Contractul colectiv de muncă – în beneficiul anajatului
Contractul colectiv de muncă, încheiat în formă scrisă între salariaţi şi angajator de către reprezentanții acestora, este actul juridic ce reglementează raporturile de muncă şi alte raporturi sociale în unitate.
Contractul individual de muncă este înțelegerea dintre salariat şi angajator, prin care salariatul se obligă să presteze o muncă într-o anumită specialitate, calificare sau funcție, să respecte Regulamentul intern al unității, iar angajatorul se obligă să-i asigure condițiile de muncă prevăzute de actele normative ce conțin norme ale dreptului muncii.
Art.10 alin.2, litera (i) din Codul muncii prevede, că angajatorul este obligat să poarte negocieri colective şi să încheie Contractul colectiv de muncă, furnizând salariaţilor informație completă şi veridică.
În baza aceasta, în instituția noastră a fost semnat Contractul colectiv de Muncă (nivel de unitate) pentru anii 2021-2026, el conține 8 capitole cu anexele corespunzătoare.
Și, dacă mă refer la Capitolul V, „Normarea și plata muncii”, menționez, că aceste condiții se efectuează în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru organizarea muncii angajatorul, de comun acord cu organul sindical, stabilește normele de muncă pentru toți salariaţii. Sarcina didactică stabilită pe 1 septembrie pentru anul în curs de desfășurare, nu se schimbă pe parcursul anului de studii. La repartizarea sarcinii didactice se păstrează volumul ei şi principiul continuității de predare a disciplinelor în clasă.
Părțile, împreună, anual, examinează nivelul valorii de referință pentru calcularea salariului angajaţilor. Iar plata muncii salariaţilor se efectuează în raport cu valoarea de referinţă, grila de salarizare, performanța profesională şi vechimea în muncă.
Formula de calculare a salariului este următoarea:
Clasa de salarizare se înmulțește cu coeficientul corespunzător clasei respective (3,98 este diferit pentru fiecare clasă) apoi se înmulțește cu valoarea de referinţă 2300 lei şi se obţine salariul de bază pentru 18 ore.
Cum se calculează clasa de salarizare?
Clasa de salarizare 56 + 5 clase grad didactic + 6 clase vechimea în muncă = 67, clasa de salarizare. (NOTĂ: grad didactic II – 5 clase, grad didactic I – 10 clase, grad didactic superior – 15 clase.)
Vechimea în muncă:
0-2 ani – clasa I, 2-5 ani – clasa II, 5-10 ani – clasa III, 10-15 ani – clasa IV, 15-20 – clasa V, peste 20 ani – cl.VI)
Clasa de salarizare se stabileşte în raport cu funcția deţinută, nivelul de studii, categoria de calificare, gradul didactic, vechimea în muncă (treapta de salarizare), condiții speciale de activitate, după caz.
Valoarea de referință se reexaminează anual în funcție de condițiile economice din ţară şi de posibilitățile bugetului public naţional, cel puţin la nivel prognozat, conform ratei de inflaţie. Această valoare aprobată anual nu poate fi mai mică decât cuantumul stabilit în anul precedent. Ea se stabileşte în Legea bugetului de stat pentru anul respectiv.
Sporul lunar pentru gradul didactic se plăteşte în corespundere cu anexele prevăzute în lege. Sporul pentru performanță are drept scop stimularea individuală a salariatului de a obține rezultate optime în activitate şi se alocă anual în limită de 10%.
(Acordarea sporului pentru performanță se efectuează în baza fişei de autoevaluare, revizuită de către șefa CM, apoi de către Direcţia instituţiei.)
De sporul cu caracter specific beneficiază fiecare angajat, după caz, în dependenţă de funcţie. Responsabil pentru retribuirea corectă a muncii salariaţilor este angajatorul, iar eliberarea certificatelor de salariu (fluturaşii) este obligatorie.
Stimularea muncii salariaţilor se efectuează de către angajator în conformitate cu Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sistemul bugetar. Salariaţii beneficiază de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate. Salariaţii beneficiază și de premiu anual, proporţional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, în mărime de până la 50% din salariul de bază al angajaţilor.
Contractual individual de muncă este încheiat şi înregistrat în registrul de evidenţă al salariaţilor. El conţine mai multe puncte dintre care mă voi referi la punctul ce ţine de cap – „Salariul”, ce prevede indicarea salariului de bază lunar plus sporurile şi adaosurile cuvenite. Plata salariului se efectuează o dată pe lună, până la data de 15 a lunii următoare, prin transfer bancar.
Contractul poate fi modificat şi completat numai printr-un Acord suplimentar semnat de părţi, ce se anexează la contract şi este parte integrantă a acestuia.
Au parvenit unele modificări în Convenția colectivă la nivel de ramură, pe care le-am introdus printr-un Acord adiţional din noiembrie 2022, în care unele puncte din diverse articole au fost modificate, iar altele – abrogate, în beneficiul salariaţilor.
Salariul este o problemă serioasă şi motivantă pentru pedagog. Sindicatele se străduiesc, an de an, să le soluţioneze, să le aducă în concordanță cu evoluările din economia națională. Datorită negocierilor, care au avut loc în toamna anului 2023, dintre Organizația sindicală şi organele în cauză şi prin implicarea instituţiilor de învăţământ printr-un flashmob, care a avut drept scop sensibilizarea opiniei publice şi a Guvernului RM pentru a urgenta adoptarea Legii împotriva violenței asupra cadrelor didactice şi necesității majorării salariilor, în cele din urmă, s-a ajuns la o majorare a salariilor cu 15%.
Pentru soluționarea problemelor angajatorului astăzi a rămas doar Organizația sindicală, care are drept obiectiv principal apărarea legală a drepturilor în benefiiul angajatului ca să nu rămână nerezolvată nicio problemă obiectivă înaintată de el.
În ultimii ani, sindicatele au reuşit să obțină mai multe facilităţi pentru membrii săi, inclusiv foi pentru tratament sau odihna de vară pentru copiii angajaţilor. În acest sens, sindicatul se preocupă de restabilirea sănătății salariaţilor, de odihna copiilor lor. Ar fi bine, ca statul, angajatorii să se îngrijească mai mult de sănătatea angajaţilor, să aloce mai multe resurse pentru tratamentul sanatorial, deoarece e mai uşor să previi o boală, decât s-o tratezi.
Eugenia BABĂLĂU, președintă, Comitetul
sindical, IP Gimnaziul Pelinia