Ceaţa impune reducerea vitezei

0

Vine toamna. Diferenţa dintre temperatura de noapte şi cea de zi devine tot mai evidentă.

Distribuie Știrea
Marcel CIMBRICIUC, specialist al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Drochia

Marcel CIMBRICIUC, specialist al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Drochia

Marcel CIMBRICIUC, specialist al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Drochia
Marcel CIMBRICIUC, specialist al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Drochia

Vine toamna. Diferenţa dintre temperatura de noapte şi cea de zi devine tot mai evidentă. Iar asta înseamnă că peste dimineţi prinde să se lase ceaţa, fapt periculos, în special, pentru lumea încadrată în trafic. De aici vine şi decizia de a-i solicita un interviu la temă lui Marcel CIMBRICIUC, specialist al Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Drochia.

— Dle Cimbriciuc, acest început de săptămână a demarat cu o ceaţă destul de densă. S-a circulat cu precauţie în trafic sau au fost şi surprize neplăcute?

— Întâi de toate, vreau să subliniez faptul, că ceaţa reduce dramatic vizibilitatea, de aceea conducătorii auto trebuie să reducă viteza semnificativ, dar şi să sporească atenţia. Spre regret, această teorie nu totdeauna este luată drept regulă şi în practică. Unii şoferi mizează pe noroc şi nu adaptează viteza nici la condiţiile meteorologice şi nici la starea carosabilului. Astfel, că de cele mai multe ori, e suficientă şi o secundă de neatenţie pentru a se produce tragedia.

Pe de altă parte, ceaţa nu este chiar un lucru de speriat, deşi mulţi şoferi se tem de apariţia ei. Până la urmă, ceaţa este un fenomen meteorologic ce apare în mod natural atunci, când temperatura aerului scade la un anumit nivel.

Spre lauda tuturor celor implicaţi în traficul cu prima ceaţă, nu a fost înregistrat nici un accident rutier, ceea ce înseamnă că conducătorii auto au circulat atent, în conformitate cu Regulamentul rutier.

— Pentru conducerea în siguranţă în condiţiile schimbării meteorologice ce recomandări aţi avea?

— Se pare că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac şoferii atunci când sunt surprinşi de ceaţă densă este să se mute de pe banda doi pe banda unu de mers. Această manevră nu este de recomandat, deoarece, deşi mergem cu viteză mică, riscăm să dăm peste maşini complet oprite, ai căror şoferi aşteaptă să se ridice ceaţa. Iar dacă aceştia nu sunt opriţi pe prima bandă, cu siguranţă staţionează pe marginea drumului. Astfel, riscul de acroşare a acestor autovehicule este foarte mare. De aceea este recomandat să se circule cu viteză mai mică pe banda a doua.

— Vreau să cred, că, în temei, pe ceaţă densă şoferii merg atenţi unul în spatele celuilalt, cu viteză redusă, păstrând distanţa şi fără a se aventura în depăşiri periculoase.

— Excepţii sunt, dar, în general, aşa este. Însă pentru a evita un posibil accident rutier, este necesar să se ţină direcţia drumului urmărind un reper, cum ar fi: maşina din faţă, semnalizatoarele din spate ale acesteia, linia bordurii, linia pomilor de pe marginea drumului etc.

Accidentul poate fi inevitabil pe ceață
Accidentul poate fi inevitabil pe ceață

— Respectarea distanţei între vehicule se face şi mai importantă pe timp de ceaţă?

— Acest sfat este valabil nu doar când se circulă în condiţii de ceaţă, ci în general, indiferent de starea vremii. Păstrarea distanţei regulamentare faţă de autovehiculul din faţă poate salva viaţa. Cu toate acestea, există foarte mulţi şoferi care merg „lipiţi” de maşina din faţă, fără să se gândească dacă vor avea timp să frâneze în cazul în care va fi nevoie. Dar nu ai de unde să ştii ce reacţie poate avea şoferul din faţa ta. Dacă frânează brusc? Impactul, în aceste condiţii, este iminent.

— Iluminarea auto specială pe timp de ceaţă este un real ajutor?

— E puţin spus, că luminile anticeaţă sunt de folos, ele chiar sunt absolut necesare. Însă, o greşeală pe care o fac foarte mulţi şoferi este aceea de a aprinde faza lungă pe porţiunile de drum cu ceaţă densă. Pentru că faza lungă luminează în sus, raza de lumină lovind direct în ceaţă şi reducând la zero vizibilitatea.

— Ce ar mai fi de menţionat printre regulile de primă importanţă pe timp de ceaţă?

— Este absolut obligatoriu ca pe porţiunile de drum cu ceaţă densă să nu te încadrezi în depăşiri. Cu atât mai mult, când e vorba de traseele cu o singură bandă, unde nu poţi vedea dacă din faţă vine vreo maşină. În asemenea cazuri, riscul unei tamponări frontale este foarte ridicat.

— Recapitulăm…

— Pentru a beneficia de un drum fără primejdii, inclusiv pe timp de ceaţă, trebuie să:

  1. Ne asigurăm că sistemul de iluminat este într-o stare perfectă de funcţionare. Ţinem la control farurile de ceaţă, care trebuie aprinse imediat.
  2. Circulăm încet, altfel spus, cu ochii în patru. Viteza corespunzătoare poate salva viaţa.
  3. Păstrăm distanţa faţă de maşina din faţă.
  4. Sub nici o formă nu folosim cruise controlul, adică controlul vitezei de deplasare, existent la autoturismele moderne, pentru că rişti să pierzi din atenţie.
  5. Nu efectuăm manevre bruşte, deoarece, la fel ca şi pe vreme ploioasă, maşina nu are aderenţă perfectă.
  6. Urmărim marcajele drumului pentru a fi siguri că nu ieşi din banda ta.
  7. Păstrăm liniştea în maşină ca să nu ne distragă de la drum.
  8. Periodic verificăm viteza de deplasare, pentru că ceaţa ne poate domina şi ne va fi greu să percepem viteza cu care rulăm.

A intervievat Liuba BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *