Chetroșenii păstrează cu sfințenie a neamului comori

O sărbătoare de zile mari, cu mult fast și voie bună s-a desfășurat pe 22 noiembrie, curent, în satul Chetrosu, când primii fulgi de nea au venit să vestească ultima zi din ciclul sărbătorilor de Hram, dar și a Programului cultural, Festivalul „Niciun sat fără concert”.
Când ești vrăjit de cânt și voie bună,
Aduni ce-i mai frumos de zile mari
Căci tot cei sfânt se leagă-ntr- cunună,
Păstrată doar de oameni gospodari
Văzduhu-i îmbrăcat de sărbătoare,
Iar Hramul satului așteaptă pețitori
Îmbie oaspeții, cu mic și mare
Ca să păstreze-a neamului comori!
Chetroșenii au deschis larg porțile sufletului, primind oaspeți dragi la cea mai așteptată sărbătoare – Hramul satului, când toți creștinii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care a coincis cu Festivalul „Niciun sat fără concert”, inițiat de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, șefă, Cristina Țurcanu, susținută de Consiliul raional și Valexei Vasilean, președintele raionului Drochia.
.Centrul satului s-a transformat într-o magică priveliște, decorată rafinat, în stil autentic național cu expoziții frumos vernisate, corturi amenajate, chipuri de zâmbete luminate. În pofida timpului de toamnă târzie, care a intrat pe deplin în drepturi și gata să le cedeze iernii, toți cei prezenți la sărbătoare emanau atâta bunătate și căldură, că s-ar fi părut că sunt departe de hotarul dintre anotimpuri.
Cu multă bucurie în suflet, Aliona Eșanu, primara satului Chetrosu, și-a întâmpinat oaspeții cum se poate mai bine, cu respect de tradiții și obiceiuri străbune, cu rodul acestui pământ și lacrima gliei – cu pâine și sare – simbolul ospitalității. Deoarece în această zi, binecuvântată de bunul Dumnezeu, s-a desfășurat și Proiectul cultural „Nici un sat fără concert”, fiind ultimul festival prezentat în cadrul acestui proiect.
Cu aleasă considerațiune au adresat mesaje de felicitare celor prezenți Aliona Eșanu și Cristina Țurcanu, care a fost și moderatoarea acestui eveniment semnificativ, îmbinând armonios cele două sărbători: Hramul satului și Proiectul „Nici un sat fără concert”. Primara a primit o Scrisoare de mulțumire pentru promovarea valorilor culturii naționale și buna organizare a evenimentului.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de cele mai tari colective artistice din raion și din localitate, colective din cadrul instituțiilor preșcolare, gimnaziale, oferind celor prezenți o doză bună de adrenalină: colectivul de copii de la Instituția de Educație Timpurie „Izvoraș”, ghidați de Galina Ninescu, au prezentat un program impresionant, care au adus zâmbetul pe chipul celor prezenți la sărbătoare. Au evoluat și micii interpreți individuali: Mihai Porcescu de la IET „Ghiocel”, Iuliana și Augustina Porcescu, Mihaela Bâtcă și Daniel Furtună, iar copiii din Ansamblul de dansuri sportive „Steluțele”, ghidat de Otilia Sârbu, au delectat pe spectatori cu dansuri moderne. Oaspeții au admirat cu drag talentații dansatori ai Ansamblului de dansuri populare „Mărunțica”, conduși de coregraful Andrei Cocitov, iar micii actori ai Cercului dramatic „Păcălici”, conducătoare Lilia Rusu, au prezentat scenete, jucate cu mult har artistic. A atins struna sufletului celor prezenți și Ansamblul folcloric „Opincuța” de la Gimnaziul „Dumitru Bunescu”, conducătoare Liliana Cemortan, și Ansamblul folcloric „Trandafir de la Moldova”, Gimnaziul „Victor Coțofană”, conducătoare Liliana Câșlaru.
În imagini: secvențe de la evenimentul cultural desfășurat la 22 noiembrie 2022 la Chetrosu.
O doză de bună dispoziție au oferit și oaspeții sărbătorii: Ansamblul folcloric „Voie bună, gospodari” din satul Nicoreni, conducătoare artistică Cristina Varguța, Ansamblul folcloric „Sofienii” din s.Sofia, conducător Victor Șerșin, și îndrăgita Ceată de bărbați „Buciumul” din or. Drochia, ghidată de Alexei Pânzaru.
Programul de concert a fost întregit și de alte surprize, una din ele fiind frumoasa tradiție de omagiere a cuplurilor cu 50, 55 și 60 ani de căsătorie – o filă frumoasă a sărbătorilor de familie, moderată de Sorina Mațibon, Direcția cultură, care a lăsat în sufletul sărbătoriților emoții nedescrise. Dat fiind faptul, că în ultimii ani nu a fost posibilă organizarea acestui eveniment din cauza pandemiei, în acest an au fost celebrate peste 30 de cupluri, care și-au marcat aniversarea timp de trei ani, consecuiv (în perioada 2020-2022).
A fost un moment foarte emoționant, cu lacrimi de bucurie și ritmuri intense. Cuplurile prezente au întors pentru câteva clipe roata vremii înapoi, dansând în perechi, așa ca altă dată, cu licărul tinereței apuse în ochi și amintirile răvășite din cartea vieții. Momentul a fost marcat de omagierea cuplurilor, primara Aliona Eșanu oferind diplome, premii bănești și flori, urmate de câte o cupă de șampanie și dulciuri, întregite de alese mesaje și recunoștință pentru modelul de căsnicie durabilă Zeama de pește delicioasă, pregătită cu iscusință de Lucia Framondea a încântat majoritatea oaspeților.
Expoziția de miere de albini, vernisată de apicultorii Vitalie și Ala Ceban, au oferit un desert delicios, după degustarea bucatelor. Cu sufletul ca pâinea caldă a întâmpinat oaspeții și Lidia Bubulici în fascinanta lume a tradițiilor populare, păstrată cu grijă într-o Casa Mare improvizată, cu o expoziție irepetabilă de obiecte unice din lădița de zestre a neamului.
O variată prezentare de lucrări hand made a avut și neobosita Ina Boldaniuc, iar impecabila colecție de lumânări decorative a talentatei meșterițe Galina Samoschina, atrăgea involuntar privirile și prezența vizitatorilor.
Pe lângă cele mai delicioase plăcinte, sarmale și copturi apetisante și rumene, ca fața soarelui, oaspeții s-au delectat cu cel mai gustos vin fert, cu porc pe rotișor, pregătit cu dibăcie de Sergiu Bunescu, cu fantastica supă de pește și alte bucate alese.
Toți cei prezenți, de la mic și pân-la mare, au avut parte de o memorabilă sărbătoare, trăind clipe de adevărată revelație, în compania celor mai buni artiști, cu oameni selecți, cu meșteri iscusiți și cu multă dispoziție. Chiar dacă timpul de afară a fost mai răcoros, soarele din suflet a făcut ziua frumoasă, cu multă lumină, de bucurie plină.
Având responsabila misiune, dar și plăcere de a oferi sătenilor o sărbătoare memorabilă, primara Aliona Eșanu a înmânat diplome și premii participanților, care au asigurat o prezentare pe cinste și o bună desfășurare a evenimentului, mulțumind echipei sale: colectivului primăriei, instituțiilor de educație timpurie și de învățământ din localitate, Casei de cultură, director Livia Fortuna, Centrului comunitar și colectivului Asistență Socială, tuturor participanților și oaspeților, pentru receptivitate, implicare și spirit de echipă, dăruire în nobila misiune de gazdă și organizatori ai sărbătorii.
Evenimentul a culminat cu un program select de piese, în recital cu frații Petru și Eugen Rusu, care au încins atmosfera de sărbătoare cu cântec, dans și voie bună, iar la finele programului toți cei prezenți s-au prins în Hora satului, care, în ritmul cadențat al inimii, cu emoțiile unei zile frumos împlinite, a durat până la miezul nopții.
Ala BUGAI
În imagini: secvențe de la evenimentul cultural desfășurat la 22 noiembrie 2022 la Chetrosu.

















