Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ce vedem mai întâi, vecinul sau răsăritul soarelui? – Glia Drochiană

Ce vedem mai întâi, vecinul sau răsăritul soarelui?

0

Un proverb găgăuz spune: „Înainte de a vedea răsăritul soarelui, omul îşi vede vecinul”.

Poză simbol

Precum nu ne putem alege părinţii, aşa nu decidem cine să ne fie vecinii. Şi dacă destinul ne-a hărăzit să ne pună pe hat nişte persoane sufletiste şi cumsecade, apoi, cu adevărat, înainte de a căuta răsăritul soarelui ne aruncăm privirile peste gardul din preajmă să ne convingem, că la vecinul nostru totul este în ordine. Iar dacă, Doamne fereşte, soarta ne-a pus în bătătură nişte oameni cu piatră în loc de inimă şi cu venin în loc de sânge, apoi ne limităm să privim răsăritul şi să ne rugăm să avem o zi cu răbdare şi rezistenţă.

Conflictele dintre vecini nu sunt o raritate. Cazuri de neîmpăcare între persoanele, care se văd nevoite a împărţi un gard la doi, sunt cu duiumul mai în toate localităţile rurale. Or, hatul a fost mereu un măr al discordiei pentru ţărani şi săteni.

Nici satul Popeştii de Sus nu a fost trecut cu „păcatul” în acest sens. Conflictul dintre doi vecini despre care urmează să aflaţi, este deja o istorie „cu barbă”.

Aşadar. Mulţi ani la rând între Nina Florea, o fostă profesoară din sat, ajunsă acum la 87 de ani, şi Valeriu Melnic, un gospodar care întreţine diferite animale în propria curte, persistă neînţelegerea, neîmpăcarea, supărarea, cioanda, cearta, scandalul. Cu fiecare etapă, perioadă, an zarva dintre cei doi vecini creşte, se extinde, se aprofundează, ca, într-un final, să prefacă viaţa ambilor într-un chin, iar pe ei înşişi în aprigi duşmani.

Toate au început de la reproşurile profesoarei faţă de mirosul de gunoi de grajd ce pornea din curtea vecinului. Pe de o parte, atunci când omul întreţine diferite animale şi felurite păsări, împrejurimile nicidecum nu pot mirosi a jambon sau a piftie. Pe de altă parte, care este vina vecinei nevoită să îndure mirosurile stridente şi de loc plăcute, îndeosebi în zilele cu zăpuşeală.

Familia Melnic depozitează gunoiul de la animale în capătul propriei grădini. Dar mirosul supărător nu poate să stea molcum doar în curtea respectivului gospodar.

Deranjată şi supărată,  fosta profesoară s-a adresat în mai multe instanţe, cerând să se intervină în situaţia creată, ea iepuizând toate şansele de a afla înţelegere la vecinul cu pricina. În scrisoarea adresată redacţiei femeia scrie, că zeama de băligar, ce se scurge la ea în grădină, i-a otrăvit solul, dar şi apa din fântâna din poartă. Autoarea mesajului declară că, întru a i se face dreptate, s-a adresat în repetate rânduri primarului, Iurie Grosu, poliţistului de sector, Andrei Rusu, şefului Inspectoratului Ecologic Drochia, Haralampie Roşca, dar: „Cine să ia în seamă o bătrână profesoară singuratică, deşi cu merite pe tărâmul pedagogic?”, încheie dânsa scrisoarea.

Întru a clarifica situaţia, am încercat să mergem şi noi pe aceeaşi cale bătătorită de bătrâna profesoară Nina Florea.

Astfel, Iurie Grosu, primarul de la Popeştii de Sus ne-a comunicat:Cunosc cazul dat. Împreună cu poliţistul de sector am fost de câteva ori la faţa locului. Da, este un conflict care durează de mai mulţi ani. Sincer să fiu, chiar nu ştiu cum ar fi să se procedeze. Cum am putea să-i interzicem lui Valeriu Melnic să crească animale? Iar odată ce le are, ele produc gunoi de grajd şi el îl depozitează în propria grădină. Şi nu se mai scurge zeama de băligar în ograda profesoarei, cu atât mai mult nu otrăveşte solul din grădina dânsei. Că astfel fiind, ar suferi şi ceilalţi vecini. Regret, nu este plăcută această situaţie, dar nici nu văd la mijloc vreun răufăcător pornit pe fapte urâte”.

La rândul său, Andrei Rusu, poliţistul de sector de la Popeştii de Sus şi de Jos, ne-a declarat:Împreună cu primarul, Iurie Grosu, am fost în repetate rânduri la ambii vecini. Dacă iniţial Valeriu Melnic pur şi simplu depozita băligarul într-o groapă din spatele grădinii, apoi, mai pe urmă, dânsul a construit din tablă un fel de baraj întru a nu permite scurgerea către grădina vecinei. Totodată, întru a nu ara terenul de lângă gardul vecinei, el a plantat în lungul lui câteva rânduri de zmeură. Vreau să ştiţi, că grădinile acestor doi vecini aflaţi în conflict, sunt amplasate, cum s-ar zice, spate la spate. Adică atât casele ambilor, cât şi fântâna Ninei Florea, se află la distanţe respectabile de groapa cu gunoi de grajd. De altfel, în fiecare primăvară și toamnă, Valeriu Melnic îşi transportă gunoiul animalier la locul autorizat pentru acest scop”.

Contactată telefonic, Rodica Melnic ne-a mărturisit: „Nici nu mai ştiu câte rânduri de responsabili au fost la casa noastră. Ce a fost din partea noastră, am îndeplinit tot ce ni s-a cerut. Totuşi, vecina continuă să se jeluie pe la instanţe. Mi-i jale de ea. A fost profesoară, a avut mulţi elevi, colegi. Acum e singură şi se macină în singurătatea ei. Uneori comunicăm frumos şi liniştit ca între vecini, dar mai des ne ocărăşte, ne ameninţă. Ce să-i faci? E o femeie necăjită de ani şi de viaţă”.

Solicitând şi opinia lui Haralampie Roşca, şef-interimar al Inspecţiei Ecologice Drochia, am primit următorul răspuns: „În conformitate cu apelul telefonic realizat de Florea Nina, domiciliată în s. Popeștii de Sus, la 16 februarie 2017, angajații Inspecției Ecologice Drochia: Roșca Haralampie, șef-interimar IE Drochia, Ataman Liudmila, specialist principal IE Drochia, împreună cu Guțu Mihail, secretarul consiliului local Popeștii de Sus și Marcoci Vasile, specialist funciar la primărie, ne–am deplasat la gospodăria particulară deținută de cet. Florea Nina.                           Ultima în apelul telefonic ne-a comunicat că vecina, Melnic Rodica depozitează gunoi de grajd lângă gardul gospodăriei sale, care, posibil, duce la poluarea apei din fântâna de mină și emană un miros neplăcut. La fața locului am constatat că pe terenul deținut în proprietate, Melnic Rodica depozitează gunoi de grajd pe sol deschis lângă gardul cu vecina Florea Nina. Locul depozitării gunoiului este la o distanță de 40 m de locuința ultimei și la o distanță de 60 m de fântâna de mină. Au fost încheiate două acte de control prin care au fost înaintate prescripții:

  1. Cet. Florea Nina să solicite la Centrul Sănătate Publică Drochia prelevarea probelor de apă din fântâna de mină pentru determinarea nivelului de poluare;
  2. Cet. Melnic Rodica a i se interzice depozitarea gunoiului de grajd lângă gardul vecinei; evacuarea deșeurilor depozitate; deșeurile să fie depozitate în locuri special amenajate impermeabile și acoperite. Problemele date trebuie să fie luate la o evidiență strictă de către APL și soluționate pe loc”.

Liuba BULGARU

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *