Coregrafie şi artă la cel mai înalt nivel
A studiat la Colegiul de Arte „N.Botgros” din Soroca, venind aici să-şi împlinească setea de frumos tocmai dintr-unul din satele raionului Râşcani. Tot aici, între pereţii colegiului avea să-şi întâlnească şi marea dragoste, cel care avea să o însoţească şi în locul unde avea să fie repartizată – satul Pelinia, din raionul Drochia, chiar dacă nici unul dintre ei nu mai călcasera niciodată aceste pământuri. Astfel, Pelinia avea să se numească casa celor doi tineri pasionaţi de frumos, de artă – Alexandra şi Victor, iar rezultatele deosebite pe care le obţin aici arată că atunci când pune suflet în ceea ce face, omul ajunge cu adevărat să sfinţească locul.
Alexandra a venit la Pelinia, ca tânără specialistă, cu îndreptare de la Ministerul Educaţiei, iar primul post pe care l-a avut şi care a propulsat-o înainte a fost cel de profesoară de coregrafie la Şcoala de Arte din sat. Tot aici, la Şcoala de Arte, se angajase pe post de profesor de instrumente aerofone şi soţul Alexandrei, astfel, calea acestor doi tineri fiind netezită şi pregătită pentru toate succesele pe care aveau să le obţină. Iar succesele nu au întârziat să apară. Acum, Alexandra rămâne în continuare profesoara de coregrafie, cea care impulsionează tinerii dansatori să muncească, să se dedice, să fie premianţi în aproape toate competiţiile la care participă. Mai mult, Alexandra a decis să formeze câteva grupe de copii şi în satul Sofia, acolo unde erau doritori de a practica dansuri, dar nu era nimeni care să-i ghideze. În felul acesta, tânăra profesoară Alexandra Burlacu, având o nemăsurată dedicaţie şi un talent peste medie, a reuşit să ghideze copiii şi tinerii din aceste două sate învecinate spre succese demne de toată admiraţia. Numai toamna aceasta a adus în palmaresul celor două ansambluri, „Spicuşor” – din satul Pelinia, şi „Ciocârlia” – din satul Sofia, câteva premii şi diplome importante. Vorbim despre locul I pentru toate colectivele de dansatori din Sofia şi Pelinia, la festivalul de dans „Toamna de Aur”, care s-a desfăşurat la Bălţi. Micii dansatori au evoluat cu diferite stiluri de dans: stil liber, stil modern, dansuri ţigăneşti, dansul „Ciuleandra”, precum şi minionii – stil de dans la care au evoluat cei mai mici dintre dansatori. „Festivalul etniilor” a fost un alt eveniment important la care colectivele din aceste două sate învecinate, Sofia şi Pelinia, s-au învrednicit de premii şi diplome. De altfel, tânăra profesoară coregrafă, alături de elevii ei sârguincioşi, a obţinut premii şi diplome fruntaşe chiar şi la festivaluri internaţionale desfăşurate on-line. Astfel, festivalurile de dans din Kiev şi Odesa, la care ansamblurile „Ciocârlia” şi „Spicuşor” au fost prezente on-line, le-au adus acestor tineri pasionaţi de frumos doar locurile I şi II, demonstrând în felul acesta, că nu ai nevoie de condiţii extrem de avantajoase pentru a face artă la nivel de performanţă. De altfel, condiţiile şi toate echipamentele de care au nevoie pentru a evolua şi a face performanţă copiii, împreună cu părinţii şi profesoara, şi le creează singuri. Acolo unde este posibil, conlucrează cu croitori, acolo unde devine prea costisitor, merg şi închiriază costume, le împrumută, fac în fel şi chip ca evoluţia pe scenă să fie una demnă de toată admiraţia.
Până acum, acest lucru le-a reuşit de minune, iar ei sunt încrezători, că se vor învrednici de rezultate, cel puţin la fel de frumoase, şi de acum înainte. Pentru că dispun de tot ce este nevoie pentru a reuşi: perseverenţă, dorinţă de continuă perfecţionare, pasiune nelimitată, toate acestea puse în lumina reflectoarelor de o muncă asiduă.
Marcela VOVC