Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Condiția succesului e credința și dragostea în oameni – Glia Drochiană

Am avut plăcerea de a călca pe urmele demult uitate ale copilăriei, în satul meu de baștină, cel mai frumos și mândru sat din inima nordului, făcând o vizită de lucru pentru a cunoaște povestea de succes a lui Petru Bărbieru, primarul satului Țarigrad. Cel care timp de 8 ani a reușit prin bunătate, omenie și cumpătare, dar fiind și ambițios să aducă schimbarea, întregind imaginea localității de baștină.
Născut în familia lui Alexandru și Ecaterina Bărbieru, plecați la cele veșnice, care întreaga viață au altoit în sufletul celor doi feciori Anatol și Petru dragostea de neam și credința în datinile străbune, Petru a urmat studiile la Universitatea Agrară, ulterior – la Academia de Administrare Publică, obținând titlul de master în Științe Politice, aceasta fiind o bază temeinică în exercitarea funcției de primar. Pe parcursul acestor ani a avut o agendă interminabilă, a căutat soluții în rezolvarea problemelor, fiind posedat de gânduri, trăiri, dezamăgiri, emoții și o înaltă responsabilitate. La prima vedere modest și cumpătat, dar totodată ambițios, întreprinzător, cu spirit de bun gospodar, a avut mereu drept obiectiv prioritar de a oferi o viață de calitate pentru consăteni.
Am ținut să aflu despre realizările celui mai corect, onest și responsabil primar de Țarigrad, care este Petru BĂRBIERU.

— Domnule primar, din câte cunoaștem, la finele lunii iulie marcați 8 ani de activitate în calitate de edil al satului Țarigrad. Cum a fost „drumul primarului”, voi zice că e o sintagmă metaforică, căci în sensul propriu alți primari se îngrijesc, în primul rând, de drumul pe unde-și fac naveta, pentru un confort mai bun.
— Sincer să fiu, în acești 8 ani au fost de toate: greutăți, probleme, provocări, impedimente, succese și insuccese, urcușuri și căderi, dar nu am încetat să merg înainte și să cred în oameni, în forțele proprii, pentru a–mi atinge obiectivele. Nu am uitat niciodată de oameni, de cei care au crezut în mine și mi-au acordat votul de încredere.
— Unul din obiectivele prioritare a fost crearea condițiilor pentru copiii, care frecventează grădinița din sat. Ce lucrări ați reușit să realizați și care au fost sursele de finanțare?
— Noi avem în sat două instituții preșcolare: grădinița „Albinuța” și „Spicușor”, care au beneficiat de un suport financiar din partea Guvernului României în sumă de 750 mii lei până la investirea mea în funcția de primar, dar, oricum am continuat lucrările de reparație, am extins câte două terenuri de sport în sumă de 200 mii lei; au fost amenajate și pavate terenuri de joacă, avem săli în grădinițe dotate cu calculatoare pentru angajați. Pentru a încălzi apa la bucătărie și pentru duș în incinta instituției am beneficiat de panouri solare gratis de la SRL „ORMAX”
— În localitate au fost amenajate mai multe spații pentru odihnă și recreere pentru toate vârstele, fiind renovate și reconstruite și obiective turistice.
— La edificarea Memorialului în cinstea eroilor consăteni în cel de-al II-lea Război Mondial, am beneficiat de un suport financiar din partea unor regiuni din Federația Rusă, a căror băștinași au căzut pe câmpul de luptă în s.Țarigrad și cu susținerea primăriei au fost investiți 500 mii lei la edificarea plăcilor comemorative și obeliscului, instaurat în locul fostului monument al Ostașului neconoscut, amenajând un spațiu pentru odihnă cu bănci și scrânciobe pentru copii. A fost renovată Casa-muzeu „Boris Glavan”, de asemenea a fost amenajat un spațiu cu teren de joacă pentru copii și un havuz în spatele monumentului Boris Glavan, iluminat pe timp de noapte de panouri solare. Acum avem două terenuri sportive pe lângă gimnaziile din sat, ce urmează să fie amenajate cu înveliș artificial, în sumă totală de 1.080 000 lei.
— Cunoaștem că satul Țarigrad a fost cândva în topul celor mai renumite localități cu un număr impresionant de colective artistice, muzicieni, interpreți populari, care au dus faima în țară și peste hotare. Ce reușite ați înregistrat în acest domeniu?
— Avem în sat Centru de Cultură renovat „din talpă”, cu un aspect atrăgător, cu condiții impecabile pentru activitate, cu o sală festivă de 400 locuri, cu săli pentru repetițiile colectivelor artistice: colectivul de dans, ghidat de Lubovi Rusnac, care are 3 grupuri de copii; ansamblul folcloric, condus de Alexandru Pânzaru. Legende vii ale folclorului autohton și muzicieni de valoare rămân a fi Mihail Iurcu și mult regretatul Mihail Babii, personalități notorii ale culturii țarigrădene, care au ghidat multe generații de instrumentiști.
— Precum se știe foarte bine, cultura a creat întotdeauna punți durabile de comunicare, de prietenie, de înfrățire. Ce aveți a spune la acest capitol?
— Adevărat ați menționat acest fapt și mă bucur că am reușit să creăm aceste punți de colaborare. Avem și o relație frumoasă, fiind înfrățiți cu primăria Durnești, Botoșani, România care vor fi oaspeții dragi în cadrul Festivalului „GurmaniA”, la finele acestei luni. În fiece an mergem cu ansamblul de dansuri la evenimentul organizat de Ziua României în satul Dobârceni, România. Avem relații sănătoase cu primăriile megieșe Antoneuca, Ochiul Alb și alte primării din raion.
— Afirmația că un primar gospodar se cunoaște după imaginea de ansamblu a satului, chiar de la intrarea în localitate, este adevărat. În afară ce cele sus numite ați mai efectuat și alte lucrări de renovare?
— La începutul mandatului oficul primăriei era în incinta grădiniței, ulterior grație unui proiect bine chibzuit și elaborat de specialiști, am reușit, timp de 3 ani să renovăm capital vechea clădire a primăriei, care este un important edificiu administrativ. În incinta primăriei sunt amplasate Centrul de sănătate, Oficiul poștal și Gospodăria comunală. E ca un Centru multifuncțional, unde oamenii pot veni pentru a-și rezolva toate problemele într-un singur loc, fiind satisfăcuți și mulțumiți pentru confortul creat.
— O problemă nu mai puțin importantă ce ține de confortul oamenilor este problema drumurilor. Cum ați reușit să găsiți soluțiile oportune și dacă sunt suficiente rezervele din fondul rutier?
— Avem un mare noroc, că din anul 2017 toate primăriile au beneficiat de alocațiile de la fondul rutier, care sunt repartizate conform numărului de locuitori. Astfel localitatea noastră beneficiază de jumate de milion de lei din fondul rutier pentru amenajarea și reconstruirea drumurilor. În 2019, am beneficiat de 1.100 000 lei de la Guvernul Filip și în 2020 lafel de 1.100 000 lei pentru drumuri asfaltate. Am reparat două drumuri, unde este mai mare accesul sătenilor: unul de lângă grădinița „Spicușor”, Biserica „Alexandru Nevsky” și gimnaziul Țarigrad și altul: începând cu drumul central până la cimitir. În anul 2021 am beneficiat de la Guvernul Chicu de 1.087 000 lei pentru drumuri în variantă albă, iar în 2022 de 1.100 000 lei, de la fondul rutier.
— Cum e situația în localitatea DVS cu iluminatul stradal?
— Am fost mereu preocupat de siguranța și confortul cetățenilor, străduindu-mă să fac economii în altă parte, dar străzile satului să fie iluminate. Astfel, până în prezent iluminatul stradal constituie 95 %, poate au mai rămas doar acele locuri, unde oamenii nu au acces și strictă necesitate.
— Ce alte proiecte implementate sau în derulare aveți în prezent, ce ar aduce o plusvaloare bunăstrării în comunitate?
— Cu suportul GAL „Calea Dropiei”, am aplicat pentru finanțare în cadrul programului Leader pentru procurarea echipamentului de confecționare a lumânărilor decorative din ceară, parafină și gel. Avem colaborări cu Camera de Comerț din Bălți, Edineț, Soroca. Mizăm și pe proiecte mai grandioase, cum ar fi proiectul transfrontalier, în care vor fi colegii noștri din Botoșani, România și Glinjeni, Fălești. Dacă ne reușește acest proiect, va avea un succes irevocabil, căci ne-am axat pe Centrul de Cultură de a crea condițiile decente de lucru și confortul necesar și pe timp de iarnă, atât pentru personal, cât și pentru săteni.
În cadrul Proiectului „Promovarea valorilor europene și euro-atlantice în zonele rurale ale Moldovei”, prin formatorii de opinie, care a fost implementat de CID NATO, am fost selectat ca unul din 10 formatori de opinie cheie din 10 comunități locale din Moldova (Nord, Centru, Sud), participând într-o vizită de studiu în Belgia, ce a cuprins o serie de sesiuni de informare, organizate de instituțiile Uniunii Europene, NATO din Bruxelles și întâlnirea cu reprezentanții APL din Lovendegen, Belgia
— Cum soluționați problemele familiilor defavorizate și persoanelor vârstnice?
— Săptămânal, miercurea și vinerea Cantina socială ,,Sfântul Ioan cel Milostiv”, pe lângă Biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” deservește 35 de persoane vârstnice, social vulnerabile, care beneficiază de un prânz cald. Dotarea bucătăriei cantinei a fost posibilă în cadrul Programului „LEADER AIPA”, GAL „CaleaDropiei” și AO „NICA”. Livrarea prânzului este realizată prin frumoasa colaborare cu asistenții sociali din cadrul primăriei.
— Ce reprezintă cartea de vizită a satului?
— Chiar la intrarea în sat avem Biserica „Acoperimântul Maicii Domnului”, paroh Ioan Novac și Biserica în numele cneazului Alexandru Nevsky, paroh Vitalie Cioruța, care sunt adevărate opere arhitecturale. Avem casa-muzeu „Boris Glavan”, două monumente, parcuri și terenuri de odihnă frumos amenajate, în toate aceste edificii am investit bani, străduință și implicare atât a colectivului primăriei, consilierilor locali, cât și a locuitorilor satului. O mândrie a noastră este echipa de fotbal, manager și antrenor Iurie Conea, care au participat la multe campionate raionale, dar în 2022 prin comisia Federației de Fotbal din R.Moldova, s-a ridicat în devizia „B”, având deja multe jocuri și cu echipe de fotbal din țară. Pentru a întruni condițiile necesare am amenajat un teren de fotbal, cum sunt puține în țară, conform standardelor europene.
— Evenimentele culturale organizate în localitatea DVS, se bucură de apreciere și care sunt devenite tradiționale?
— Festivalul tradițional ce ne-a adus renume în toată țara e Festivalul „GurmaniA”. În acest an va aduna cei mai iscusiți meșteri bucătari din raioanele vecine, România și nu numai. Se bucură de succes și Concursul Internațional de Lectură și Creație, coordonator local Corina Rusu, care de fiecare dată ne bucură cu rezultate frumoase. Recent s-a desfășurat „Gala Laureaților- 2023”, ediția I, în cadrul căreia au fost nominalizați cei mai bravi consăteni și personalități notorii, care promovează imaginea satuluiȚarigrad,
— Cum puteți aprecia rezultatul muncii pe parcursul acestui mandat și care e sursa miraculoasă ce Vă inspiră răbdare și putere de a merge înainte, pentru a atinge noi succese?
— În pofida tuturor greutăților, pot afirma că mi-a reușit, dar mai bine zis: „ne-a reușit”, căci orice idee a avut sorți de izbândă cu susținerea consătenilor mei, colectivului primăriei, agenților economici Moldovatrasgaz, SRL „Global Farmeng International”, SRL „Magistrala Nord”,și consilierilor locali: Anatolie Șevciuc, Sergiu Rusu, Valeriu Jitaru, Nelea Cotoneț, Eudochia Rotaru, Petru Bejan, Vitalie Manea, Vasile Țurcanu, Cristina Vlas, Ion Vacaru, Sergiu Conea, Iurie Pleșca și Valeriu Dobreanschi. Nu în ultimul rând mulțumesc familiei mele. Știu că pot întotdeauna miza pe un sprijin și un cuvânt bun din partea soției, copiilor și celor 5 nepoței, ultima fiind nou-născuta Eva, care ne-a adus multă bucuriei în suflet. Am înțeles că nimic în această lume nu poate să-ți ofere atâta putere și încredere, ca ființele dragi și desigur o echipă minunată de profesioniști. Numai împreună vom putea atinge rezultatele scontate. Mulțumesc din suflet tuturor pentru înțelegere, dragoste necondiționată și încrederea acordată.
— Mulțumesc mult pentru acest dialog și baftă la zidirea frumosului în acest minunat colț de rai și în sufletul oamenilor din Țarigrad!
Pentru conformitate,
Ala BUGAI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *