Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
„Comsic” s-a îmbrăcat în argint şi bronz (FOTO) – Glia Drochiană

„Comsic” s-a îmbrăcat în argint şi bronz (FOTO)

0

La sfârșitul lunii iulie, curent, vâslașii din Republica Moldova au urcat de trei ori pe piedestalul învingătorilor. Echipa „Comsic” a revenit acasă cu două medalii de argint și una de bronz.

Distribuie Știrea

Toboșarul Inessa CARAMOV știe - de ritmul bătăilor în tobă depinde viteza bărcii

Antrenorul Eduard CARAMOV (în centru), mândru de succesul echipei Comsic. În planul doi, echipa din Italia, clasată pe I loc
Antrenorul Eduard CARAMOV (în centru), mândru de succesul echipei Comsic. În planul doi, echipa din Italia, clasată pe I loc

La sfârșitul lunii iulie, curent, vâslașii din Republica Moldova au urcat de trei ori pe piedestalul învingătorilor. Echipa „Comsic” a revenit acasă cu două medalii de argint și una de bronz.

Evenimentul a avut loc în perioada 27-31 iulie curent, în Laghetto dell’EUR, provincia Roma, Italia, unde s-a desfășurat al XII-lea Campionat European Național de Dragon Boat. Sportivii din Republica Moldova pentru prima dată au luat parte la aceste competiții.

Echipa națională a Moldovei „Comsic” a demonstrat nu doar italienilor, dar și lumii întregi, că recunoscuta frază a lui Iulius Cezar „Veni, vidi, vici”(*) poate fi atribuită și sportivilor moldoveni.

Aceștia au participat la categoria „Junior A” (copii cu vârsta între 12-18 ani) pe distanțele de 2000, 500 și 200 metri. Pe toate trei distanțe lupta s-a dat între echipele din Moldova, Italia și Anglia.

Cea mai mare bătălie a fost la distanța de 500 metri. Preț de 0,08 (sutimi) de secunde moldovenii au cedat echipei-gazdă, clasându-se pe locul II. Sportivii noștri au luat argintul și pe distanța de 2000 de metri. Iar la 200 de metri, echipa Moldovei s-a clasat pe locul III, după italieni și englezi.

Selecționata Republicii Moldova a fost formată din 14 copii: 8 din or. Drochia și s. Țarigrad, și câte 2 din orașele Bălți și Orhei. Antrenorul și inima echipei naționale a Moldovei „Comsic”, a fost neobositul Eduard Caramov, directorul clubului sportiv „Vulturi” (Drochia), care are deja o bună experineță în acest domeniu. Împreună cu echipa sa s-au întors învingători (la fel, cu argint și bronz) de la Campionatul European de canotaj, desfășurat în 2015, în localitatea Divonne-les-Bains, Franța.

După cum ne-a relatat E. Caramov, pregătirea juniorilor a început încă în toamna anului 2015, fiecare antrenându-se la locul de trai. În echipă completă s-au întrunit doar cu o lună până la competiții.

Antrenorul afirmă, că Campionatul desfășurat în Italia a fost o provocare dură pentru sportivii moldoveni. Fără o pregătire de durată, fără condiții adecvate pentru antrenament, fără inventar sportiv corespunzător, în schimb cu un arsenal enorm de muncă, dorință și speranță, ei au obținut o victorie notorie. Asta, deși au avut ca adversari echipe cu experiență și dotare maximă, cum ar fi cele din: Italia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Cipru, Franța, Rusia, Cehia, Ucraina, Polonia și încă alte cinci țări participante la competiție.

Grație unor agenți economici din Drochia, care au sponsorizat plecarea tinerilor sportivi, și, desigur, cu implicarea necondiționată a părinților, vâslașii moldoveni au reușit să aducă acasă medaliile de argint și bronz. Un lucru este pe cât de regretabil, pe atât și de neînțeles: administrația locală nu a dorit să se implice în nici un fel în susținerea morală și financiară a copiilor. Ce-i drept, într-n târziu, conducerea urbei a decis să premieze victoria sportivilor cu 10.000 lei, sumă votată de consilierii orășenești în cadrul ședinței desfășurate recent.

Cert, însă, rămâne faptul, că drochienii: Inesa Caramov, Valeriu Guilă, Sergiu Catan, Tudor Șevciuc, Laurențiu Mocanu, Denis Conea, Igor Manea și Artiom Jitaru s-au încărcat cu energie, mândrie și dorință de a completa palmarezul obținut cu osârdie și multă trudă. Iar discuțiile cu Claudio Schermi, președintele Federației italiene Dragon Boat și Michael Haslam, președintele Federației Europene Dragon Boat, i-au convins pe sportivii moldoveni că nu au greșit cu alegerea acestui gen de sport.

Comunicăm celor care nu cunosc abreviatura „COMSIC”. Odinioară, ceva ani, putem spune, mulți în urmă, astfel dezmierdau orășenii lacul Comsomolist. Scurt, gingaș și ademenitor: COMSIC (accentul cade pe prima silabă). De acolo pornește numele echipei și tot acolo, pe apa lacului, tinerii sportiv se antrenează în practicarea Dragon Boat-ului, vâslind în luntrele viu colorate pe valurile Comsic-ului spre noi victorii.

(* lit. din latină venii, văzui, învinsei)

Nelly CIOBANU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *