Clacă de cusut la horboțică
Organizatorii evenimentului au „botezat” astfel claca găzduită de Casa raională de Cultură, unde tradiția s-a împletit frumos cu dansul, muzica şi vorbele de duh.
Ideea aparţine Svetlanei Pântea, muzeograf, Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă, Drochia, dar în realizarea ei a fost ajutată şi susţinută de o mare „armată” de lucrători din cultură şi din administraţie, căci fără ei claca nu era să fie clacă, iar serata nu avea farmecul pe care l-a avut graţie acestor oameni cu sufletul vibrant.
Dragobetele este o sărbătoare autohtonă a dragostei, iar Zeul tinereţii, al veseliei, feciorul Babei Dochia fiind considerat patronul iubirii şi simbolul suprem al dragostei, la începutul fiecărei primaveri „oficia” logodne fericite între tineri.
La Dragobete se face ultima clacă. Folosindu-se de această ocazie, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, Drochia, în parteneriat cu Direcţia cultură, turism, tineret şi sport, Grupul de actori începători „Doruleţ”, (c.a. Svetlana Pântea), ansamblurile „Izvoraş” (Valentina Cocetov), „Florile Dalbe”, Chetrosu (Marcela Ciubotaru), „Vatra”, Şuri, (Veronica Grădinari), Fanfara „Trompetele Argintii”, (Alexandru Focșa), ceata de bărbați „Haiducii Drochiei”, (Victor Cemortan), interpretul Dumitru Grama, elevii de la liceele „B. P.-Hasdeu” şi „Ştefan cel Mare” au dat start unui eveniment de amploare, în cadrul căruia nu doar s-a muncit la cusutul horboţelii, munca a fost însăilată cu cimilituri, vorbe de dux, dansuri, cântece, voie bună.
„În scenă s-au împletit într-o armonie perfectă cele mai vechi tradiții, obiceiuri și ritualuri populare de Dragobete, susținute de virtuoși lăutari și talentați interpreți. Realizat cu multă dedicație și profesionalism de Svetlana Pintea, muzeografă la Muzeul raional, îndrăgostită de tradiții și pasionată de frumos, spectacolul de Dragobete a reușit să reînvie acele nestemate, demult trecute sub negura vremii, precum se cosea horboțica în ajunul acestei sărbători, jocul cu mătura, dansul Rândunicii, sărutatul fetelor. Doar cei, care vor scoate cu grijă din lădița cu zestre a neamului vechile obiceiuri și tradiții, ne vor aduce aminte de rădăcinile noastre, de străbuni, de tot ce e frumos, pentru a le transmite viitoarelor generații”, estima Ala Bugai, şefă-interimară, Direcţia cultură, turism, tineret şi sport.
„Colaborarea scenica la pregătirea şi desfăşurarea acestui eveniment cultural a scos in evidență talente veritabile, iar publicul a savurat din plin rodul muncii fiecărui colecti”, spune şi Veronica Grădinaru, Şuri.
Claca folclorică în două acte a dezmorţit inimile spectatorilor, pregătindu-le pentru o dragoste frumoasă şi sinceră, a topit „ghiaţa” iernii şi a anunţat sosirea primăverii atât în natură, cât şi în sufletele tuturor.
Cor. „GD”