Ce înseamnă miezul nopții între 7 și 8 aprilie și de ce se utilizează la recensământ. Iată ce semnifică întrebările
Momentul de referință al recensământului din anul curent este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. În acest context, în chestionar apare întrebare „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?”, precizează Biroul Național de Statistică. Explicația vine după două zile de la începutul recensământului și în contextul nedumeririlor pe care le-au trezit întrebările.https://agora.md/
Întrebările incluse în chestionarul recensământului au scopul de a determina exact populația cu reședință obișnuită în localitățile țării, precizează Biroul Național de Statistică. Conform cadrului normativ și standardelor internaționale, orice recensământ prevede colectarea datelor conform stării la un anumit moment sau dată de referință.
Momentul de referință al recensământului din anul curent este ora 00:00 a zilei de 8 aprilie 2024. Astfel, pentru toate persoanele care vor fi recenzate, datele colectate în chestionarele de recensământ trebuie să se refere la acest moment de referință al recensământului – regulă aplicată pentru toți participanții la recensământ.
„Ținem să subliniem că aceeași abordare a fost aplicată și în cadrul recensământului din anul 2014, precum și la recensămintele precedente. Astfel, spre exemplu la recensământ nu se vor colecta date despre copiii născuți după ora 00:00, 8 aprilie 2024, care vor fi prezenți în gospodării la momentul interviului, ce poate avea loc în orice zi din perioada de recenzare: 8 aprilie -7 iulie 2024”, se arată în comunicatul oficial al Biroului Național de Statistică.
De ce este necesară întrebarea „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?”
Potrivit Biroului Național de Statistică, aceasta este formulată anume cu referire la momentul de referință al recensământului.
„Ea servește identificării din start a persoanele care vor avea reședința obișnuită în localitatea unde are loc interviul. De exemplu, persoanele care s-au mutat cu traiul în această locuință după 8 aprilie (au ales răspunsul „nu, m-am mutat cu traiul după 8 aprilie”) sunt întrebate despre localitatea unde s-au aflat la 8 aprilie (salt de la întrebarea 3 la întrebarea 14 „Unde v-ați aflat la 8 aprilie anul 2024?”) – pentru a atribui reședința obișnuită în altă localitate unde au locuit preponderent înainte de data interviului (întrebările 15-18)”, explică Biroul Național de Statistică.
Atât subiectele, cât și întrebările din chestionare de recensământ, au fost consultate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.
Astfel, chestionarele au fost definitivate după consultări publice. Rezultatele intermediare și cele finale ale consultărilor publice ale variabilelor și chestionarelor de recensământ au fost examinate de către Comisia Națională pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2024, iar în baza deciziei comisiei din februarie curent au fost aprobate chestionarele.
CONTEXT. În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în Republica Moldova are loc recensământul Populației și Locuințelor, în cadrul căruia vor fi colectate date despre numărul și caracteristicile demografice ale populației, precum și despre clădirile rezidențiale și condițiile de trai.