Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Contractul individual de muncă în instituția de învățământ – Glia Drochiană

Contractul individual de muncă în instituția de învățământ

0

Concepția Contractului individual de muncă este formulată astfel, încât în centrul legislației muncii se află ideea de personalitate a angajatului.

 

Potrivit art.45 din Codul Muncii al RM, Contractul individual de muncă este înțelegerea dintre angajator și salariat, prin care primul se obligă să asigure condiții de muncă, să achite salariul la timp și integral, iar celălalt – să presteze o muncă într-o anumită specialitate, calificare sau funcție.
Prin această concepție este realizată o îmbinare armonioasă a intereselor personale ale fiecărui salariat cu interesele instituției în care lucrează și tot odată se respectă și interesele generale ale întregii societăți.
Din punct de vedere juridic, angajatul este informat despre viitorul loc de muncă prin semnătură, dar din punct de vedere social angajatul este informat despre condițiile de muncă, garanțiile suplimentare. Contractul indvidual de muncă, inclusiv, în IPLT „Mihai Eminescu”, instituția unde activez, are anumite elemente și caracteristici: prestarea muncii, durata CIM, evidența timpului de muncă (inclusiv, pe perioada vacanțelor), plata salariatului, categoria de salarizare, subordonarea salariatului față de angajator.
Un element primordial al Contractului individual de muncă pentru instituțiile de învățământ este durata acestuia. El poate fi încheiat pe o durată nedeterminată sau pe o perioadă determinată. De exemplu: cu pedagogii-pensionari CIM poate fi încheiat pe o perioadă de 2 ani. Însă cel mai important lucru, care trebuie reținut este, că persoanele angajate pe o perioadă determinată au același statut ca și angajații pe perioada nedeterminată.
În Contractului individual de muncă nu se menționează nimic despre zilele de odihnă ale profesorilor, cum se reglementează remunerarea pentru participarea în zilele de odihnă la competiții sau concursuri, deoarece pentru zilele de sâmbătă și odihnă nu sunt prevăzute achitări de salariu. Însă angajatorul emite ordin de restituire a zilelor de odihnă „consumate” la diverse activități și adăugarea lor la concediul anual de odihnă a angajatului.
Conform Codului Muncii, Contractul individual de muncă poate fi modificat, întrerupt, suspendat, prelungit. Încetarea CIM are loc doar cu consultarea preliminară a organului sindical din liceul nostru, dar solicitată în scris de angajator, care argumentează intenția.
La încheierea Contractului individual de muncă anumite condiții prevăzute în contract pot fi negociate astfel încât să reflecte drepturile de muncă ale angajatului.
Sarcina sindicatelor este de a monitoriza respectarea drepturilor legale ale angajaților, dar și efectuarea anumitor propuneri, modificări sau completări la CIM, conform legislației în vigoare.
Ion CHIPRISEAN, președinte, comitetul sindical, IPLT „Mihai Eminescu”

 

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *