Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Cojoacele coboară din poduri…” – Glia Drochiană

„Cojoacele coboară din poduri…”

0

Producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) din Moldova, în 2022, a însumat în preţuri curente la 81,7% faţă de perioada respectivă a anului 2021. Micșorarea a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 23,5% și a producției animaliere – cu 5,9% din motivul condițiilor precare majore.

Anul agricol 2022 a fost cu mult mai complicat comparativ cu precedentul, care, o perioadă îndelungată, ne-a „alintat” cu ploi generoase, ce au favorizat dezvoltarea plantelor și au influiențat roada. Dar, astfel de perioade diferă mult unele de altele, și acest lucru ne-a fost demonstrat de natură în anul ce se trece în istorie. Seceta de durată și prețurile majorate la carburanți au afectat serios ramura agricolă, atât producătorii mari, cu experiență, cât și fermierii sau începătorii.
Cu toate acestea, lucrările agricole au fost efectuate la timp și calitativ cu respectarea tehnologiilor moderne.

În final, toamna a adus rezultatele mai mult în dependență de șuvoaiele de ploae căzute la întâmplare și neregulat, totaluri care s-au dovedit a fi departe de cele preconizate.
Cu toate acestea, gospodăriile agricole au recoltat cu grijă „orice bob sau știulete”, adunând „pic cu pic” roada crescută, depozitând-o în hambare. Agenții economici din agricultură, din puținul obținut, impart și asigură cotașii, conform contractelor de arendă, care le-au încredințat terenurile agricole.
Una din gospodăriile agricole, trecute prin astfel de provocări, care astăzi încearcă să țină piept intemperiilor timpului, este și SRL „Disetincom” din satul Chetrosu, fondată cu mai mulți ani în urmă de experimentatul agricultor, de regretatul Mihail Gorbatâi, care nu a reușit să învingă lupta cu virusul. Alături de el permanent a fost soția Maria, dar și copiii, care au preluat de la veteranul muncii agricole cele mai frumoase abilități și experiențe, metode și tehnologii de a face o agricultură de calitate, de a stimula la justa valoare angajații, de a utiliza tehnologii noi și soiuri de perspectivă. Acum, în capul întreprinderii agricole se află administratorul Victor Răilean împreună cu fondatoarea și directoarea Maria Gorbatâi, care, împreună cu echipa, muncesc cu ardoare, cu dedicație, cu implicare maximă ca să continue cu cinste și onoare cauza demarată de Mihail Gorbatâi, înveteratul „agricultor de la Chetrosu”.
Chiar și în condițiile complicate din acest an colectivul gospodăriei a muncit pe cinste și a reușit să recolteze câte 2,55 tone de grâu la hectar, câte 1,5 tone de floarea soarelui și câte 3,1 tone de porumb de pe fiecare hectar, având noroc de specialiști, mecanizatori, șoferi și agricultori bine pregătiți, care știu a crește pâine nu de un an sau doi.
Nu e mult, dar nu au cu cine se confrunta, deoarece agricultura se face de veacuri sub cerul liber și o situație similară se atestă și în celelalte gospodării. Cu toate acestea, cei 1162 cotași își primesc regulat, în fiecare an, producția agricolă în cantitatea respectivă, conform cotei de terenuri deținute și date în arendă la SRL „Disetincom”. Anul curent cotașii chetroșeni la fel au primit câte 500 kg de grâu, 150 kg de floarea soarelui, 100 kg de porumb și câte 50 kg de zahăr, deși gospodăria nu cultivă sfecla de zahăr, dar îl procură pentru cetățeni.
Valentina CEBOTARI

În imagini: SRL „Disetincom”, Chetrosu, ca și în ceilalți ani, își onorează pe cinste obligațiunile față de cei 1162 de cotași.

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *