Criza energetică în Moldova: Ce provocări ne așteaptă în această iarnă?
Criza energetică din Republica Moldova nu este un fenomen nou; originile sale datează încă din 2021, odată cu încetarea acordului cu Rusia pentru furnizarea de gaze naturale (2016-2021). După finalizarea acestui acord, prețurile la gaze și energie electrică au crescut semnificativ, având în vedere că o mare parte din energia electrică a țării este produsă în regiunea transnistreană pe baza gazelor importate.
Problemele au escaladat în mai 2022, când livrările de gaze din Rusia au fost reduse, diminuând aprovizionarea Moldovei cu o treime. În același timp, o altă criză provocată de Rusia lua amploare, pe măsură ce sute de mii de refugiați ucraineni fugind de război se îndreptau către Moldova. Această combinație de crize a generat o inflație record de 28,57% în 2022, cu un impact semnificativ asupra populației. Acum, se anticipează suspendarea tranzitului de gaze rusești către raioanele de pe malul stâng al Nistrului. În asemenea situație, această regiune, obișnuită cu tarife artificial reduse la energie în baza acumulării de datorii externe, va fi cea mai grav afectată. Cu toate acestea, criza nu poate fi atribuită nici guvernului ucrainean, care, în ciuda războiului cu Rusia, permite tranzitul gazelor rusești către Republica Moldova, și nici guvernului moldovean, care depune eforturi constante pentru a identifica soluții.La People in Need, suntem profund preocupați de impactul acestor evenimente și de o posibilă nouă criză, care ar afecta populația vulnerabilă. Totodată, în fața dificultăților, Moldova a demonstrat deja o capacitate remarcabilă de mobilizare. Sprijinind poporul moldovean încă de la începutul crizei energetice, am fost martorii solidarității, prieteniei, camaraderiei, rezilienței și creșterii capacităților de răspuns.
Anul acesta, am reușit să aducem zâmbete pe chipurile a circa 900 de copii, oferindu-le vouchere pentru îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă. Această inițiativă a fost dedicată copiilor care merg la școală, fie că sunt refugiați din Ucraina, fie din familii social vulnerabile din Moldova.
Elevii și profesorii Liceului Teoretic „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga se bucură acum de condiții îmbunătățite de studiu, inclusiv, datorită sprijinului oferit de People in Need Moldova.
Liceul Teoretic „Matei Basarab” din capitală a beneficiat de soluții sustenabile pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Lucrările de eficientizare energetică au prevăzut desfășurarea unui audit energetic și izolarea termică a clădirii, instalarea corpurilor moderne de iluminat și schimbarea ferestrelor. Valoarea totală a investițiilor a depășit 4 milioane de lei.
Pentru a contribui la bunăstarea psiho-emoțională a copiilor refugiați din Ucraina, precum și a celor moldoveni din familii social-vulnerabile, People in Need Moldova a lansat un program de asigurare a copiilor cu prânzuri școlare gratuite.Astfel, peste 220 de elevi de la cinci școli din țară beneficiază de o masă caldă la cantina școlii.
Unul din pilonii activității People in Need este ajutorul oferit populației afectate de crize care necesită răspuns imediat și recuperare pe termen lung. Astfel, în contextul fluxului de refugiați suntem parteneri în cadrul proiectului PLACE.
Echipele mobile inițiate cu suportul nostru oferă sprijin direct copiilor și tinerilor cu dizabilități din Briceni, chiar la domiciliu. Serviciile medicale și sociale gratuite sunt disponibile prin intermediul acestor echipe, formate cu sprijinul unui proiect implementat cu finanțare din partea Uniunii Europene.
Prin intermediul proiectului COMM.Unity Planning, People in Need Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Republicii Cehe, contribuie la dezvoltarea serviciilor sociale din Moldova, în colaborare cu autoritățile publice locale.
People in Need Moldova și Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” au semnat un acord de contribuție pentru susținerea integrării socio-economice a persoanelor cu dizabilități și a refugiaților din Ucraina.
Din 2023, de când am lansat programul de abilitare socio-economică a refugiaților ucraineni și a moldovenilor din familii vulnerabile, am reușit să facilităm încadrarea în câmpul muncii a 200 de persoane din nordul țării.
People in Need contribuie la dezvoltarea sectorului de lapte din Republica Moldova, prin intermediul proiectului MILK. Scopul proiectului este de a ajuta micii fermieri, care sunt piatra de temelie a acestui sector în țara noastră.
Guillermo Llinás
Director de Țară al organizației People in Need