Comercializarea legală a produselor de origine animală
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, informează despre intrarea în vigoare din 4 aprilie 2023, a Ordinului nr. 57, cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat.
Prevederea cea mai importantă a acestui regulament este că proprietarii vor putea comercializa legal surplusul de produse de origine animală (ouă, miere de albini, carne de pasăre, produse lactate, ș.a.) având doar obligația să dețină asupra lor un carnet de sănătate pentru animale, eliberat gratuit de ANSA, vizat trimestrial de către medicul veterinar. La comercializare se vor respecta următoarele obligații:
• animalele să fie înregistrate corespunzător normelor legale și în caz de necesitate, tratate cu medicamente de uz veterinar prescrise de medic veterinar autorizat;
• să evite riscul contaminării animalelor; să informeze direcția teritorială pentru siguranța alimentelor, când constată că produsele de origine animală prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor.
• Să fie respectate normele de igienă corespunzătoare (halate, șorțuri, bonete) şi să posede un carnet de sănătate, din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Numărul de animale admis în exploatațiile nonprofesionale nu poate depăşi după cum urmează:
– 5 bovine mature şi descendenţii acestora (până la vârsta de 12 luni);
– 2 cabaline mature şi descendenții acestora (până la vârsta de 12 luni);
– 50 de oi sau capre mature şi descendenţii acestora (până la vârsta de 6 luni);
– 5 porcine mature şi descendenții acestora (până la vârsta de 60 de zile);
-100 de iepuri; 200 de păsări; 30 de familii de albine.
ansa.gov.md