Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Cu grijă față de sănătatea salariaților – Glia Drochiană

Cu grijă față de sănătatea salariaților

0

Viața fiecăruia dintre noi este marcată de anumiți pedagogi, de care am fost călăuziți, care ne-au îndrumat, ne-au încurajat, ne-au inspirat și ne-au condus spre culmile succesului. Anume pedagogii joacă un rol deosebit în procesul de asigurare a succesului la educație, ei își asumă răspunderea pentru prosperarea Țării, care, la rândul ei, este generată și de sănătatea lor, a dascălilor.

Un rol deosebit la întărirea sănătății angajaților din educație îl are sistemul balnear. Chiar dacă, comparativ cu timpurile sovietice, numărul sanatoriilor în țară este mai mic, sistemul balneosanatorial are destule mijloace pentru a alinia o politică competentă în sfera păstrării și întremării sănătății populației. Deci trebuie să ne învățăm a restabili sănătatea salariaților, să ne ocupăm mai profund de profilaxia bolilor. Pentru aceasta nu este neapărată nevoie ca toți să plece la sud, în țări exotice, peste mări și țări. Sănătatea noastră poate fi întremată și în sanatoriile Republicii Moldova.
Anume din acest unghi de vedere, Biroul Executiv (BE) al Consiliului raional (CR) Drochia al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), la ședința din 17 iunie curent, a decis ca, o parte din economiile create în anii precedenți, să se utilizeze la procurarea foilor balneare. Pentru aceasta, președintelui CR al sindicatului i s-a cerut să încheie un contract cu sanatoriul „Codru” din s. Hârjăuca, r. Călărași. De fapt, în anul curent, sindicatul educației din raion deja al doilea an consecutiv procură bilete sanatoriale, cu un program restrâns de 13-14 zile, la sanatoriul „Codru”. Dacă în anul trecut s-au alocat circa 100 mii lei și au fost procurate 16 foi balneare, în anul curent, fiind alocați peste 200 mii lei, își vor întrema sănătatea 27 de angajați. Pentru a fi cât mai convingători, mai comparați încă două cifre. În anul precedent, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a alocat sindicatului învățământului din Drochia 18 foi, iar pentru anul în curs se preconizează 15 foi.
Conform deciziei BE, foile balneare, procurate de sindicat, se acordă, în primul rând, colectivelor mici, școlilor primare, gimnaziilor cu deficit de buget, grădinițelor, care de zeci de ani n-au primit nici o foaie balneară. Nespus de mult s-au bucurat angajații școlii primare din s. Pervomaisc, când li s-a anunțat că li s-au repartizat 2 foi la sanatoriul „Codru”. Iar președintele comitetului sindical dna Cojocaru Lilia s-a exprimat chiar că ultima foaie sanatorială repartizată de Casa Națională a fost în 1985 din secolul trecut.
În instituțiile balneare, întremarea sănătății pe foile balneare procurate de sindicat nu se deosebește prin nimic de cea ce se acordă persoanelor care prezintă foi balneare repartizate de CNAS. La sosire în sanatoriu, pacienții trebuie să prezinte cartea sanatorială (forma 072-e). Angajații instituției balneare au aceeași atitudine grijulie, pe care o acordă și celorlalți pacienți. Sunt primitori, binevoitori, îi întâmpină cu zâmbetul larg, îmbietor, cu brațele larg deschise. În sanatoriile din republică componența medicală a fost tot timpul destul de puternică. Zilnic persoanele primesc minimum câte 3 proceduri fiecare. Pe parcursul a 13-14 zile se respectă cursul de lecuire standard de 10 proceduri.
Anul acesta drochienii la sanatoriul „Codru” își vor întrema sănătatea în 3 ture. Conform deciziei BE, la repartiția foilor balneare, procurate de sindicat, se ține cont de mai mulți factori, și anume: dacă anul trecut colectivului i s-a repartizat foaie balneară și n-a utilizat-o, se mai face o încercare de a se repartza o foaie balneară; dacă colectivului i s-a repartizat foaie sanatorială de CNAS și n-a fost folosită, evident, în acest colectiv foaie balneară din partea sindicatului nu putem aloca. Ne străduim să nu alocăm foi balneare în unele și aceleași colective: să cuprindem cu foi de întremare a sănătății câți mai mulți angajați din cât mai multe colective.
Cunosc multe persoane, care, întorcându-se de peste mări și țări, își bronează locuri pentru întremarea sănătății pentru anii viitori. Dar ce pot face persoanele cu un venit mediu sau cu un venit mai mic decât mediu? Pentru acestea trebuie să extindem serviciile balneare din țară, să le facem cât mai accesibile. Și aici un rol deosebit îl au sindicatele. Trebuie să revenim la principiul: cel mai bun pentru sănătate este profilaxia bolii. Statul, angajatorii mai mult să se îngrijească de sănătatea angajaților, să aloce mai multe resurse pentru lecuirea sanatorială. A venit timpul să încetățenim și mai pregnant simțul protecției sociale, să le restituim bucuria de a se întrema într-un sanatoriu.
Dumitru ENI, președintele CR Drochia al FSEȘ

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *