Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Cu oameni harnici le reuşeşti pe toate – Glia Drochiană

Cu oameni harnici le reuşeşti pe toate

0

Combainerul Anatolie COȘCIUC și combina sa John Deere

Recoltarea culturilor cerealiere anul acesta s-a desfăşurat în condiţii puţin cam dificile, ploile frecvente întrerupeau procesul agricol. Însă oamenii harnici, care ştiu să preţuiască nu doar munca depusă, dar şi preţul real al pâinii, au făcut tot posibilul să vadă roada de boabe depozitată la timp.

Anul curent, în gospodăria agricolă „Mihailena-agro”  din Mândâc grâul a ocupat 750 hectare. Proba la recoltare a fost făcută la 3 iulie, însă strânsul în masă mai sigur a început la 5 iulie. Şi în 10 zile, deşi cu anumite pauze din cauza ploilor, dar cu ajutorul Domnului, a fost finisat. Angajaţii sunt oameni harnici, verificaţi în mai multe campanii agricole, rezistenţi şi ingenioşi, cu ei se reuşește realizarea a tot ce este planificat. Administrația se mândrește cu astfel de angajaţi.
Este vorba de combainerii Serghei Chistruga şi Andrian Novac, de şoferii la transportarea boabele Anatolie Chilaru, Vasile Golban, Leonid Lisnic. Lor le-a fost încredinţată tehnică modernă, care, racordată la străduinţa băieţilor, face minuni de vitejie. Astfel de lucrători constituie nucleul întreprinderii, toate lucrările agricole mecanizate ei le îndeplinesc bine, calitativ și la timp.
— Dar și angajaţii la munca manuală sunt conștiincioși, – ne spune Tudor CHELARI, director, SRL „Mihailena-agro”. – Acum, la recoltare, au fost create echipe de agricultori, care munceau, uneori şi în două schimburi, pe făţare. Grâul adus trebuia sortat, ales, depozitat, lucrări efectuate mai puțin mecanizat, – mai menționă directorul.
Conducerea  gospodăriei are grijă de crearea condiţiilor maxime pentru munca spornică a angajaţilor. Tradiţional, la fiecare campanie de recoltare, cu bucate calde pregătite de bucătari locali, sunt hrăniți atât mecanizatorii antrenaţi la recoltare în câmp, şoferii ce transportă grâul, alţi specialişti, cât şi lucrătorii de la făţare. În medie anul acesta zilnic erau hrăniți câte 35-40 de persoane.
Roada medie se arată nu rea – câte 3,8-4 tone la hectar. Ce e drept, agricultorii au aşteptat mai mult, dar atât a fost să fie. Strânsul grâului a fost încheiat mai întâi la Cotova. Acolo, dacă primăvara au mai căzut ploi, roada e mai bună, iar la Mândâc culturile au suferit de secetă şi, respectiv, roada e mai compromisă. Însă, cu toate acestea, cotaşii primesc cantitatea de grâu stipulată în contractele încheiate cu ei. La Cotova a început deja furnizarea grâului la cote, la Mândâc, deoarece făţarea e încă ocupată, acest lucru va fi făcut spre sfârşitul săptămânii. Pentru anul curent în contractele cu cotaşii este stipulat un punct nou: cine nu are nevoie de grâu poate ridica echivalentul lui în bani. Doritori sunt mulţişori: cei cărora le-au decedat părinţii şi ei locuiesc departe, sau bătrânii din sat, care nu au nevoie de toată producţia de pe două sau trei cote aflate la evidență etc.
Grâul recoltat este separat pe categorii: cantitatea necesară pentru cotaşi, la seminţe pentru roada anului viitor şi pentru realizare. Acesta din urmă este depozitat în aşteptarea variantelor mai convenabile, căci preţul ce li se propune acum este unul prea mic. Cu 2,50-2,55 lei pentru un kg de producţie nimeni nu acoperă investiţiile şi cheltuielile suportate. Respectiv, agricultura continuă să fie în dizgraţie – muncă – grea şi minuţioasă, iar preţul – unul în derâdere faţă de agricultori.

Valentina CEBOTARI
Foto Nelly CIOBANU

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *