COVID-ul nu a dispărut, el e încă foarte activ
În perioada de după 8 Martie, COVID-19 a atins culmi necunoscute în R. Moldova. În fiecare zi, cu neliniște și cu teamă, așteptăm ora când se transmite statistica tristă, iar cifrele cunosc o ascendență permanentă, atât la îmbolnăviri și decese, dar, logic, și la casurile de recuperare. Toată societatea are o singură temă de discuție: autoritățile – de organizare a procesului de tratament și prevenire a răspândirii, cetățenii – de respectare a sfaturilor și îndemnurilor epidemiologilor, a medicilor, a specialiștilor. Însă, cu mare părere de rău, mai sunt persoane, care încă nu cred în existența virusului. O avem ca interlocutoare pe Galina CHIRIACOV, șefă, Secția Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican „Toma Ciorbă” din Chișinău.
– Doamna Galina, a trecut mai mult de un an de luptă cu virusul ucigaș. Ce s-a schimbat?
– As menționa două momente prioritare: răspândirea de neiertat a infecției și dispariția fricii în fața virusului.
– Adică deja oamenii nu se mai tem?
– Dacă înainte le era frică să recunoască că au fost bolnavi sau infectați cu coronavirus, în prezent, când aproape fiecare familie, organizație sau colectiv a trecut prin experiența COVID-lui, mai avem o bună parte din cetățeni, care a devenit indiferentă față de propria sănătate. Nici restricțiile nu-și au efectul, lumea chiar nu ascultă și nu respectă.
– Eu cunosc persoane, nu puține, care se tem de virus până la situație de panică.
– Da, dar numai ele nu vor salva situația. Este nevoie, ca întreaga societate să-și dorească acest lucru. Să fie respectate restricțiile, ele sunt pentru oameni. Procesul educativ a fost organizat on-line întru protejarea sănătății copiilor și reducerea riscului de îmbolnăvire, dar părinții lor se organizează și ies pe piață la proteste. Unde este logica?
– Medicii cum rezistă?
– Rezistăm, că nu avem de ales. În această perioadă o bună parte dintre noi a trecut prin școala infecției cu coronavirus, unii mai ușor, alții – mai complicat. A fost și este o lecție dură, dar și profesională, în același timp. Deși noi, anume colectivul nostru, „lucrează cu virușii” la general, cunoaștem foarte bine toate subtilitățile, însă COVID a venit ca un uragan și este nevoie „din mers” să învățăm multe lucruri noi. Și să-i învățăm și pe pacienți.
– Bolnavi mulți, personalul la limită…
– Eu le spun prietenilor mei: vouă vă este greu să stați acasă, în izolare, dar veniți în vizită la spital. Faceți voluntariat și o să vă treacă de urât. În afară de studenții de la medicină, nimeni nu a venit. Dar este nevoie de personal medical, de psihologi…
– Nu este un secret pentru nimeni, în Moldova se răspândește foarte repede tulpina britanică, pe care nu am așteptat-o. Cum credeți, este mai gravă ca actuala?
– Oricare este gravă, deoarece virusul încă este necunoscut, nu este studiat și posedă un spectru foate larg de ramificații, mutații, consecințe și înaintează atât de rapid, că savanții nu reușesc să-i calce pe urme. Numai a fost prins firul unei noi descoperiri, că el mutează și își schimbă comportamentul și agresivitatea. Nu cred că tulpina britanică provoacă forme mai grave. Însă ea „întinerește” boala.
– Vă referiți la faptul, că această tulpină atacă pături tot mai tinere de cetățeni, poate și copii?
– Exact. Dacă până acuma se considera, că cel mai mult sunt expuse persoanele în vârstă, cu comorbidități, forma britanică a coronavirusului „a coborât planca”. Și acum avem pacienți tineri și foarte tineri. Se îmbolnăvesc, deja cu simptome, și copiii, chiar de la vârstă fragedă.
– Și toate aceste lucruri la ce ne îndeamnă?
– Uitați-vă ce se întâmplă acum în India. Și la noi statistica nu este tocmai bună, suntem pe locuri de frunte în lume la decese. Deci, să fim precauți și vigilenți. Înțelegem, că lumea a obosit, nu se poate veșnic afla în izolare și carantină, medicii sunt la limită. Câți colegi din lumea medicală am pierdut într-un an – peste o sută. Dar de cât timp este nevoie pentru a pregăti cadre noi?
– Ca la front, pe câmpul de luptă.
– Acesta și este un front pe care luptăm cu un inamic invizibil, ce atacă pe ascuns, pe neștiute și neobservate. Iar când ne trezim, boala ori a înaintat, ori a depășit orice limită și medicii sunt neputincioși în fața ei, nu mai pot să facă nimic. Nu cereți de la noi imposibilul, totul este în mâinile DVS: protejare maximă și adresare la timp la medic.
– Ce categorii de decese mai des sunt provocate de COVID?
– Nu COVID-ul provoacă, oamenii pierd lupta în urma consecințelor covidice. Mai frecvent, pnemoniile și tromboza bruscă.
– Doamna Galina, specialiștii afirmă, că acest val crescut vertiginos de îmbolnăviri din martie-aprilie a fost rezultatul sărbătorii de 8 Martie. Așa credeți și DVS?
– Concluziile spre asta ne duc și ne fac să credem, că așa este. Cu toate că acum, în a doua parte a lunii aprilie, cifrele au mers în descreștere. Acest fapt este condiționat de procesul de vaccinare și de faptul, că persoanele care au trecut prin COVID posedă anticorpi. În rezultat, mulți cetățeni au devenit imuni la această infecție. Dar asta nu trebuie să ne liniștească, nu e cazul să pierdem vigilența. Cetățenii noștri nu sunt atât de disciplinați, cum ne-am dori, mai repede, aș zice, sunt nepăsători, indiferenți, pasivi. Chiar și aflându-se în secția noastră de Terapie Intensivă, unde noi, medicii, tot personalul medical depunem eforturi colosale să-i scoatem din ghiarele morții, se întâlnesc pacienți care, în loc să ne ajute, lasă mâinile în jos, le este indiferentă propria viață. Și nu din cei de vârstă înaintată.
– Psihicul bolnavilor de COVID tot are de suferit. Suntem în toiul sărbătorilor de Paște. Ce le-ați recomanda locuitorilor raionului Drochia, că, până la urmă, virusul nu alege regiunile.
– Sărbătorile pascale sunt foarte dorite și aștepate, ele poartă în sine frumoase tradiții. Dar, nici pentru o clipă nu trebuie să uităm, că de-asupra capului nostru stă COVID-ul. Și dacă nu vom respecta, se poate întâmpla ca la viitoarele sărbători, că ele vor mai fi, să rămânem cu un număr mai redus de rude. Nimeni nu este asigurat, situații sunt foarte și foarte diverse, ce atrag după sine și final diferit. Dar sistemul medical din țară cât poate rezista? De aceea îndemn oamenii să fie conștienți, că tot ce vă spunem și vă atenționăm este luat din practica noastră, nu inventăm nimic. Doar respectarea restricțiilor, a normelor sanitare, a cerințelor epidemiologilor ne pot proteja de riscuri. Țineți aproape și copiii, pentru ei la fel este pericol mare. La cimitire nu mergeți, ca anterior, cu bucate și băuturi sau în grupuri. Este mare aria de răspândire a virusului, protejați-vă. În caz contrar, după Paștele Blajinilor va fi groaznic. Nu exagerez, este realitatea în care trăim azi.
– Vă mulțumim pentru amabiitatea cu care ați acceptat această conversație și vă dorim și DVS sănătate, că azi toți avem nevoie stringentă de ea.
– Mulțumim. Acum toată societatea are nevoie de sănătate, iar noi, medicii, stăm la straja ei. Sărbători pascale fericite tuturor!
A dialogat
Valentina CEBOTARI