Colaborarea și comunicarea între generații – cheia unui loc de muncă de succes
Astăzi nimeni nu rămâne uimit, când aude că familii întregi au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit sau mai convenabil. Mai repede rămâne omul cuprins de mare mirare, de admirație pentru familiile, care găsesc posibilitate să rămână și să muncească în țară, unde este mare nevoie de cadre tinere. Fiind implicate pe lângă părinții cu un stagiu de muncă frumos, cu o experiență mare de viață, tânăra generație acumulează deprinderi de la ei, folosite ulterior în formarea și devenirea lor proprie.
Cititorii ziarului „Glia Drochiană”, pe parcursul anilor, au avut posibilitate să urmărească în paginile ediției mai multe publicații despre Eugenia și Tudor Chilari, o familie de agricultori, care au lansat o afacere în agricultură și o dezvoltă cu succes. Este bine cunoscut faptul, că directorul SRL „Mihailena-agro” era prezent și participant activ la toate seminarele și lecțiile practice de promovare a tehnologiilor noi, a tehnicii moderne, iar pe care punea ochiul, neapărat o procura ca să înnoiască parcul de mașini și tractoare. Ulterior punea accent și pe pregătirea specialiștilor, a mecanizatorilor care urmau să însușească și să mânuiască cu măiestrie tehnica nouă și modernă.
Dar anii trec repede și ce a fost cândva nou și modern se învechește, în afară de valori. Nu există nimic mai de preț decât valorile altoite și educate cu grijă de părinți. Cu vârsta este apreciată cea mai mare moștenire pe care o lasă părinții în urma lor.
Eugenia și Tudor Chilari au crescut și au educat doi copii, care au făcut studiile râvnite, și-au găsit câte un loc de muncă. Dar, s-a dovedit, că nu pentru mult timp. Cuibul părintesc a atras-o mai întâi pe Elena, care avea deja familie, creștea copilași. În cadrul SRL „Mihailena-agro”, inițial s-a angajat Anatol Ciocoi, ginerele și soțul Elenei, la care s-a alăturat și ea, dar puțin mai târziu, după ce a încheiat concediul de maternitate cu cel de-al treilea copil. Între timp, și feciorul Mihai a venit cu propunerea să fie angajat în cadrul instituției, „lângă ai săi”.
Familia a revenit și s-a unificat. Având speciiliști tineri, aprigi și dornici de a aduce un suflu nou întreprinderii, directorul Tudor Chilari a restructurizat și instituția. După anumite testări, încercări, probe, discuții pentru fiecare membru al familiei au fost găsite atribuții conform studiilor și experienței acumulate, dar și a abilităților sau aptitudinilor personale. Astfel Anatol activează în funcție de director-adjunct și inginer, Elena – este una din contabile și mâna dreaptă a directorului Tudor Chilari. Pentru Mihai, tânărul jurist din familie, funcție specifică studiilor în state nu era. Însă pe el l-a atras o altă îndeletnicire, un orizont nou, neîncercat de nimeni până atunci, cel puțin, în raionul Drochia.
Tinerii angajați l-au convins pe directorul firmei să treacă la o treaptă de dezvoltare mai superioară, mai modernă. Cu alte cuvinte, să procure o dronă pe care să o folosească la unele lucrări agricole importante. Pentru început ambii bărbați, Anatol și Mihai au studiat posibilitățile, apoi au făcut cartografierea terenurilor agricole aflate în proprietatea SRL „Mihailena-agro” și harta culturilor agricole cu ulterioara rotație a lor. În scurt timp au însușit toată tehnologia de utilizare maximă a Dronei în procesul de stropire a culturilor agricole pentru a stimula creșterea lor sau păstrarea mai de durată în depozite.
În prezent, acest domeniu de activitate în amplul proces de creștere a culturilor agricole îi revine doar lui Mihai Chilari, care-și îndeplinește la perfecție obligațiunile, fiind asistat de mecanizatorii instruiți pentru pregătirea substanțelor necesare.
Un nou rol, pe lângă cel de contabilă, i-a revenit Elenei Ciocoi, cum am mai menționat, mâna dreaptă și ajutorul de nădejde al directorului. Tudor Chilari, care a „mâncat un pud de sare” în această funcție, cunoaște toate subtilitățile și etapele de dezvoltare a ramurii, acum este cu sufletul împăcat, că are cui transmite această bogăție de cunoștințe. Și este mândru, că își are lângă sine copiii, care manifestă interes sporit față de moștenirea părinților.
– Să nu credeți, că sunt gata de plecare „la odihna binemeritată, – ne-a mărturisit Tudor Chilari. – Cu toate că astfel de gânduri mă încearcă. Primul pas, cel mai important, l-am și făcut, îmi pregătesc schimbul de mâine. Și nu pe oricine, dar chiar familia, copiii, în care am deplină încredere.
Am făcut o vizită la oficiul SRL „Mihailena-agro”, în preajmă fiind amplasate și depozite, ori ambare pentru păstrarea tehnicii. Prima concluzie nu a fost amăgitoare, cum e primit a crede. Încăperea este reparată frumos, în birouri e curat, amenajat, mobilier modern, sală de ședință, bucătărie cu toate dependențele necesare pentru comoditatea angajaților. În depozite e curat, ordonat, fiecare cultură își are spațiul propriu. Tehnica e îngrijită și aranjată frumos.
– Mândria noastră este ultima achiziție, – ne spune Elena, nu fără mândrie în voce. – Am procurat o combină Class Lexion 750 de ultima generație. Cele anterioare încă-s bune, dar nu sunt eficiente. La fiecare recoltare avem pierderi de roadă. Combina nouă recent procurată nu admite niciun fel de pierderi de roadă, este economă și recoltează totul pe curat.
Acum, când la SRL „Mihailena-agro” s-au întâlnit două generații de antreprenori, unii cu idei mai conservative, ăștilalți – cu tendințe mai progresiste, mai moderne. O întreb pe Elena cum se împacă între ele generațiile, găsesc tangențe?
– Foarte bine. Tudor Chilari este și tatăl meu. Fiind inginer de profesie, în copilăria noastră repara absolut totul ce-i cădea în față și necesita „o mână de meșter”. Mă minunam, dar credeam că toți tații sunt la fel, că aceasta este menirea lor. Acum m-am convins, că în afară de cunoștințe și experiență, un adevărat inginer, trebuie să posede și o intuiție dezvoltată.
Sau, ca și orice profesie, inginerul, pe lângă înalta calificație, trebuie să posede o vocație, ce l-ar putea ajuta să „meargă în pas cu vremea”. Înainte de a decide să procure tehnică nouă, Tudor mai întâi o studiază minuțios, însușește lucrul modulelor, randamentul, productivitatea, funcționalitatea și după aceasta o încredințează mecanizatorilor, anterior instruiți. Sau, dacă se defectează vreun agregat, mai întâi directorul primul „pune diagnoza”, se convinge că are dreptate și doar după aceasta invită firma respectivă pentru reparație.
Gospodăria SRL „Mihailena-agro” își are terenuri agricole, proprii sau contractate de la cotași, în mai multe localități: Târnova, raionul Dondușeni, Cotova, Mândâc și Moara de Piatră, raionul Drochia, în total peste 2000 de hectare. Specialiștii întreprinderii agricole respectă cu strictețe rotația semănăturilor, analizează și discută lista de culturi ce urmează a fi semănate în fiecare an, tehnica ce este sau va fi utilizată la lucrările agricole ulterioare. Materialul semincer utilizat a fost întotdeuna cel mai selectiv, incluzând soiuri productive, de o selecție europeană (franceză sau germană), importate în RM de firme specializate. Acest fapt contribuie la sporirea roadei agricole și atunci, când condițiile meteo devin vitrege pentru agricultori.
Am discutat cu Elena Ciocoi și despre rezultatele anului agricol, ce se apropie de final. Știm cu toții, că în ultimii ani, pentru unele culturi agricole condițiile meteorologice în regiunea noastră sunt foarte variate și cu surprize, pentru altele nu prea favorabile. Dar, în ansamblu, colectivul SRL „Mihailena-agro” a rămas satisfăcut de roada adunată și de lucrările efectuate. Culturile din prima grupă au dat câte 5 tone la hectar, cele tehnice – diferit. La floarea soarelui au așteptat rezultate mai bune, dar seceta a afectat cultura și semințele-s mai ușoare la cântar. De pe fiecare hectar au fost recoltate câte ceva peste 2 tone. Și porumbul a tânjit, erau ani când se recolta și câte 12 tone la hectar, anul acesta roada a fost înjumătățită. Mihai Chilari de două ori a hrănit câmpurile cu ajutorul Dronei, fapt ce a adăugat spor pentru roada la hectar. Încă un beneficiu le-a adus economie: anul curent nu a fost necesară uscarea suplimentară a porumbului, ca în alți ani, totul a făcut natura.
Cu sfecla de zahăr situația e alta. Anul precedent gospodăria nu a semănat cultura respectivă din considerentul nerespectării obligațiunilor contractuale de achiziție a rădăcinilor dulci de către întreprinderea anterioară. Acest fapt extindea termenii de recoltare până în decembrie, când câmpurile erau înghețate, zăpada acoperea roada și nu se reușea cu aratul la timp. Fabrica din Cupcini a fost mai atentă la termeni și a început recoltarea la 1 octombrie, conform contractului. Strânsul roadei a decurs ritmic și convenabil pentru ambele părți.
Acum se apropie de final și aratul pe ultimele terenuri pentru roada anului viitor, unde mai întâi sunt introduse îngrășămintele, apoi se ară. Iar culturile grăunțoase au fost semănate la timp pe o suprafață de peste 900 de hectare.
După câte am dedus, în SRL „Mihailena-agro” oamenii angajați, lucrătorii, specialiștii, mecanizatorii sunt prețuiți la justa valoare. Olga Colesnic, contabila cu o bogată experiență, care muncește de mai mulți ani în cadrul întreprinderii agricole, Andrei Chirilov de la stația de alimentare cu combustibil, depozitarul Pavel Chilaru și alți angajați responsabili se bucură de înaltă apreciere. Și mecanizatorii fideli și profesioniști, îndrumați de specialiști, în fiecare an sunt foarte responsabili de roadă prin atitudinea lor față de „datoria sfântă de a crește pâine”: Iulian Baidauz, brigadierul Ivan Starii, Anatolie Coșciuc, Sergiu Chilari, Veaceslav și Denis Prodan, tata cu fiul, și alții.
În localitățile, unde SRL „Mihailena-agro” deține terenuri agricole contractate, sunt în jurul la 1000 de cotași. Administrația întreprinderii agricole este foarte corectă în relațiile cu ei: oricum nu ar fi anul, ei își primesc cantitățile estimate de producție agricolă: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și zahăr.
Am descoperit în această gospodărie agricolă o uniune de gânduri și idei benefice, un tandem impresionant între cele două generații de antreprenori agricoli: directorul Tudor Chilari, deși puțin cam coservativ în a lua decizii prompte, fără a se opune. Experiență lui foarte bogată, cunoștințele vaste în domeniu le împărtășește de minune cu generația în devenire. O face cu sufletul și inima deschise. Și tinerii specialiști, Anatol, Elena, Mihai, care deja pot singuri decide multe lucruri în cadrul întreprinderii, totdeauna se sfătuie împreună, aleg variantele optime, țin cont de propunerile celor vârstnici, deși își pot apăra și opinia proprie, care este nu mai puțin importantă și necesară. Iar directorul Tudor Chelari, aflându-se în minoritate, cedează, deși nu întotdeauna ușor, și acceptă versiunea generației tinere, care absoarbe și înrădăcinează toate învățămintele directorului, alături de ideile lor mai moderne și mai actuale. Principalul, că între ei nu apar divirgențe, până la urmă, discuțiile se soldează cu acceptarea propunerilor mai eficiente în beneficiul tuturor!
Valentina CEBOTARI
În imagini: secvențe din activitatea SRL „Mihailena-agro”