Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Cultura îşi pierde statutul de „cenuşăreasă” – Glia Drochiană

Cultura îşi pierde statutul de „cenuşăreasă”

0

Mihai SPĂTARU

O localitate fără cultură este sumbră, tristă şi fără valori naţionale, moştenite de la străbuni.

Satul Şuri, în ultimul timp, şi-a sporit activităţile culturale. Tot mai frecvent se face auzit numele localităţii pe la festivalurile ori evenimentele culturale raionale. Deşi Casa de cultură sătească, construită în 1960, este într-o stare avariată, ea oricum activează – patru odăi într-o anexă sunt adecvate pentru a desfăşura repetiţii. Şi Ansamblul folcloric „Vatra”, conducătoare artistică Veronica Grădinaru, care are statut de colectiv-model, dar şi Colectivul dramatic „Flacăra”, conducătoare Lilia Chetraru, scot în evidenţă talente autentice din sat, valorifică folclorul popular şi-l prezintă spectatorilor dornici de frumos.

Mihai SPĂTARU
Mihai SPĂTARU

Mihai Spătaru, directorul Casei de cultură din localitate, acum peste 45 de ani, şi-a început activitatea în calitate de conducător artistic, iar din 1984 a preluat conducerea instituţiei, funcţie pe care o deţine până în prezent. Între timp Mihai Spătaru a devenit un trompetist de forţă şi, evident, este invitat să cânte în diverse colective artistice: mai devreme – în Ansamblul vocal-instrumental „Raduga”, în Taraful de muzică populară, în Corul oamenilor de cultură, toate formaţii raionale. Apoi a făcut parte din Formaţia „Art-Soiuz”, Ansamblul vocal-instrumental „Noi”, în prezent cântă în Fanfara raională „Trompetele argintii”, în Taraful Casei de cultură, Corul oamenilor de cultură, Ansamblul de bărbaţi de la Casa centrală de cultură.
Când Casa de cultură din sat avea activităţi desfăşurate, doritorii amatori au dat naştere la o fanfară, participau activ în Ansamblul folcloric „Bordeiaşul”, mulţi din solişti au devenit interpreţi cunoscuţi, ca: Mihai Grosu, Claudia Chistol, Zinaida Donu, Veaceslav Lupaşcu, fraţii Viorel şi Serghei Sârbu şi alţii. În palmaresul edificiului îşi ocupă locul de cinste mai multe diplome de apreciere a activităţii directorului şi artiştilor amatori din Şuri la diverse evenimente culturale şi jubiliare.
Artiştii amatori din Şuri, Mihai Spătaru au o colaborare eficientă, un schimb cultural cu cei din satul Pelinia, în care sunt implicate şi bibliotecile, și muzeul. Deseori fac schimb de programe, se întâlnesc la sărbători şi evenimente culturale, se susţin şi evoluează în comun.
Administraţia publică Șuri, primarul Petru Turculeţ, consilierii şureni depun eforturi pentru a scoate cultura din statutul de „cenuşăreasă”. Din bugetul local a fost procurat echipament muzical, artistele din Ansamblul „Vatra” au intrat în posesia unor costume populare autentice de toată frumuseţea, procurate din bugetul local. Primarul, de fiecare dată, are grijă să organizeze plecarea artiştilor pentru participare la evenimentele culturale organizate în raion sau în alte localităţi.
Mihai Spătaru este un om ambiţios, munceşte în domeniul culturii de peste 45 de ani. Au fost perioade diferite, mai grele şi mai uşoare, mai complicate şi mai deosebite. În ansamblu, dânsul dezvoltă o activitate fructuoasă şi la nivel de raion, este participant activ în mai multe colective artistice raionale, unde se face artă frumoasă doar cu aportul mai multor forțe artistice. Trompeta lui Mihai Spătaru a fost şi rămâne a fi admirată de iubitorii de muzică popular. Mânuită virtuos, ea alină auzul participanţilor la diferite evenimente culturale şi mângâie sufletul celor ce iubesc muzica instrumentală.
Rodica LOZOVANU,
şefă-interimară,
Secţia cultură Drochia

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *