COVID-19 are mai multe feţe
A traversat hotarul într-o bună zi din martie, dar a rămas stabil pentru mult timp în Moldova, acest COVID-19, obraznic, agresiv, infectocontagios, ce contaminează şi se răspândeşte extreme de rapid. Face ravagii în societate, în colective, între toate categoriile de vârstă ale populaţiei, punând la o grea încercare întregul sistem medical. Interlocutorul nostru este Iurie BABIN, director, Spitalul raional „Nicolae Testemiţanu”, Drochia.
– Domnule director, vă felicităm cu funcţia pe care o deţineţi la moment, fiind „instalat” în acest fotoliu nu demult.
– Mulţumesc.
– Aţi reuşit să observaţi şi să catalogaţi toate neajunsurile prin care trece sistemul medical?
– De observat e mai uşor decât de lichidat. Dar eu, în primul rând, am verificat cum şi în ce condiţii muncesc angajaţii din spital, medici, asistente, infirmiere, personalul auxiliar. Acest COVID ne-a pus pe toţi la grea încercare. De profesionalismul, abilităţile, dedarea, pasiunea şi consacrarea angajaţilor depinde eficienţa luptei cu coronavirusul.
– Există careva premise cam pe când îl putem învinge?
– Nimeni nu ştie şi nimeni nu poate prognoza. Virusul este extrem de viabil, este foarte puţin studiat, iar noi, medicii, ne conformăm recomandărilor specialiştilor (ce se schimbă mai des decât am vrea), numai ca să învingem boala şi complicaţiile ei.
– Adică, în dependenţă de studiile de caz, descoperite şi lansate de savanţi pe plan mondial şi în conformate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii?
– Exact. Protocoalele de tratament nu sunt stabile, ele se schimbă permanent. De ales nu avem. Orice recomandare încercăm să o întroducem cât mai eficient, în interesul pacienţilor.
– Ceva timp mai devreme, o descoperire mondială a fost şocantă: COVID-19 crează microchiaguri în vasele de sânge, fapt ce duce la apariţia diferitor complicaţii, în multe cazuri incompatibile cu viaţa. Acum, tot mai multe voci medicale afirmă că, pe lângă simptomele cunoscute, ştiute, o altă problemă a început a le da bătaie de cap – complicaţiile pe care COVID-19 le lasă în urma sa după ce atacă sistemul nervos central. Aţi observant aceste lucruri la pacienţii drochieni?
– Da, chiagurile nu mai sunt o noutate şi noi am modificat tratamentul, l-am ajustat la acest factor, bolnavilor acum le sunt administrate preparate anticoagulante. Pentru sistemul neurologic, însă, nu avem recomandări, fiindcă la pacienţii drochieni nu am avut cazuri de dereglări neuro.
– Prin ce se explică acest fapt?
– Eu cred, că explicaţia e simplă: la Drochia se tratează pacienţii de o gravitate mică şi medie, cei mai gravi sunt transferaţi la Chişinău sau la Bălţi.
– După ce criterii are loc spitalizarea bolnavilor de COVID-19?
– Procedura e simplă: medicina primară, şefă Emilia Lopotenco, are grijă de pacienţii ce sunt în autoizolare sau se tratează la domiciliu. În cazurile grave este solicitată ambulanţa şi pacienţii sunt spitalizaţi prin Secţia de internare. Vreau să menţionez, că persoanele cu vârsta 63+, femeile gravide şi copiii, în mod obligatoriu, sunt spitalizaţi, indiferent de gravitatea bolii.
– Paturi şi locuri special amenajate există în număr suficient?
– Se îngrijorează locuitorii raionului? Permanent am avut ceva rezervă. În secţia unde se menţin suspecţii până vin testele de laborator şi în Secţia de boli contagioase avem 40 de paturi. Mai sunt încă 5 locuri în Secţia de terapie intensivă. Deci, din totalul de 45 de locuri ocpuate sunt diferit: când 33, 39 sau 41.
– Tratmentul este de durată?
– Diferit, de la o săptămână până la o lună, în dependenţă de gravitate.
– Când pacientul este gata pentru externare?
– Apreciem după starea generală, dar şi conform testului de laborator, dacă el este NEGATIV.
– Dar câte teste faceţi?
– Al doilea test se face după ce bolnavul stă în carantină şi autoizolare două săptămâni. Şi dacă este tot negativ, atunci persoana este considerată sănătoasă.
– Şi liberă?
– Şi liberă.
– Câte cadre medicale, până la moment, au fost infectate cu COVID-19?
– Cadrele medicale se infectează pe două căi: la locul de muncă şi în afara lui, adică în familie, în public, în contact cu alte persoane. Pe toată perioada de luptă împotriva coronavirusului în Spitalul raional Drochia s-au infectat 16 persoane, pe când pe raionul Drochia această cifră ajunge la 65. Aici trebuie să ţinem cont de faptul, că o jumătate din ele sunt „de import”, adică locuitori din satele Sofia, Pelinia, Moara de Piatră etc., care au un job în instituţiile medicale din mun. Bălţi, unde rata de infectare este mai mare.
– Testarea la coronavirus o poate face cine vrea şi când doreşte?
– Nu e chiar aşa. Medicii decid cine are nevoie de testare şi o indică persoanei suspecte. Aceste teste sunt fără plată. Însă dacă persoana are nevoie personal, se poate adresa la laboratoarele private, contra plată. Recent, Poliţa de asigurări a fost suplinită cu noi modificări, una fiind ca tratamentul de ambulator sâ fie, la fel, asigurat.
– Cu echipament medical de protecţie şi de siguranţă sunteţi asiguraţi?
– Avem, dar pe parcurs mai achiziţionăm. Şi suntem foarte bucuroşi şi recunoscători pentru orice donaţie ori susţinere.
– Principala problemă a bolnavilor este cea respiratorie?
– Pe lângă celelalte, nu mai puţin importante, aceasta este una prioritară. Pacientul are nevoie de mult oxigen de calitate. Ne-au fost promise două concentratoare de oxigen, pe lângă cele patru pe care le avem. Acum mai instalăm şi o linie de oxigenare, ce va eficientiza procesul de asigurare cu oxigen de calitate a bolnavilor.
– Mai aveţi şi alte noutăţi în plan de reorganizare, eficientizare?
– Avem. Suntem în proces de pregătire a Secţiei de terapie intensivă direct în Secţia de boli contagioase, ca să fie împreună, alături şi mai comod. Până acum paturile de COVID se aflau în secţia generală a spitalului de terapie intensivă.
A dialogat
Valentina CEBOTARI