Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Copiii mamei Ana – Glia Drochiană
dscn7624
Ana Furtună

La finele lunii septembrie în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei. Misiunea asistentului social este de a asista și sprijini anumite grupuri vulnerabile ale populației: pensionari, persoane în etate care locuiesc singure, persoane cu handicap, refugiați, copii din familii defavorizate, orfani, persoane aflate sub tutelă sau curatelă, șomeri, etc.

Una din persoanele care în aceste zile merită cele mai multe cuvinte de recunoştinţă este şi Ana Furtună, fondatoarea Casei de copii de tip familial “Furtună”, prima în raion şi una din primele în republică. În cei peste 27 de ani de la crearea instituţiei, familia Furtună a educat 25 de copii.

Au trudit împreună cu soţul Petru, se înţelegeau din jumătate de cuvânt, grijile, eforturile, munca fizică — toate le divizau pe potriva puterilor fiecăruia. Ambii au depus o muncă asiduă incomensurabilă, ani în şir în ce priveşte educarea minuţioasă şi inimoasă a copiilor rămaşi fără grija părintească, până când stăpânul casei a plecat subit la cele veşnice. În ultimii 5 ani tot greul muncii educative, a celei de gospodină şi de gospodar concomitent revin pe umerii Anei Furtună, într-o singură persoană. Evident, cu susţinerea şi ajutorul statului, a Direcţiei asistenţă socială şi protecţia familiei. Dar şi a copiilor deveniţi maturi, care au crescut şi şi-au luat zborul în lumea mare, şi-au creat deja familii. Însă continuă să fie foarte ataşaţi de mama Ana, unde le-a trecut copilăria. Din acest considerent, Ana Furtună a decis să-şi reorganizeze imobilul în 5 apartamente, unde să încapă cu traiul, pe lângă ea, şi patru familii tinere.

Profesia de educator este una dificilă, dar nobilă, care necesită un efort considerabil, abilități, profesionalism, căldură umană, de rând cu dragostea față de cel apropiat. Şi mult optimism.

Pentru atitudinea grijulie si dragostea fata de copii, Ana Furtună s-a învrednicit de mai multe menţiuni şi diplome. Însă Ordinul Sfântului Dimitrie l-a primit din partea Patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei şi al întregii Rusii când a participat la manifestările “25 de ani ale Fondului Copiilor”, desfăşurate la Moscova.

Recent, în cadrul sărbătoririi zilelor lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei, Ana Furtună, împreună cu alţi fondatori ai caselor de copii de tip familial din republică, au fost invitaţi la şedinţa solemnă de la ministerul muncii şi protecţiei sociale, unde dânsa s-a învrednicit de o Diplomă de merit şi a primit cadou o maşină automată de spălat.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *