Copil, comunitate, familie
AO CCF Moldova (copil, comunitate, familie) — reprezintă oficial organizaţia Hope and Homes for Children (HHC) din Marea Britanie în Republica Moldova şi contribuie activ la realizarea reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului din Republica Moldova. Interlocutorul nostru este Tudor Golban, şef, Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei Drochia, care ne va relata despre experiența AO CCF în raionul nostru.
— Domnul Golban, la ce nivel se află colaborarea CCF/HHC Moldova cu raionul nostru?
— Iniţial trebuie să spunem, că în februarie 2016 această organizaţie a demarat proiectul „Copiii Moldovei — înţelegem nevoile, dezvoltăm servicii, reformăm sistemul” şi a semnat un Memorandum patrulater cu UNICEF, Ministerul sănătăţii, Ministerul muncii, protecţiei sociale şi familiei. Iar în iulie 2016 a fost semnat un Acord de colaborare şi cu Consiliul raional Drochia.
— Ce prevede acest document?
— Un şir de acţiuni bilaterale, axate pe prevenirea instituţionalizării copiilor din raionul Drochia şi dezvoltarea de servicii de tip familial şi de zi. La etapa de implementare a acordului noi am conlucrat cu CCF/HHC Moldova intens şi fructuos.
— În ce context a fost colaborarea?
— Scopul de bază a fost prevenirea instituţionalizării copiilor cu vârsta sub 7 ani. Astfel, 8 copii din raion au fost susţinuţi să rămână în familiile lor biologice/extinse sau APP, iar pentru ei şi familiile lor a fost oferit direct un sprijin unic financiar, dar şi asistenţă psiho-socială.
— CCF/HHC Moldova desfăşoară şi susţine campania de prevenire a instituţionalizării…
— Da, oferă suport pentru dezvoltarea serviciilor alternative şi pentru consolidarea capacităţilor specialiştilor din domeniu. Astfel, pe teritoriul raionului Drochia a fost desfăşurată Campania Naţională de recrutare a Asistenţilor Parentali Profesionişti cu genericul „Tu te-ai născut în sufletul meu”. Accentul campaniei a fost pus pe crearea de APP-uri specializate (copii cu vârsta sub 3 ani şi copii cu dizabilităţi). Au fost distribuite şi plasate în locuri publice peste 200 de postere.
— Iar ca rezultat?
— Au fost 16 apeluri telefonice primite de la persoanele interesate, 4 solicitanţi APP au participat la şedinţa informativă, 2 solicitanţi APP identificaţi şi evaluaţi împreună cu specialiştii DASPF Drochia au beneficiat de instruire iniţială de 50 de ore. Iar 2 candidaţi au fost aprobaţi în calitate de asistenţi parentali profesionişti şi la moment oferă îngrijiri pentru 5 copii. CCF Moldova s-a implicat direct în susţinerea a două APP cu 3 copii prin oferirea suportului financiar şi material pentru procurarea produselor igienice, alimentare, îmbrăcăminte, încălţăminte, medicamente etc.
— Această organizaţie se îngrijeşte permanent şi de instruirea specialiştilor?
— Desigur, a organizat şedinţă cu asistenţii sociali comunitari din r. Drochia pentru asigurarea mecanismului de prevenire a separării copilului de familie şi mecanismul de referire a cazurilor către CCF Moldova. Şi specialiştii din asistenţa medicală primară au fost instruiţi în asigurarea unui mecanism de prevenire a separării copilului de familie.
— Colaborarea cu CCF Moldova se ridică la o nouă etapă, este în dezvoltare?
— În jumătatea a două a anului 2017 raionul Drochia a fost unul din cele 4 regiuni ale programului „Pilotarea unui nou model de vizite la domiciliu destinat familiilor cu copii până la 3 ani”. El a fost implementat de către 17 asistenţi medicali care vin din 11 centre de sănătate ale raionului.
— Ce scop urmăreşte acest program-pilot?
— Prin vizitele efectuate la domiciliu se urmăreşte scopul de a preveni separarea şi abandonul copiilor de vârsta 0-3 ani. La fel, în acest domeniu a fost instruit şi Centrul de sănătate prietenos tinerilor din Drochia.
— Pe lângă susţinerea informaţională aceste familii mai beneficiază şi de alte forme de ajutoare?
— Evident. În 2017 copiii menţionaţi şi familiile lor, pe lângă suport informaţional, legal, consiliere, documentare, monitorizare, au beneficiat şi de suport material, în sumă totală de 84350 lei. Aceşti bani le-au fost oferiţi direct, prin contracte de donaţii, doar în urma evaluării necesităţilor.
— Colaborarea începută va avea sorţi de izbândă şi anul acesta?
— Sperăm. La 31 ianuarie 2018 CCF/HHC Moldova a semnat un nou Memorandum de colaborare cu Ministerul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, şi îşi exprimă interesul de a prelungi, în următorii 3 ani, colaborarea cu Consiliul raional Drochia, cu scopul de a continua acţiunile începute, menite să contribuie la reformarea şi consolidarea sistemului de protecţie a copilului la nivel local.
A dialogat Valentina CEBOTARI