Clopotele bisericii sunt glasul Domnului, care chiamă enoriaşii la rugăciune
Biserica în construcţie cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Drochia este a patra de acest gen în urbea noastră. Celelalte trei sunt total finisate, ultima, însă, se mai află în schele pentru construcţie.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din „Drochia de Sus”, cum au botezat regiunea enoriaşii, deşi se află în construcţie, oficiază servicii divine în zilele de duminică şi de sărbători, cu anumite ocazii speciale, dar şi slujbe obişnuite, în serviciul creştinului, cum ar fi cununii, botezuri, parastasuri. Acest fapt face ca enoriaşii să fie tot mai uniţi în jurul noului lăcaş sfânt, care are nevoie de susuţinere financiară şi de braţe de muncă. Or, concomitent, edificarea lăcaşului de închinăciune, necesar locuitorilor din această parte a oraşului, continuă.
Părintele paroh Pavel Robu, păstorul enoriaşilor, el şi administratorul construcţiei lăcaşului de cult, a adresat un mesaj de felicitare oamenilor de bună credinţă, care vor avea în apropiere un loc divin pentru rugăciuni şi închinare. „Biserica, ridicată cu susţinerea oamenilor, rămâne o moştenire a lor, care trebuie păstrată din generaţie în generaţie, ea fiind casa de suflet a Domnului, în care noi ne rugăm cu evlavie, – a spus părintele-paroh Pavel Robu. – Nu-mi rămâne decât să vă mulţumesc că aţi contribuit şi v-aţi implicat în construcţia bisericii prin muncă voluntară. Credincioşii au oferit hrană pentru muncitorii ocupaţi la construcţie, au ajutat la montarea şi demontarea schelelor. Foarte mulţi bărbaţi au făcut muncă necalificată, dar foarte necesară. Ceea ce am reuşit până astăzi pot califica ca o etapă importantă în construcţia Casei Domnului, dar, să conştientizăm, că înainte încă mult mai este. Domnul să vă dăruiască pace şi linişte în sufletele DVS, să vă binecuvânteze la fapte bune şi frumoase, să coboare harul Duhului Sfânt peste toţi acei care aţi pus umărul la această mare creaţie de cult, de care suntem mândri.”
Cu ajutorul credincioşilor, a sponsorilor, oamenilor de bună credinţă, a donatorilor a fost zidit lăcaşul principal de închinăciune, partea de bază a viitoarei biserici. Iar la 4 februarie, curent, au fost instalate cele 7 clopote de diferite mărimi şi greutate, acoperişul în formă de cupolă şi montată Sf. Cruce pe nava principală a bisericii.
Serviciul divin de sfinţire a atributelor a fost oficiat de un Sobor de preoţi cu prezenţa enoriaşilor. Timpul era umed şi rece, o ceaţă grea apropia orizontul, dar nimeni nu se lăsa dus la treburile proprii, ba, dimpotrivă, lumea se aduna tot mai multă, toţi aşteptând momentul principal – montarea celor 7 clopote, a acoperişului şi a crucii de pe el.
Mircea Munteanu şi Vitalie Ursu, meşteri renumiţi din s. Mihăileni, au ridicat şi au instalat cu exactitate, acurateţe şi precizie de juvaergiu toate atributele necesare pregătite şi în prealabil sfinţite. Credincioşii, care se rugau cu lacrimi în ochi şi cu lumânări aprinse în mâini să reuşească cu bine acest moment istoric, au întâmpinat meşterii când aceştea au coborât de sus, cu aplauze şi cuvinte de recunoştinţă.
Iar cu primul dangăt de clopot Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Drochia a prins viaţă şi a anunţat prin împrejurimi, că „glasul Domnului chiamă enoriaşii la rugăciune”.
Valentina CEBOTARI