Cernobâl: a 30-a primăvară
Plini de solemnitate, dar cu o profundă tristeţe în priviri, cu flori în mâini şi însoţiţi de orăşeni, paricipanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl au venit la monumentul din faţa Gării feroviare pentru a-şi omagia colegii. Aşa fac an de ani. Deja a treizecea-a primăvară…
Din cei 77 de participanţi din raionul Drochia 18 deja nu mai sunt în viaţă. Concetăţenii lor, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul eroic de care au dat dovadă aceşti eroi ai neamului în zilele fierbinţi de după 26 aprilie 1986 întru salvarea a miilor de vieţi omeneşti, an de an vin să aducă un omagiu, flori, să se închine memoriei lor. În fruntea coloanei întotdeauna merg participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, care îşi amintesc momentele zguduitoare trăite în comun în acele zile groaznice. Cel mai puţin ei atunci se gândeau la sine, la viaţa lor, la consecinţe.
Mitingul jubiliar a fost deschis de către Igor Conea, preşedintele Asociaţiei „Cernobâl-Drochia”. Apoi au luat cuvântul Nina Cereteu, primară de Drochia, Vasile Grădinaru, preşedintele raionului, Victor Darie, viceprimar de Drochia, Mihail Gulea, participant, Nicu Laptedulce, liceist, iar Alexandra Rusu de la Centrul de consiliere pentru copii şi familii în situaţii de risc „Căldura casei” a interpretat un cântec la temă, dedicat participanţilor de la Cernobâl.
Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a celor decedaţi, iar Pavel Vuluţă, parohul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” a adus cuvinte de recunoştinţă şi celor vii, care au pus umărul la lichidarea consecinţelor avariei nucleare.
Apoi cei prezenţi, în semn de recunoştinţă, au depus flori la monument.
Valentina CEBOTARI