Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpeditor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/gliadroc/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Cultura raionului a intrat într-o nouă ascensiune – Glia Drochiană

Cultura raionului a intrat într-o nouă ascensiune

0

Probabil, cititorii PP „Glia Drochiană” au observat, în ultimul timp, că în raion se desfăşoară tot mai multe evenimente culturale. Mai diverse, mai interesante, mai picante… Interlocutorul nostru este Petru Ababei, şef, Secţia cultură Drochia.

Distribuie Știrea

Petru Ababei, şef, Secţia cultură Drochia

Petru Ababei, şef, Secţia cultură Drochia
Petru Ababei, şef, Secţia cultură Drochia

Probabil, cititorii PP „Glia Drochiană” au observat, în ultimul timp, că în raion se desfăşoară tot mai multe evenimente culturale. Mai diverse, mai interesante, mai picante… Interlocutorul nostru este Petru Ababei, şef, Secţia cultură Drochia.

— Domnule „ministru” raional al culturii, sunteţi de acord cu opinia drochienilor, că în raion cultura a intrat într-o nouă etapă?

— Încearcă să nu fii de acord. Trebuie să recunoaştem, că, într-adevăr, e aşa. Specialiştii noştri şi animatorii culturali, organizau şi anterior evenimente culturale, le monitorizau, le susţineau, le însufleţeau etc. Dar ceea ce se întâmplă acum în localităţile raionului este de-a dreptul o „molimă culturală”.

— Se poate de afirmat, că această „molipsire” este de talie republicană.

— Exact, în toată republica sunt organizate diverse manifestări, la majoritatea din ele participă şi colective din raionul Drochia. De exemplu, nu demult Ansamblul de dansuri „Mărunţica” de la Casa de cultură Chetrosu, conducător Andrei Cocitov, a participat la un eveniment cultural din Cimişlia, „Sofianca” (Sofia, Larisa Banaru) — la Gura Bâcului, „Izvoraş” (Casa raională de cultură, Valentina Cocitov) de două ori la Kursk etc. Şi tot aşa şi tot mai des.

— Festivalurile din ultimele săptămâni chiar au implicat foarte multă lume…

— Ele, festivalurile, poartă şi un mesaj specific. Cel de la Ochiul Alb, de la Hăsnăşenii Mari, Nicoreni, Sofia, ce au trecut deja în istorie, cele de la Ţarigrad şi Mândâc, ce se află în proces de pregătire şi desfăşurare, necesită o planificare minuţioasă, implicare pe scară largă a specialiştilor noştri, a celor locali, a administraţiei publice, a agenţilor economici. Ne vin şi delegaţii oficiale din România, artişti şi personalităţi notorii din capital.ă

— Aceste întruniri culturale coincid cu un alt val de evenimente — înfrăţirea localităţilor din raion cu unele de peste Prut, unde, la fel, sunt implicaţi oameni din cultură.

— Perfect. Proiectul şi decizia aparţin Guvenului României, el a dat curs acestei iniţiative, iar noi am susţinut-o, această cale fiind una sigură de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea localităţilor noastre.

— Şi doar ale noastre?

— Nu, desigur. Proiectele vor fi pentru ambele primării înfrăţite. Procesul este de durată, se analizează potenţialul primăriilor, se întâlnesc reprezentanții, discută, fac cunoştinţă mai îndeaproape, dacă le convine, se întâlnesc delegaţiile autorităţilor culturale, fac schimb de programe culturale, iar cele publice semnează acordurile de intenţii. După aceasta Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării regionale ale României acceptă acordurile de intenţii şi dau avize pozitive. Evident, urmează semnarea acordurilor de înfrăţire. În cele mai dese cazuri, din nou cu schimburi de programe culturale. În curând va fi deschisă finanţarea.

— Şi aceasta mobilizează atât artiştii amatori din localităţi, angajaţii ramurii, cât şi specialiştii secţiei să diversifice programele, să se extindă, să se pregătească mai intens de evoluări şi întâlniri.

— Exact. Nu vrem să roşim în faţa oaspeţilor şi trebuie să evoluăm la nivel. Dar pentru aceasta este nevoie de foarte multă muncă de pregătire, minuţioasă şi selectivă. Pe potrivă avem și specialiști buni, inimoși și activi.

Valentina CEBOTARI

Distribuie Știrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *