Condiții pentru persoanele în etate și cele cu nevoi speciale
La 16 aprilie, Emilia Lopatenco, șefa IMSP Centrul de Sănătate Drochia „A. Manziuc”, în paginile PP „Glia Drochiană”, lansa, către oamenii cu suflet mare și generos, un apel de colectare benevolă a unui ajutor financiar necesar pentru reparația ascensorului public din clădirea Policlinicii.
Clădirea Policlinicii a fost dată în exploatare în 1984, iar ascensorul public a funcționat până în 1990. De atunci, persoanele în etate, cele cu dizabilități locomotorii sau cele în curs de reabilitare după intervenții chirurgicale au fost nevoite să urce cele trei etaje ale Policlinicii raionale pe scări, fiind deseori forțate, prin condiția fizică precară, să se oprească la jumătatea drumului ca să-și tragă sufletul. Tocmai din aceste motive, administrația Centrului de sănătate Drochia a lansat un apel către oamenii cu suflet generos, dar și către agenții economici din raion pentru a acumula surse financiare necesare ca ascensorul să fie reparat și pus la dispoziția beneficiarilor. Din păcate, apelul lansat atunci nu a produs un ecou prea puternic și intenția administrației de a acumula finanțele necesare nu a putut fi materializată. Apelul a fost auzit însă, de reprezentanții Autorităților Publice Locale, banii necesari fiind alocați de Consiliul raional Drochia și Primăria orașului, respectiv, 153 000 lei de la Consiliul raional și 50 000 lei – de la Primăria orașului.
Deși, la prima vedere pare o sumă impunătoare, lucrările efectuate nu au inclus doar reparația propriu-zisă, banii adunați fiind utilizați și pentru diagnosticarea tehnică, atestarea și expertiz mecanizmului reabilitat. Astfel, într-un termen-record, Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc” se poate mândri cu un ascensor adaptat standardelor moderne, facilitând astfel accesul persoanelor cu nevoi speciale, a celor cu deficiențe respiratorii, afecțiuni ale cordului și vârstnicilor la serviciile medicilor de familie și a specialiștilor. În scopul facilitării accesului pacienților, dar și pentru a asigura funcționalitatea îndelungată a ascensorului, administrația Centrului de sănătate a desemnat și o persoană responsabilă, special instruită, care va administra întreg procesul.
Astfel, la 28 iulie, a avut loc festivitatea de inaugurare a ascensorului din interiorul clădirii, acesta urmând să funcționeze între etajele I și III, urcarea fiind efectuată lângă cabinetul de radiologie. La eveniment au participat Oxana Grigoriță, secretară, Consiliul raional, Vitalie Postovan, viceprimar de Drochia, medici, asistente medicale, administrația Centrului de sănătate, pacienți. Acest utilaj renovat, deosebit de important pentru o instituție medicală, unde beneficiarii sunt de toate vârstele și cu diverse afecțiuni de sănătate, vine la pachet și cu un set de reguli și instrucțiuni, tocmai pentru ca utilitatea lui să poată servi pacienților un timp cât mai îndelungat. Prima, și, probabil, cea mai importantă regulă, va fi aceea ca ascensorul să fie utilizat preponderent de persoanele vârstnice, de cele cu dizabilități locomotorii, de cele aflate în recuperare după o intervenție chirugicală. Procedând în felul acesta, utilizând corect și exploatând cu grijă ascensorul, putem contribui la prelungirea „vieții” acestui accesoriu deosebit de util, în special celor mai fragili dintre noi. Primele ore de funcționare a ascensorului au demonstrat utilitatea lui și beneficiul pentru beneficiari.
Administrația Centrului de Sănătate „A. Manziuc”, în frunte cu Emilia Lopatenco, dar și pacienții prezenți, au adus sincere cuvinte de recunoștință APL raionale și orășenești pentru implicare în realizarea acestui proiect important pentru pacienți.
La finalul evenimentului slujitorii Bisericii „Sf. Nicolae”, în frunte cu preotul-paroh Vitalie Tanase și coriștii lăcașului, au oficiat un serviciu divin și au sfințit localurile recent date în exploatare.
Emilia Lopatenco, satisfăcută de lucrarea finalizată cu succes, naște alte idei frumoase și poartă în suflet speranța de a le realiza în viitorul apropiat, ca să faciliteze accesul oamenilor, aflați în dificultate.
Marcela VOVC