Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Comunitatea și atenuarea conflictelor – Glia Drochiană

Comunitatea și atenuarea conflictelor

0

La mijlocul săptămânii curente a avut loc lansarea proiectului „Comunităţi ce învaţă — atenuarea conflictelor din Ucraina şi Republica Moldova prin participarea activă a comunităţilor”, autor şi coordonator Iurie Melinte, președintele AO,,CRED’’.

Distribuie Știrea

Petru Ababei, Vitalie Josanu, Iurie Melinte

Petru Ababei, Vitalie Josanu, Iurie Melinte
Petru Ababei, Vitalie Josanu, Iurie Melinte

La mijlocul săptămânii curente a avut loc lansarea proiectului „Comunităţi ce învaţă — atenuarea conflictelor din Ucraina şi Republica Moldova prin participarea activă a comunităţilor”, autor şi coordonator Iurie Melinte, președintele AO,,CRED’’ (Centrul de Resurse pentru Educație și Dezvoltare).

Cuvânt de deschidere a avut Vitalie Josanu, vicepreşedinte al raionului, care a salutat ideea acestui proiect şi a promis susţinerea autorităţilor publice în implementarea lui cu succes.

Petru Ababei, şef, Secţia cultură, s-a bucurat, că proiectul implică structurile din domeniul culturii şi crede că împreună vor dezvolta în continuare valorile neamului, promovându-le pentru generaţiile viitoare.

Iurie Melinte s-a oprit mai detaliat la componentele proiectului, motivând, că anume prin astfel de activităţi oamenii se apropie şi depăşesc momentele de conflict. În organizarea măsurilor vor fi implicaţi cetăţeni de diferite etnii, tineri care vor activa umăr la umăr şi prin aceasta se vor „ridica” de asupra conflictelor de diferit gen, acordând localităţilor şanse noi de a convieţui în armonie.

El a stipulat, că obiectivele şi scopul acestui proiect rezidă în corelaţia dintre ONG, muzee, case de cultură, biblioteci, teatre pentru a dezvolta Centre de educaţie a adulţilor în diverse domenii.

Au fost semnate Acordurile de colaborare cu partenerii: primăria s. Țarigrad, primar Petru Bărbieru, primăria s. Sofia, (Veaceslav Magaleas), primăria s. Nicoreni, (Mihail Rotaraș), Secția Cultură a CR Drochia, șef Petru Ababei. Parteneri la implementarea proiectului sunt casele de cultură din Ţarigrad, Sofia, Nicoreni şi Biblioteca Publică raională „Iulian Filip”. Sunt planificate evenimente comunitare, inovative, ateliere, cursuri de formare (tâmplărit, arta de a fi bunic sau părinte, lansarea afacerii), festivaluri, mese rotunde, cafenele culturale etc.

Cristina Ţurcanu, specialist, Secţia cultură, a menţionat, că pentru angajaţii din cultură acest proiect este o frumoasă provocare, deoarece oamenii de cultură sunt mesagerii faptelor frumoase. Există intenţii şi premise bune pentru dezvoltarea turismului rural, dar prioritar în acest proiect este libertatea de a alege temele pentru educaţia etnică.

Proiectul se va desfăşura în perioada iunie-noiembrie şi este finanţat de către AO „DVV Internaţional Moldova”, reprezentanţa în Republica Moldova a Institutului pentru cooperare Internaţională a Asociaţiei Germane pentru educaţia adulţilor în parteneriat cu AO „Moştenitorii” din Bălţi şi cu sprijinul Ministerului de Externe al Germaniei.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *