatea obținută de la dozele inițiale de vaccin începe să scadă în mod natural. Astfel, pentru persoanele care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave de boală și deces se recomandă administrarea dozei booster la un interval de 6 luni pentru vaccinurile cu schema primară de două doze și de cel puțin 2 luni (56 de zile) pentru vaccinul Janssen/Johnson&Johnson.
— Persoanele care merg la imunizare cu doza booster de vaccin trebuie să facă testul la anticorpi?
— Testarea nivelului de anticorpi înainte de administrarea dozei booster nu este recomandată.
— Care sunt persoanele eligibile pentru administrarea dozei booster?
— Persoanele eligibile pentru administrarea dozei booster sunt: angajații din instituțiile medico-sanitare, personalul și beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată, adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, cei cu vârsta 18-60 de ani, care prezintă comorbidități și un risc sporit de a dezvolta forme grave și de deces, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, lucrătorii din domeniul de educație, personalul din cadrul serviciilor sociale.
— Cum va fi utilizat Certificatul de vaccinare după aceste doze?
— În ceea ce privește certificatul de vaccinare eliberat după încheierea schemei primare de imunizare, acesta rămâne valabil în țara noastră și peste hotare. Precizăm că, astăzi nu există dovezi privind necesitatea administrării dozei booster de vaccin persoanelor complet vaccinate și care nu prezintă un risc pentru forme grave și decesul provocat de COVID-19.
A dialogat, Valentina CEBOTARI