,,Cultura – cununa de aur a societății!”
Stabilită prin lege, din 2010, în Republica Moldova Ziua Națională a Culturii este sărbătorită pe 15 ianuarie, în ziua de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu.
Un eveniment frumos cu ocazia Zilei Naționale a Culturii a fost organizat de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, șefă Cristina ȚURCANU, împreună cu Administrația publică raională, președinte Alexei Vasilean, vicepreședinte Iurie Ostavciuc. Ziua în care este omagiat Mihai Eminescu este un prilej oportun pentru a reflecta asupra moștenirii noastre culturale, dar și asupra responsabilității de a păstra și transmite această moștenire mai departe.
La evenimentul din 15 ianuarie 2021 au participat reprezentanți și manageri de la instituțiile culturale din raionul Drochia. Alexei Vasilean a felicitat oamenii de cultură din raionul Drochia, care își dedică viața, capacitățile și timpul liber întru promovarea și dezvoltarea valorilor culturale.
Cristina Țurcanu a menționat, că, în pofida problemelor dificile ale anului 2020, cele mai serioase fiind cele din sănătate, cauzate de noul coronavirus, cultura a fost viabilă și a activat în toți parametrii, cu toate eforturile, în toate direcțiile. Deși au fost întroduse restricții de mai multe ori, totuși, activitățile planificate s-au desfășurat, dar cu respectarea normelor epidemiologice și în mod on-line. Au fost organizate mai multe festivaluri și concursuri, colectivele drochiene au participat la cele naționale, acumulând noi trofee și locuri prestigioase. Un cuvânt aparte a meritat Ansamblul de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pânzaru, care, în cinci luni de activitate, au reușit să demonstreze o pregătire serioasă, dragoste de ceea ce fac și o predilecție deosebită față de folclorul nostru autohton. Au participat la mai multe festivaluri din ajunul sărbătorilor de iarnă și au ocupat locul doi la Concursul republican „Colindatul în ceată bărbătească”. În rezultat, la finele anului acestui colectiv i-a fost atribuitt onorificul titlu de „Colectiv-model”.
Astfel de exemple de activitate cu drag de profesie, de oameni și de moștenirea culturală sunt multe, atât în oraș, cât și în satele raionului.
Un lucru important a fost implementarea Proiectului „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”, ce a coincis, din nefericire, cu epidemia de COVID-19. Însă acest fapt nu i-a reținut pe cei 11 membri ai echipei de împlementare, în frunte cu Cristina Țurcanu. După mai multe deplasări în toate localitățile, a urmat munca asiduă asupra unui volum de materiale de tot genul, adunate cu scrupulozitate și minuțiozitate deosebită, iar la finele anului precedent a fost prezentată toată gama de realizări, succese și atribute, ce au rezultat de pe urma implementării proiectului respectiv: cărți pentru fiecare localitate, multe obiecte cu logo-ul special, „Almanahul”, ce a inserat tot materialul selectat, suvenire-magnet, CD-uri cu imprimarea pieselor muzicale, adunate de la locuitori prin satele raionului etc.
Cristina Țurcanu a specificat susținerea nu doar morală, dar și financiară din partea Consiliului raional Drochia și a adresat cuvinte de recunoștință nu doar președintelui Alexei Vasilean, vicepreședintelui Iurie Ostavciuc, dar și consilierilor raionali pentru faptul, că au manifestat o grijă sporită față de cultura raionului și au decis alocarea mai multor resurse financiare: aproape un milion de lei pentru reparația și amenajarea Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă și a Galeriei de Artă, peste 92 de mii de lei – pentru sistemul de ventilare a Bibliotecii publice raionale „Iulian Filip”, peste 110 mii lei pentru procurarea unui set de aparataj performant pentru Casa raională de cultură, 120 de mii de lei pentru reparația birourilor și a sălilor de repetiții ale Centrului cultural pentru Tineret, pentru contribuția substanțială la proiectul deja menționat.
În contextul celor spuse și cu prilejul celor două sărbători de însemnătate națională un grup de lucrători ai culturii, dar și Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport au fost nominalizați cu Titlul onorific de „Om al Anului 2020”. Reprezentanți din domeniul culturii au fost premiați atât din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Consiliului raional Drochia, cât și din partea Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport cu diplome de onoare și titluri onorifice, cu diplome de merit, diplome de gratitudine etc. în semn de recunoștință și apreciere pentru munca prodigioasă, activism civic, înalt profesionalism, contribuție notorie în promovarea valorilor autentice și patrimoniului cultural al raionului Drochia, implementarea cu succes a proiectelor culturale cu relevant impact social și cu prilejul sărbătorii profesionale „Ziua Națională a Culturii”.
Promovând valorile culturale, încercând să miște lucrurile înainte, angajații acestei ramuri sunt făuritori de frumos și transformă Cultura într-o cunună de aur a societății.
La finalul evenimentului cultural, demnitarii au felicitat repetat reprezentanții din domeniul culturii și le-au urat sincere urări de bine şi de sănătate cu ocazia sărbătorilor naționale, dar și noi realizări în anul ce ne-a trecut pragul. Apoi gazdele au invitat oaspeții la un tort de sărbătoare, ornat cu elemente naționale comestibile.
Valentina CEBOTARI