Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Cetățenie pentru bani – Glia Drochiană

Cetățenie pentru bani

0

Republica Moldova va acorda cetățenie contra plată…

Distribuie Știrea

Republica Moldova va acorda cetățenie contra plată…

GL-logo-webO decizie în acest sens a fost aprobată recent de către Parlament. Mai exact, este vorba despre niște modificări la Legea cetățeniei, prin care au fost lărgite posibilitățile de obținere a cetățeniei țării noastre.

Conform noilor reguli, cetățenii străini sau apatrizii care aplică pentru cetățenia Republicii Moldova prin investiție, trebuie: să verse în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă, o contribuție nerambursabilă de cel puțin 100 mii euro; sau să efectueze și să mențină o investiție în, cel puțin, unul dintre domeniile de dezvoltare strategică a țării pentru o perioadă nu mai mică de 60 de luni (5 ani), în valoare de minim 250 mii euro.

Drept „domenii de dezvoltare strategică”, parlamentarii au identificat doar dezvoltarea sectorului imobiliar și dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice. (Agricultura, învățământul, sănătatea sau tehnologiile informaționale, în concepția deputaților, sunt mai puțin importante pentru evoluția țării). Astfel, doritorii de a obține cetățenia Republicii Moldova trebuie, în nu mai puțin de 5 ani, fie să dețină în proprietate una sau mai multe construcții, cu valoarea totală de piață de 250 mii euro, fie să cumpere hârtii de valoare de stat sub aceleași condiții.

Însă, sectorul imobiliar este „ghiftuit” cu oferte irealizabile din cauza puterii slabe de cumpărare și a activității economice reduse, iar achiziționarea hârtiilor de valoare de stat (în contextul acordării cetățeniei) reprezintă, de fapt, un împrumut impus statului, dar nu o investiție. Or, la expirarea celor cinci ani, statul va trebui să-i restituie proaspătului încetățenit suma de 250 mii €. (Interesantă schemă de dezvoltare strategică…).

Bine, „cetățenia economică” este practicată de multe state. Spre exemplu, cine vrea să devină cetățean al Maltei, trebuie să plătească 650 mii euro și primește la pachet avantajul de a face parte din UE și liber acces în spațiul Schengen și SUA. Astfel, guvernanții maltezi intenționează să aducă în buget, estimativ, 30 milioane de euro. (Bugetul mediu anual al unei familii din Malta este de aproximativ 30 mii dolari)…

Federația Sfântul Cristofor și Nevis, două insule între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, încă din 1984 a început programul de obținere a cetățeniei prin investiții. Pragul minim pornește de la o contribuție de 250 mii dolari către Fundația din Industria Zahărului. O altă opțiune este investirea în imobiliare a minim 400 mii dolari. Printre avantaje se numără accesul fără vize în 130 de țări și inexistența impozitului pe venit.

Antigua și Barbuda, acordă cetățenie similar cu Sf. Cristofor și Nevis, plus taxa de aplicare de 57 500 dolari. Avantaje: acces liber în 120 de țări, inclusiv Canada și Marea Britanie.

Australia acordă cetățe-nie, respectiv, acces liber în peste 160 de țări, contra unor investiții inițiale de 4,7 milioane dolari…

Macedonia oferă cetățenie pentru investiții de 500 mii dolari, plus „viitorii cetățeni” trebuie să angajeze cel puțin zece oameni. Iar aplicanții pentru cetățenia austriacă trebuie să vină cu inveștiții de 10 milioane de dolari. Țara face parte din Schengen, deci, avantajele sunt evidente…

Singurul avantaj al cetățeniei Republicii Moldova este călătoria fără vize în 75 de state. În rest, nu avem nici o ramură a turismului bine dezvoltată (pentru a atrage investiții imobiliare), nici facilități fiscale, nici salarii decente, iar numărul emigranților crește de la o zi la alta…

Respectiv, chiar și în contextul acestor modificări la legea cetățeniei, mă întreb: care străin cu reputație și venituri curate și-ar dori să „devină moldovean”?…

P.S. „Odată cu forma de guvernare, se schimbă și esența cetățeanului ”. (Aristotel)

Andrei BULGARU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *