Certificatul verde, paşaport către libertate sau metodă de discriminare?
Perioada în care ne aflăm cu toţii, plină de restricţii cauzate de pandemie, a afectat, în primul rând, afacerile mici şi mijlocii din comunităţile noastre. Aflate într-o criză financiară din cauza numărului mic de clienţi, afacerile locale din domeniul HoReCa au primit o nouă lovitură odată cu introducerea certificatului verde, ca unică condiţie pentru intrarea în localuri, cafenele, restaurante, săli de fitness,etc.
Ana Ureche este proprietara unei săli de fitness din oraşul Drochia. Din cauza faptului că este obligată să ceară la intrare certificatul verde, femeia spune că înregistrează pierderi zilnice foarte mari, iar anul acesta, de când s-a introdus obligativitatea certificatului verde, în sala a cărei proprietară este, mai vin doar aproximativ 15% din numărul total de clienţi care vizitau anul trecut sala. „Acum, pe noi ne salvează adolescenţii, pentru ei nu este introdusă obligativitatea certificatului verde. Dar foarte multe persoane nu doresc categoric să se vaccineze, şi nu o vor face numai pentru a frecventa sala de fitness. Consider, totuşi, că există o ruptură de logică în aplicarea restricţiilor. Oamenii la noi şi aşa nu cheltuie prea mulţi bani pe restaurante, cafenele sau sport, iar faptul că acum nu mai au acces în aceste localuri nu-i afectează practic deloc. Consider, că aceste restricţii ar trebui extinse şi la magazinele alimentare, pentru că oamenii fără mâncare chiar nu ar putea supravieţui. Abia atunci vom avea o rată de vaccinare suficientă, când nimeni nu va putea merge fără certificate de vaccinare să-şi cumpere mâncare sau bunuri esenţiale”, a subliniat Ana Ureche.
De asemenea, proprietara sălii de fitness a declarat că atât ea, cât şi întregul personal al sălii s-au vaccinat pentru ca afacerea pe care o conduce să nu aibă de suferit, şi nu consideră că obligativitatea certificatului verde încalcă în vreun fel drepturile fundamentale ale omului: „Cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze pentru a ieşi cât mai repede din restricţii. Nu înţeleg de ce ezită unii oameni atât de mult, aceste restricţii nu sunt introduse doar pentru Drochia, ele sunt aplicate la nivel mondial. De ce ar trebui ca afacerea mea să aibă de suferit pentru că unii nu doresc să se conformeze regulilor?”, a mai adăugat Ana Ureche.
Maria Ţurcan este o altă antreprenoare, afacerea căreia este greu încercată de restricţiile din pandemie. Femeia de afaceri spune, că anul acesta localul său este vizitat de aproximativ 20% din numărul total de clienţi din anul trecut, iar pierderile pe care le suferă sunt ireparabile. „Chiar săptămâna trecută am fost nevoiţi să anulăm o cumetrie pentru care s-a plătit avans încă din vară. S-a anulat din cauză că doar un număr mic de invitaţi erau vaccinaţi, iar noi suntem obligaţi să interzicem accesul fără permisul verde. La o altă ceremonie, deşi toţi invitaţii aveau certificat verde, au dat buzna mascaţii ca să verifice respectarea măsurilor antiepidemice. Vă daţi seama cum au sărbătorit mai departe oamenii în condiţiile în care au fost trataţi ca nişte infractori? Acestea sunt exemple de pierderi colosale, dar noi în fiecare zi suferim pierderi, pe care nu ştim cum o să le remediem sau acoperim. Avem şi clienţi fideli cărora le-am refuzat accesul din cauza lipsei certificatului verde, iar oamenii aceia nu ne-au mai călcat niciodată pragul, pentru că s-au simţit jigniţi, le-au fost rănite sentimentele. Dar şi numărul de clienţi este zilnic în scădere, deşi noi pentru fiecare zi achităm impozite, plătim serviciile comunale, avem de achitat salarii.
Oamenii sunt dispuşi să renunţe la un prânz sau o cafea în oraş, chiar şi la un eveniment mai important, aceste lucruri nu schimbă atitudinea lor faţă de certificatul verde, indiferent că sunt pro sau contra implementării acestuia”, ne-a povestit Maria Ţurcan. Antreprenoarea a mărturisit că s-a vaccinat pentru a nu-şi pierde drepturile, dar că nu poate pretinde acelaşi lucru şi de la angajaţii săi: „Eu am câţiva angajaţi care m-au anunţat că, în caz că îi forţez să se vaccineze, ei scriu cerere de demisie şi pleacă. Eu, în calitate de angajator, sunt acum între ciocan şi nicovală. Noi în fiecare zi dăm anunţuri de angajare, şi oricum nu găsim lucrători, la noi şi aşa este deficit de cadre, cum aş putea să le impun angajaţilor nişte condiţii care nici nu au acoperire legală? Cum vom activa noi dacă şi angajaţii care sunt vor pleca?”, s-a întrebat retoric Maria Ţurcan.
Afacerile HoReCa nu sunt singurele domenii, activitatea cărora este puternic afectată de restricţiile impuse. Şi alte domenii, cum ar fi cel educaţional, de exemplu, au de suferit de pe urma obligativităţii certificatului verde. Aici, unii angajaţi decid să demisioneze din cauza faptului că sunt impuşi să prezinte certificatul verde pentru a avea acces în instituţiile de învăţământ. Un astfel de exemplu este Eduard Caramov, director A.O „Vulturi”, cunoscut drept unul dintre cei mai buni antrenori de cayak-canoe din republică, administrator Federaţia Sportivă de Dragon-Boat Moldova. Dânsul, în afară de activitatea pe care o desfăşoară în cadrul clubului pe care-l conduce, mai activa ca profesor şi la Şcoala sportivă din oraşul Drochia, unde antrena două echipe de copii. La 1 noiembrie, însă, din cauza obligativităţii de a prezenta certificatul verde la locul de muncă, Eduard Caramov şi-a prezentat cererea de demisie, iar Şcoala sportivă Drochia a rămas fără antrenor la această disciplină sportivă. De remarcat faptul, că copiii de aici, împreună cu antrenorul lor, au dus faima republicii dincolo de hotarele ţării, prin multiplele medalii pe care le-au obţinut la campionatele europene şi mondiale. Eduard Caramov spune că este categoric împotriva certificatului verde, iar impunerea acestuia este o încălcare flagrantă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Antrenorul de la clubul „Vulturi” susţine că a fost discriminat nu doar în cadrul Şcolii sportive, dar şi în unele localuri, unde i s-a refuzat accesul pe motiv că nu deţine certificatul verde, şi chiar în unele benzinării, unde nu a fost primit, chiar dacă la ora aceea nu aveau niciun client.
Mai mult, directorul A.O. „Vulturi” susţine că şi fiica lui, aflată la studii în România, a fost supusă discriminării, fiindu-i refuzat accesul într-o farmacie, iar la universitatea la care îşi face studiile este permanent supusă presiunii de a se vaccina, chiar dacă în România, la fel ca în Moldova, nu există nicio lege care să oblige studenţii sau angajaţii să se vaccineze. „În caz că fiica mea va fi obligată la universitate să se vaccineze, ea va reveni acasă. În cazul în care eu şi persoanele care fac parte din A.O. „Vulturi” vom fi obligaţi să ne vaccinăm, noi vom protesta, vom fi primii care vor ieşi în stradă, şi sunt sigur, după noi, vor ieşi mult mai mulţi. Este foarte important să luptăm, este vorba despre apărarea drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale”, a mai adăugat Eduard Caramov.
Potrivit ultimei decizii CNESP, este recomandată atingerea nivelului de vaccinare de 95% până pe 1 decembrie pentru următoarele categorii de angajaţi: personalul instituţiilor medico-sanitare publice şi private, instituţiilor socio-medicale şi instituţiilor de reabilitare/recuperare/balneo-sanatoriale, personalul centrelor de plasament pentru copii, personalul centrelor de plasament pentru vârstnici, personalul unităţilor poştale şi bancare care interacţionează nemijlocit cu clienţii. De asemenea, este recomandată vaccinarea angajaţilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului Vamal, angajaţilor autorităţilor publice centrale şi locale, ai Agenţiei Servicii Publice, dar şi vaccinarea angajaţilor din domeniul HoReCa.
Marcela VOVC