Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Concursul republican „Limba noastră-i o comoară” și-a desemnat învingătorii – Glia Drochiană

Concursul republican „Limba noastră-i o comoară” și-a desemnat învingătorii

0

Toamna, când demarează anul de studii, se dă și startul concursurilor, desfășurate tradițional la etapa școlară, raională și, la final, cea republicană. În lista respectivă de competiții se regăsește și Concursul Republican „Limba noastră-i o comoară”, desfășurat anual în perioada octombrie-noiembrie. Anul acesta a fost lansată cea de a VII-a ediție cu genericul „Cuvinte în lectură”.

Concursul, ca de obicei, s-a desfășurat pe 3 niveluri de vârstă şi de pregătire: clasele I–IV, V–VIII și IX–XII, având drept scop sporirea nivelului de conștientizare a importanței lecturii în dezvoltarea personală, intelectuală și emoțională a tinerii generații. La finalul acestei competiții literare locale au fost desemnați învingătorii fiecărui nivel de vârstă, care au obținut dreptul de a participa la concursul național. Printre câștigătorii din anul curent se regăsește și un grup de eleve din clasa a XI-a „C” de la IP LT „Mihai Eminescu”, ghidat de Olesea Cojocaru, profesoară de limba și literatura română.

Profesoara Olesea Cojocaru, participând și anterior la Concursul Republican „Limba noastră-i o comoară” cu elevi din ciclul gimnazial, anul acesta a hotărât deja să le propună elevelor din clasa a XI-a „C”, profil real, să-și încerce puterile pentru a-și valorifica cunoștințele și abilitățile. Astfel, Antonela Gorobivschi, Daniela Conea, Ema Spânu, Mihaela Donu, Amilina Râmiș, Ana-Maria Martânov și Ioana Socolov (ele fiind grupul de eleve participante) au acceptat propunerea și au decis să elaboreze o revistă digitală „Limba mea maternă – floarea mea eternă”. Fiecare membră a echipei a avut sarcina să elaboreze câte o pagină. Sumându-le, ele au obținut un produs comun, integral, deși cu diferite compartimente și bazat pe diverse teme. Unul dintre elementele revistei este interviul imaginar cu regretatul Scriitor al Poporului Ion Druță, considerat decisiv în victoria echipei. Interviul a fost elaborat în urma vizualizării celor mai recente interviuri ale scriitorului și în conformitate cu biografia sa.

Fetele au avut la dispoziție două săptămâni, în care au reușit să investească o muncă imensă. În perioada respectivă, elevele au folosit și au dezvoltat competențe digitale, de comunicare, de lucru în echipă și, în special, de gândire critică. Doamna Olesea Cojocaru, ca profesor-mentor, a monitorizat lucrul fetelor, ghidându-le pe unde era necesar, și, în acest mod, desăvârșind produsul.

În ediția curentă a Concursului Național „Limba noastră-i o comoară” Biblioteca Națională a oferit, pentru prima dată, Premiul Special. Munca, timpul și cunoștințele echipei IPLT „M.Eminescu” în frunte cu profesoara Olesea Cojocaru, depuse în cadrul respectivului concurs, au fost apreciate la justa valoare, ea învrednicindu-se de Premiul Special oferit de Biblioteca Națională pentru treaptă de școlaritate, iar pentru învingătorii concursului literar editurile „Prut Internațional” și „Arc” au venit cu un lot de carte de o mare valoare atât spirituală, cât și materială.

Concursul republican „Limba noastră-i o comoară” și-a desemnat învingătorii. Din cei 94 de participanți – elevi și cadre didactice din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din țară – 12 s-au ales cu premii.

Concursul republican „Limba noastră-i o comoară” este organizat de Ministerul Educației și Cercetării în contextul desfășurării Campaniei de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”.

 

Anatol BERNIC,

corespondent voluntar, membru HTSJ

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *