Patru de „DA” la „Românii au talent”

Fără rezerve, Damian Spinei este un tânăr cu un talent incontestabil, pasionat până în măduva oaselor de muzica populară. Nu o spun eu, o declară specialiştii, muzicienii în cunoştinţă de cauză.

Drochianul Damian SPINEI a luat patru de „DA” în cadrul participării la prestigiosul concurs „Românii au talent” de la Bucureşti
Drochianul Damian SPINEI a luat patru de „DA” în cadrul participării la prestigiosul concurs „Românii au talent” de la Bucureşti

Tânărul interpret este din Drochia, fapt de care este deosebit de mândru.
– Pentru că nu există loc mai plăcut inimii mele decât baştina de unde am pornit în lume, – declară cu satisfacţie Damian. – De aceea, oriunde m-aş afla, pe care scenă nu aş cânta spun la toată lumea că vin din Drochia Basarabiei. Sper că astfel mai mulţi vor cunoaşte atât oraşul nostru cu nume de păsare, cât şi raionul Drochia, ce întruneşte localităţi cu oameni excepţionali.
Deşi este abia la începutul carierei sale muzicale, lui Damian i-au reușit multe performanțe în acest domeniu. Şi chiar de la „primele acorduri” de prezenţă scenică, el a demonstrat siguranţă, aprigă dorinţă de a reuşi să se facă auzit şi cunoscut, dar şi o enormă pasiune pentru cântec, cel popular, în mod special.
De fapt, îi plac mai multe genuri de muzică, le explorează cu interes şi orice ar interpreta, pune pe rol multă muncă şi străduinţă.
A cântat în Ansamblul „Crescendo Band”, evoluând alături de colegi tot atât de pasionaţi de muzică şi îndrăgostiţi de viaţă.
Multe a deprins şi evoluând împreună cu Ansamblul folcloric „Icoane” din Cluj-Napoca.
Îi place să studieze, să se informeze permanent despre noutăţile muzicale, despre oamenii „absorbiţi” de acest domeniu. În calitatea sa de membru al Uniunii Oamenilor de Creație, împreună cu artiştii consacraţi, cu oamenii de creaţie, explorează muzica şi învaţă cu mare drag şi osârdie de la adevăratele valori muzicale.
Damian Spinei este foarte activ. Omniprezent la diverse concerte, festivaluri, concursuri, el a reuşit să devină laureat al mai multora din ele, de talie națională și internațională.
Aliona, mama lui Damian, o doamnă foarte sufletistă, ba şi cu un nume de familie absolut gingaş, Rozovel, îşi susţine feciorul cu inima şi cu nemărginite încurajări.
– Băiatul meu s-a născut cu har de la Dumnezeu, – mărturiseşte mama. – De mic i-a plăcut să cânte, dar şi o voce îngerească avea. Atunci m-am gândit, că drumul lui îl va duce în muzică, în cea veritabilă. Mă bucur că gândurile noastre au avut aceeaşi bază, – ne-a mai spus doamna Rozovel.
Pasiunea pentru muzică l-a dus, mai întâi, la „Ştefan Neaga”, la Chişinău. După absolvirea instituţiei a mers să-şi facă studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din orașul Cluj-Napoca, România.
– Oriunde m-am dus, am luat cu mine sub inimă chipul bunicii, – spune foarte emoţionat Damian. – Pentru că, de fapt, dânsa mi-a altoit pe lângă dragostea de cântecul popular şi afecţiunea pentru tradițiile și obiceiurile neamului nostru.
– Îmi place enorm ceea ce fac, – ne-a mai spus Damian Spinei. – Acest lucru mă face fericit, dar mă şi îndeamnă să perseverez, să insist pe mai multă cizelare melodică. Iar asta presupune muncă, trudă adevărată şi permanentă. Dar cum altfel? Doar rezultatele spre care tinzi, succesele ce ţi le doreşti nu pot veni de la sine, spontan, fără implicare. Orice realizare are la temelie foarte multă muncă şi nu mai puţină exigenţă, responsabilitate, punctualitate, perseverenţă, dar şi omenie, tact, sinceritate, modestie.
Dovadă a muncii sale sunt premiile pe care le are în palmares. Doar în anul 2019 Damian a participat la prestigioase concursuri de la București, Sibiu, Brașov, Piatra-Neamț și Argeș, unde a obţinut locuri de frunte. Apoi – ediţia a XIV-a a Jocurilor Delfice, desfășurată la Moscova de unde s-a întors cu medalia de bronz.
Acum este încadrat în concursul „Românii au talent” şi a trecut cu patru de „DA” în etapa următoare. Îi urăm succese.

Liuba BULGARU

Lasă un răspuns