De ceva timp o bună parte din chetroșeni sunt implicați într-un conflict legat de extinderea cimitirului din preajma Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din contul unui teren cumpărat de Igor Burduja, parohul sfântului lăcaș. Dar… problema s-a ales cu griful „complicată” chiar din start. Or, după cum ne-a comunicat Ion Prodan, primarul satului, terenul a fost achiziționat de preot cu o altă destinație – „pentru construcție”. Tot edilul localității ne-a mărturisit că schimbarea destinației se poate face doar în cazul prezentării de către proprietar a trei avizuri: de la Centrul de sănătate publică (CSP), Inspectoratul de Ecologie (IE) și arhitectorul-şef al raionului.
Funcționarii respectivi au eliberat asemenea avize, dar tustrei… negative. Astfel, Haralambie Roșca, șeful IE, a concluzionat: „Punctul 2 al Regulamentului cu privire la cimitire din Hotărârea Guvernului nr.1072 din 22.10.1998 prevede: înfiinţarea, extinderea şi administrarea cimitirelor se realizează prin deciziile consiliului local conform actelor legislative în vigoare. Preotul Igor Burduja nu deţine un act cu privire la extinderea cimitirului. Destinaţia terenului, proprietate privată, nu este schimbată conform cerinţelor legale”.
La rândul său, Trofim Brinişter, şeful secţiei supraveghere sanitară de la CSP Drochia, ne-a explicat: „Extinderea cimitirului din centrul s. Chetrosu contravine Regulamentului sanitar, aprobat prin hotărâre de guvern, în care este stipulat, că zona de protecţie sanitară trebuie să constituie 100 metri de la spaţiul locativ. În cazul dat aceşti parametri sunt departe de a fi respectaţi, de aceea am şi eliberat un aviz negativ privind extinderea cimitirului dat”.
Cel de-al treilea avis negativ este semnat de Viorelia Rotaru, arhiterctor-şef al raionului Drochia, care ne-a comunicat următoarele: „Conform legislaţiei în vigoare nu se permite extinderea cimitirelor vechi amplasate în cadrul localităţilor. Totodată, în conformitate cu planul urbanistic al localităţii, elaborat în 2010 şi aprobat prin decizia Consiliului local Chetrosu, terenul ce se vrea ocupat pentru extinderea cimitirului este declarată zonă de protecţie sanitară. Iar faptul acesta înseamnă că acolo nu poate fi construit nimic, cu atât mai mult, nu se admite extinderea cimitirului”.
Duminica precedentă, după serviciul divin, închinat în mare parte prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni, enoriașii au rămas în curtea bisericii, lor alăturându-i-se alți consăteni. Ei au cerut prezența primarului satului, a conducerii Inspectoratului de Poliție raional (IPR) și, nu în ultimul rând, a protopopului de Drochia, Pavel Vuluță. Adunarea s-a desfășurat zgomotos, oamenii arătându-se indignați și nedumeriți de interdicția extinderii cimitirului, explicând că o asemănătoare mărire a lui, de altfel, tot din contul unui teren cumpărat de același preot, a avut loc în 2005.
Prezent la întrunire, consilierul local Vasile Cemortan a menționat: „Povestea dată nu face cinste nici sătenilor, nici APL-ului, căruia, de altfel, îi aparține decizia în ultima instanță”.
Șeful IPR, Maxim Bernic, și colegul său, Marin Novac, au depus multe eforturi atât pentru domolirea spiritelor, cât și pentru sugerarea modului de soluționare a problemei. Conform opiniei lor, este necesară inițierea unui proces de judecată, care nu doar ar face lumină în cazul dat, dar și l-ar legifera.
La final, protopopul de Drochia, Pavel Vuluță, a spus că, avizele negative ale celor trei instanțe nu au suport legitim, deoarece ele sunt valabile doar în cazul în care este vorba de atribuirea unui teren nou pentru cimitir. La Chetrosu, însă, se încearcă a se face extinderea cimitirului existent.
Totodată, părintele Pavel Vuluţă a stăruit să trezească creştinismul în oameni, zicându-le: „Noţiunea de „cimitir” tradusă din greacă, înseamnă „dormitor”. Astfel că ar fi cu cale să nu vă deranjaţi răposaţii prin neînţelegerile purtate în „dormitorul” lor. Dimpotrivă, noi, ce-i rămaşi temporar, că aşa este, în această lume, trebuie să ne îngrijim de locul ce ne va fi oferit la vremea cuvenită în acel „dormitor”. Nu înţeleg de ce s-a decis organizarea acestei adunări în curtea bisericii, unde, conform canoanelor şi bunului simț creştinesc, trebuie să se vorbească calm, liniştit, chiar în şoaptă, dacă vreţi. Hotărârea acestei chestiuni ţine în exclusivitate de administraţia publică locală. De aceea, acolo, la primărie, trebuia să vă adunaţi şi să discutaţi. Consider că atât la Chetrosu, cât şi în alte localităţi, primăria trebuie să dispună o persoană, care să răspundă nemijlocit de cimitir, de distribuirea locului de veci al celor răposaţi. Căci asta este prerogativa primăriei şi nu a parohului lăcaşului sfânt”.
Liuba BULGARU